Yandex Metrica

ABD ekonomisi faize yenildi! En büyük bankalar ardı ardına battı: Hazine bakanı artan faizi işaret etti

ABD ekonomisi faize yenildi! En büyük bankalar ardı ardına battı: Hazine bakanı artan faizi işaret etti

ABD'nin en büyük bankaları ardı ardına faize yenildi. Geçtiğimiz hafta 2 banka iflas ederken haftanın ilk gününde bir banka daha iflas etti. Silvergate Bank, Silicon Valley Bank ve şimdi de New York merkezli Signature Bank peşi sıra iflaslarını duyurdu. Hazine Bakanı Janet Yellen bankaların iflasının sebebinin artan faiz oranları olduğunu belirtti.

Dünya

23.01.2024, 20:34

ABD'de bankalar ardı ardına iflas etmeye başladı. FED'in agresif faiz hamleleri sonrası zor günler yaşayan bankalar peş peşe batmaya başladı. İlk iflas haberi kripto piyasalara odaklı olan Silvergate Bank'tan geldi. 

İsrail İran'da vuracağı hedefleri duyurdu: 'Buna karşılık vermek zorundayız' İsrail İran'da vuracağı hedefleri duyurdu: 'Buna karşılık vermek zorundayız' Haberi Görüntüle

3 BANKA ARDI ARDINA İFLAS ETTİ 

İflas açıklamasının ardından ABD'nin en büyük bankaları arasında olan Silikon Vadisi Bankası battığını duyurdu. Daha sonra ise Signature Bank iflas etti. Silikon Vadisi Bankasının (SVB) ardından New York merkezli Signature Bank'a da kayyum atandığı bildirildi. 

Hazine Bakanı Janet Yellen SVB'nin kurtarılmayacağını açıkladı. Diğer yandan Yellen, bankaların batışının ana sebebinin artan faiz olduğunu belirtti.

Son dakika... BM'deki Filistin oylaması yapıldı: ABD yine İsrail'e çalıştı Son dakika... BM'deki Filistin oylaması yapıldı: ABD yine İsrail'e çalıştı Haberi Görüntüle

2008'DEN BU YANA YAŞANAN EN BÜYÜK KRİZ  

Silikon Vadisi Bankası'nın iflası, 2008 küresel finansal krizinden bu yana ABD'de kayıtlara geçen en büyük banka iflaslarından biri oldu. Bu türden en büyük iflas, 2008'deki kriz esnasında Washington Mutual tarafından yaşanmıştı. 

İki büyük bankanın iflas haberi, Wall Street'te ve kripto varlık piyasalarında tedirginliğe sebep oldu. 

Prigojin'in ölümünden sonra ilk! Wagner iş ilanı açtı: Afrika'da çalışacak tecrübeli paralı asker aranıyor Prigojin'in ölümünden sonra ilk! Wagner iş ilanı açtı: Afrika'da çalışacak... Haberi Görüntüle

FED'İN AGRESİF FAİZ ARTIŞLARI BANKAYA ZARAR VERDİ

ABD'nin en büyük kripto odaklı bankası haline gelen Silvergate'in elinde 14 milyar dolara ulaşan bir mevduat bulunuyordu. Ancak FED'in agresif faiz artışlarının yanı sıra FTX'in kasım ayında yaşadığı çöküş bankada önemli bir hasara neden oldu.

Diğer yandan Moody's Silikon Vadisi Bankası Financial Group ile Silikon Vadisi Bankası'nın kredi notunun düşürüldüğünü, bunun ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu'nun, bankaya kayyum atamasından sonra geldiğine dikkat çekildi. 

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Fed Başkanı Jerome Powell ve FDIC Başkanı Martin Gruenberg, SVB ve Signature Bank'a ilişkin ortak açıklama yaptı.

Soykırımcı İsrail'den Gazze'yi ortadan bölen koridora operasyon Soykırımcı İsrail'den Gazze'yi ortadan bölen koridora operasyon Haberi Görüntüle

FED BU AY FAİZ ARTIRIMI YAPMAYABİLİR 

Ayrıca, ABD'de bir hafta içinde üç bankanın çökmesinin ardından 22 Mart'ta faiz kararını açıklayacak olan FED'in işini zorlaştırdı. Yaşanan iflas dalgası sonrası 50 baz puan faiz artırması beklenen FED'in faizi artırmama ihtimali üzerinde durduğu öğrenildi. 

Goldman Sachs artık bu ay için FED'den faiz artışı beklemediğini duyurdu. Jan Hatzius liderliğindeki ekonomistler, yayımladıkları notta, bankacılık sisteminde yaşanan stres nedeniyle gelecek aylara dair belirsizlikler bulunduğuna işaret etti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading