Yandex Metrica

820 asker daha öldü, toplam sayı dudak uçuklatıyor: Hedefte şimdi Harkov var

820 asker daha öldü, toplam sayı dudak uçuklatıyor: Hedefte şimdi Harkov var

Ukrayna doğusunda kısmî ilerleme kaydeden Rus ordusu, taarruz esnasında büyük kayıp veriyor. Açıklanan yeni veriler ölü-yaralı sayısının yarım milyona yaklaştığını ortaya koydu. Ancak bu durum Rusları durdurmadı. Sınıra yakın Harkov ağır şekilde bombalanıyor. Uzmanlar Rus ordusunun yeni hedefinin bu kent olabileceğine işaret ediyor. 

Dünya

13.04.2024, 10:48

Ukrayna doğusundaki Avdiyivka'yı ele geçirdikten sonra bölgede kısmî ilerlemelerini sürdüren Rus ordusu, 1000 kilometrelik cephe hattında sürmekte olan sıcak temas sırasında büyük kayıplar veriyor.

Kiev'in yayınladığı raporların sonuncusuna göre Ruslar, 22 Şubat 2022'de başlayan topyekûn işgal girişimi süresince 440 bin 790 asker kaybetti. Rus ordusunun son 24 saatte kaybettiği 820 kişinin de bu rakama dahil olduğu belirtiliyor. 

Ölü ve yaralıların dahil edildiği bilanço, 2023 Ekim ayından beri taarruz girişimlerine hız veren Rus ordusunun savaş dışı kalmış personel sayısının yarım milyona yaklaştığını ortaya koydu.

İngiliz istihbaratı geçtiğimiz günlerde yayınladığı bir raporda Rusların günlük asker kaybının 700 ilâ 1000 kişi arasında seyrettiğini bildirmişti. Kayıp sayısının artmasında günümüz savaşlarının vazgeçilmez unsuru haline gelen kamikaze dronlar büyük ölçüde etkili oluyor. 

Çatışmanın seyrine dair gelişmeleri günlük olarak izleyen ABD merkezli Savaş Araştırmaları Enstitüsü (ISW), Rus güçlerinin son 5 aydaki taarruzu esnasında toplam 505 kilometrekarelik bölgeyi ele geçirdiğini bildirdi. Düşünce kuruluşuna göre Ukrayna kayıplarının asıl sebebi, ABD yardımlarının gecikmesi oldu. 

Maduro'dan Siyonist İsrail destekçesi Milei'ye tepki! 'Bunun adı yalakalık' Maduro'dan Siyonist İsrail destekçesi Milei'ye tepki! 'Bunun adı yalakalık' Haberi Görüntüle

BOMBARDIMAN SÜRÜYOR, UKRAYNA ASKER TOPLUYOR

Cephane kıtlığıyla boğuşurken bir yandan personel sıkıntısı had safhaya ulaşan Ukrayna, seferberlik ilanıyla yüzbinlerce askeri kısa sürede eğiterek cepheye sevk etmeyi planlıyor. İlk olarak 500 bin kişi olarak duyurulan hedef, Genelkurmay Başkanı Oleksandr Sirisky tarafından revize edildi ve rakamın 'önemli ölçüde azaltıldığı' belirtildi. 

Ancak Ukrayna güvenlik güçleri tüm kentlerde sokak, metro-otobüs durağı ve toplanma alanlarında askerliğe uygun kişileri toplayıp silah altına alıyor. 

Ukrayna birlikleri Harkov çevresinde teyakkuz halinde

Bu sırada Rus ordusunun Ukrayna şehirlerine füzeli saldırıları ise devam ediyor. Günlerdir Kiev, Odesa ve Harkov başta olmak üzere ülke genelinde pek çok noktayı hedef alan saldırılar son 2 gündür Rusya sınırına yakın Harkov kentinde yoğunlaştı.

Elektriğin büyük ölçüde kesik durumda olduğu kentte termik santral ve tüm trafo merkezleri tahrip edildi. Harkov Valisi Oleh Syniehubov, enerji altyapısını onarmanın haftalar değil aylar süreceğini belirtiyor. 

