Yandex Metrica

ABD ile Avustralya'nın nükleer ittifakı Asya'da gerginlik yarattı! 3. Dünya Savaşı çıkabilir

ABD ile Avustralya'nın nükleer ittifakı Asya'da gerginlik yarattı! 3. Dünya Savaşı çıkabilir

Avustralya'nın nükleer enerjili denizaltılara sahip olmasını sağlayan AUKUS anlaşması hakkında uzmanlardan kritik uyarı geldi. Söz konusu anlaşma ile Çin'in ittifak ülkeleri tarafından etrafı nükleer güçle sarılırken uzmanlar bunun 3. Dünya Savaşı'na sebebiyet verebileceğini belirtiyor.

Dünya

23.01.2024, 20:36

Avustralya'nın nükleer enerjili denizaltılara sahip olmasını öngören AUKUS anlaşması, ülkeyi Çin-ABD arasında olası bir 3. Dünya Savaşı'nın içine çekebileceğine dair yorum yapıldı. 

Yarıştan çekil! Biden'a baskı artıyor: Son çağrı Demokrat Senatör Jon Tester'dan geldi Yarıştan çekil! Biden'a baskı artıyor: Son çağrı Demokrat Senatör Jon... Haberi Görüntüle

İTTİFAK DOĞASI CİDDİ BİR ŞEKİLDE DEĞİŞTİ 

The New Zealand Herald'ın haberine göre, eski Avustralya Savunma Bakanlığı görevlilerinden ve Avustralya Ulusal Üniversitesi Savunma Araştırmaları Merkezi stratejisti Prof. Dr. Hugh White, Avustralya'nın nükleer enerjili denizaltılara sahip olmasını sağlayacak AUKUS anlaşmasının, ABD-Avustralya güvenlik ittifakının doğasını "çok ciddi" şekilde değiştirdiğini kaydetti.

Onu yenmek kolay demişti: Donald Trump'ın rakibi Harris'e yaptığı bağışlar ortaya çıktı Onu yenmek kolay demişti: Donald Trump'ın rakibi Harris'e yaptığı bağışlar... Haberi Görüntüle

ABD ÇİN'İ KUŞATMA STRATEJİSİ İZLİYOR 

White açıklamasında, ABD'nin bu anlaşmaya yaklaşımının, Avustralya'nın "denizaltı kapasitesi" ile değil, Çin'e karşı olası bir savaşında "Avustralya'yı, Çin'i çevreleme stratejisinin bir parçası haline getirmekle" ilgili olduğunu öne sürdü.

AVUSTRALYA ABD'YE OLASI BİR SAVAŞ İÇİN TAAHHÜT VERDİ  

Bu kapsamda White, Avustralya'nın denizaltılar üzerinden ABD ile kurduğu ortaklığı, Tayvan meselesi nedeniyle patlak verebilecek olası bir "3. Dünya Savaşı'nda", ABD'nin yanında yer alma "taahhüdü" olarak değerlendirdi.

Bilim insanlarından yüzyıllık keşif: Dünya'nın en yırtıcı hayvanına ilişkin büyük keşif: Hiçbir yırtıcıda yok... Bilim insanlarından yüzyıllık keşif: Dünya'nın en yırtıcı hayvanına ilişkin büyük... Haberi Görüntüle

ABD'NİN SAVAŞI KAZANMASINI BEKLEMEK OLDUKÇA MANTIKSIZ 

Avustralya'nın savaş tecrübesinin 'kazananın yanında olma' eğilimi taşıdığına dikkat çeken White olası bir Çin-ABD savaşının ABD galibiyeti ile sonuçlanmasının beklemenin mantıksız olduğunu belirtti. 

White, "3. Dünya Savaşı'nın" nükleer bir savaşa dönüşme olasılığının yüksek olduğunu ve nükleer enerjili denizaltıların, bölgedeki olası bir çatışmada "ABD tarafından kullanılmak üzere Avustralya'ya satıldığını" söyledi.

Ayrıca White, halihazırda ulusal bütçe üzerinde yarattığı baskı nedeniyle eleştirilerin odağındaki AUKUS anlaşmasının, ABD'de hükümet değişikliği ile sekteye uğrayabileceğine dikkati çekti.

Türkler düşmanımız! Hindistan basınında dikkat çeken analiz: Savunma sanayi ürünlerimizi veto ettiler Türkler düşmanımız! Hindistan basınında dikkat çeken analiz: Savunma sanayi ürünlerimizi... Haberi Görüntüle

ÇİN FÜZELERİ İLE AVUSTRALYA'NIN 3'TE 2'SİNE ULAŞABİLİR 

AUKUS anlaşmasına tepkiler çığ gibi artarken Avustralyalı güvenlik analistleri tarafından hazırlanan yeni bir rapor, olası saldırı halinde Çin'in ateşlediği füzelerin, Avustralya topraklarının 3'te 2'sine ulaşabileceğini gösteriyor.

ABD'de başkan adaylarından Netanyahu yarışı! Trump kararını duyurdu ABD'de başkan adaylarından Netanyahu yarışı! Trump kararını duyurdu Haberi Görüntüle

OLASI BİR SAVAŞ İÇİN ENDİŞELER GİDEREK ARTIYOR 

AUKUS anlaşması, Avustralya'yı "nükleer güce ulaşmadan önce nükleer denizaltılara sahip ilk ülke" konumuna getirmesi nedeniyle gelecekte bölgedeki gerilimi artırabileceği yönünde endişelere yol açıyor.

Nükleer teknolojinin, nükleer silahlı bir devletten silahsız bir devlete aktarılacak olması, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesine İlişkin Antlaşma'ndaki (NPT) "boşluk" olarak değerlendirilirken, Avustralya'nın bu alanda emsal teşkil edeceğine inanılıyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading