Yandex Metrica

360.000 Türk ve Müslüman soykırıma uğradı: İşte Avrupa'nın unutturulan etnik temizlikleri

Avrupa'nın yakın tarihte 360.000 Türk ve Müslüman'ı etnik temizliğe tabi tuttuğunu hatırlatan ABD'li yazar ve gazeteci Lily Lynch, Türklerin Balkanlardan nasıl arındırıldığını kaleme aldı. 

Dünya

10.05.2024, 12:26

"Avrupa'nın unutturulan etnik temizliği" başlığı ile okuyucularının karşısına çıkan ABD'li yazar ve gazeteci Lily Lynch, Avrupa'nın yakın tarihte 360.000 Türk ve Müslüman'ı etnik temizliğe tabi tuttuğunu ifade etti.

İsrail katliamlarına dolaylı yoldan destek sağlayan Avrupa'nın soykırımlarla dolu geçmişini ele alan ABD'li yazar ve gazeteci Lily Lynch Avrupa'lı entelektüellerin desteği ile Balkanların Türklerden nasıl arındırıldığını bir bir kaleme döktü. 

Hamas'tan İsrail'e ateşkes çağrısı: Koşullarımıza uymadıkça esirler gün ışığı göremeyecek Hamas'tan İsrail'e ateşkes çağrısı: Koşullarımıza uymadıkça esirler gün ışığı göremeyecek Haberi Görüntüle

300.000 TÜRK YERİNDEN EDİLDİ

"Avrupa'nın Unutturulan Etnik Temizliğini Yazdım" diyerek yazısına başlayan Lily Lynch, "1989'da Bulgaristan, ülkenin önde gelen entelektüellerinin desteklediği şiddetli bir asimilasyon kampanyasının ardından 360.000 Türk ve Müslüman'ı etnik temizliğe tabi tuttu. Neredeyse hiç kimse bundan bahsetmiyor" ifadelerini kullandı.

Modern Avrupa tarihinin en büyük etnik temizlik operasyonlarından biri  unutulmaya yüz tutmuş durumda diyerek analizine devam eden Lynch, Ama mesele sadece unutmak da değil. Bu olurken neredeyse hiçbir kayıt tutulmadı". ifadelerini kullandı.

Bulgaristan Türklerinin 1989 yılında Türkiye'ye gelişi

Bulgaristan Türklerinin 1989 yılında Türkiye'ye gelişi

Avrupa menşeili bir ırkçı politika olan "Bulgarlaştırma" Bulgaristan Halk Cumhuriyeti'nde çoğunlukla Türklere, Kırım Tatarlarına ve Pomaklara uyguladığı asimilasyon politikası olarak tarihe kara bir leke olarak geçildi. 

Denizlerdeki üstünlük savaşı sürüyor: ABD savaş gemisi bölgeden uzaklaşmasaydı imha edilecekti! Denizlerdeki üstünlük savaşı sürüyor: ABD savaş gemisi bölgeden uzaklaşmasaydı imha... Haberi Görüntüle

TÜRKÇE İSİMLER YASAKLANDI

Irkçı politika çerçevesinde Türklerin ve Pomakların adlarının Bulgar adlarıyla ile değiştirilmesi ve din olarak da Hristiyanlığı kabul etmeleri diretildi. O dönemde evlerde bile Türkçe konuşmak yasaklanmıştı. Bu sürece karşı çıkan Türk aydınlarını ise Belene Kampı gibi sürgün kamplarına gönderildi ve türlü işkenelere maruz bırakıldı. 

İşkence seslerinin dinmediği Belene kampı

İşkence seslerinin dinmediği Belene kampı

Todor Jivkov döneminde yaklaşık 300.000 Türkün bir kısmı sınır dışı edildi. Ülkeyi terk edenlerin büyük çoğunluğu Türkiye'ye göç etti. Bu olayların ardından Türkiye - Bulgaristan ile ilişkileri kesmiş ve nota vermiş ve ambargo uygulamıştı. Bu olay sonrası dönemin Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Turgut Özal'ın devreye girmesiyle Türkiye Cumhuriyeti sınır kapıları Türk mültecilere açıldı. 1989 yılında yaşanan bu göç olayı II. Dünya Savaşı sonrasında Avrupa'da gerçekleşen en büyük göç olayı olarak tarihe geçti.

Haziran-Temmuz-Ağustos 1989 döneminde yoğunlaşan göç hareketi neticesinde bir yıl içinde 345 bin 960 kişi Türkiye'ye göçtü ve bu sayı 1990 yılı sonu itibarıyla 360 bine ulaştı.

Habere Tepki Ver

0

1

0

1

0

0

0

1

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Loading