Yandex Metrica

Sitede Ara

ABD veto etmişti: Filistin'in BM üyeliği yeniden gündeme geliyor

ABD veto etmişti: Filistin'in BM üyeliği yeniden gündeme geliyor

Filistin'in BM üyeliği bir kez daha gündeme geliyor. BMGK'ye 18 Nisan'da getirilen karar tasarısı ABD tarafından veto edilmişti.

Dünya

10.05.2024, 16:42

Filistin'in Birleşmiş Milletler'e tam üyeliğini talep eden karar tasarısı 18 Nisan'da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde gündeme getirilmiş, ABD tasarıyı veto etmişti. Şimdi yeni bir tasarı gündeme getiriliyor. Arap Grubu'nun dönem temsilcisi Birleşik Arap Emirlikleri, yarın Filistin'in BM'ye tam üye olmasını talep eden karar tasarısını BM Genel Kurulu'na getirecek. Karar tasarısında Filistin'in BM Şartı'nın 4. maddesi uyarınca BM'ye üyelik kriterlerini yerine getirdiği ve bu nedenle BM'ye üye olarak kabul edilmesi gerektiği belirtiliyor.

Karar tasarısında ayrıca Filistin'in Genel Kurul oturumlarına, BM organları tarafından düzenlenen toplantılara ve BM konferanslarına katılımını sağlayacak şekildebazı düzenlemelerin kabul edilmesi talep ediliyor. Karar tasarısında ayrıca Filistin halkının kendi kaderini tayin etme ve devlet kurma hakkı bulunduğuna atıf yapılıyor ve BM Genel Sekreteri'ne kararın uygulanması için gerekli adımların atılması çağrısında bulunuluyor. Filistin için talep edilen düzenlemelerin bazıları şöyle: "Alfabetik sıraya göre üye ülkeler arasında oturma hakkı, Filistin ve Orta Doğu konuları dışında düzenlenen oturumlarda konuşmacı olma hakkı, grup adına açıklama yapma hakkı, teklif ve değişiklik sunma hakkı, teklifleri oylamaya açma hakkı, BM Genel Kurulunun komitelerine Filistin heyetinden üyelerin seçilmesi hakkı, BM konferansları ve uluslararası toplantılara etkin katılma hakkı."

Pentagon'dan Netanyahu'yu üzecek karar: 'İsrail'e yardımları gözden geçiriyoruz' Pentagon'dan Netanyahu'yu üzecek karar: 'İsrail'e yardımları gözden geçiriyoruz' Haberi Görüntüle

2011'DE BM'YE TAM ÜYELİK BAŞVURUSU YAPILDI

2011'de BM'ye tam üyelik başvuru yapan Filistin, gereken desteği alamadı. BM'ye tam üye olamayan Filistin, 2012 yılında daimi gözlemci statüsü elde etmişti. Cezayir, 18 Nisan 2024'te Filistin'in BM'ye tam üyeliği için BMGK'ye karar tasarısı sunmuş ancak tasarı ABD vetosuna takılmıştı. Yarınki oturumda ABD'nin kararında bir değişiklik olması beklenmiyor.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Loading