Güney Kore iPhone telefonu yasakladı: Gözetliyor, kaydediyor, yayınlıyor Güney Kore iPhone telefonu yasakladı: Gözetliyor, kaydediyor, yayınlıyor Haberi Görüntüle

RUSLARIN YENİ TİP DOLANAN MÜHİMMATI

Ruslar Harkov'a hem uzun menzilli topçu füzeleri hem de yeni nesil dolanan mühimmatlarla saldırıyor. UMPB D-30 adıyla da bilinen mini seyir füzeleri hedeflerin daha isabetli vurulmasını sağlıyor.

Rus yapımı dolanan mühimmat UMPB D-30

Uzmanlar hava savunma sistemlerini zorlayan bu tip bombalara karşı Harkov'un nispeten daha güvenli hale gelmesi için Rus kuvvetlerinin 100 kilometre daha geriletilmesi gerektiğini bildiriyor. 

Son saldırılar Rus ordusunun yeni hedefinin Harkov olabileceği konusunda endişeleri artırdı. Kiev basınına yaptığı değerlendirmede Savunma Stratejileri Merkezi analisti Victor Kevlyuk, Rusların yoğun bombardımanla birlikte kentte yaşayanları moralini çökertmeyi amaçladığına dikkat çekiyor. 

Bunun yanında Rus ordusunun Harkov'u kuşatacak güce sahip olmadığını ileri süren Kevlyuk, "Harkov kuşatması için tüm Rus birliklerinin burada toplanması gerekiyor ki bu şimdilik imkansız. Eldeki veriler Rusya'nın Harkov yakınlarında yeterli birliğe sahip olmadığını ve 6 ay içinde durumun değişmeyeceğini gösteriyor" dedi. 

Donetsk yakınlarında Rusya'ya ait 'Uragan' ÇNRA

Dünyanın en kalabalık seçimi başladı: Tam 6 hafta sürecek Dünyanın en kalabalık seçimi başladı: Tam 6 hafta sürecek Haberi Görüntüle

ASKER SAYISI TAARRUZ ETMEK İÇİN YETERLİ

Avrupa Politika Analizi Merkezi'nden (CEPA) Federico Borsari, tam tersi yönde görüş bildirerek, Harkov'a son kitlesel saldırıların bölgeye yeni taarruz hazırlığının işareti olduğunu belirtiyor. Borsari'ye göre Ukrayna'nın yaşadığı cephane sıkıntısı ve personel eksikliğinden ötürü Rusya önümüzdeki birkaç ay içerisinde Harkov'u ele geçirme girişiminde bulunacak. 

Kupyansk-Liman hattında 110 bin civarında Rus askeri bulunduğunu, aynı bölgede 1000'den fazla tank, 2 bin zırhlı savaş aracı, 700 topçu sistemi ve 500'e yakın çok namlulu roketatar (ÇNRA) olduğunu söyleyen Borsari, her ne kadar yetersiz olsa bile bu gücün Harkov taarruzunu başlatmak için Ruslara gerekli imkanı sağlayabileceğini kaydetti. 

Armetovsk çevresinde bir Rus topçusu

Gazze'nin ahı tuttu! Irkçı Bakan Itamar Ben-Gvir trafik kazası geçirdi Gazze'nin ahı tuttu! Irkçı Bakan Itamar Ben-Gvir trafik kazası geçirdi Haberi Görüntüle

ZELENSKİ: MAYIS-HAZİRAN HAZIRLIĞI VAR

Dün Amerikan basınına verdiği röportajda Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski ise Rusların 100 bin askerle mayıs-haziran döneminde yeni bir taarruz başlatmak için hazırlık halinde olduğunu söyledi. 

Ukrayna ordusunun cephane durumunda birkaç ay öncesine göre iyileşme görüldüğünü anlatan Zelenski, Rus ordusunun karşı saldırı hamlelerinde başarılı olamadığını bildirdi. Zelenski, önümüzdeki dönemde Ruslarla yüzleşmek için daha fazla yardıma ihtiyaç duyduklarını anlattı. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Loading