Hindistan Donanması bir bildiride, "INS Brahmaputra firkateynindeki yangın olayında, savaş gemisi bir tarafa (iskele tarafına) doğru ciddi bir yatma yaşadı. Tüm çabalara rağmen gemi dik konuma getirilemedi. Gemi, rıhtımının yanında daha fazla yatmaya devam etti ve şu anda bir tarafa doğru yatmaktadır" ifadelerini kullandı.
Yangından hemen sonra arama çalışmaları başlatılırken, bir genç denizi hariç tüm personel kurtarıldı.
Nükleer denizaltıda yaşanan amatör kazayı değerlendiren Hindistan merkezli EurAsian Times ise, Kaza ve aksiliklerin rahatsız edici eğilimi göz önüne alındığında, olay Hindistan Donanması'nın operasyonel hazırlığı ve güvenlik protokolleri hakkında ciddi şüpheleri vurgulamaktadır. Örneğin, Parlamento'ya sunulan 2017 tarihli bir denetim raporu, Hindistan Donanması'nın 2007'den 2016'ya kadar gemiler ve denizaltılarla ilgili 38 olay kaydettiğini ortaya koymuştur." ifadelerini kullandı.
Bir Sayıştay Başkanı (CAG), dokuz yıl boyunca meydana gelen birkaç deniz kazasını inceledi ve 2016'da kazaların %39'unun yangın, patlama veya su baskını nedeniyle meydana geldiğini belirten bir rapor yayınladı diyerek habere devam eden EurAsian Times, "Bununla da kalmadı. 2017'de, INS Arihant'ın birisi "bir kapağı açık" bıraktığı için sakat kalmasıyla Hindistan Donanması büyük bir trajedi yaşadı." dedi.
Bayraktar TB-2 İHA'lar dünyayı kasıp kavurdu: Türkiye pazarın önemli oyuncusuNÜKLEER DENİZALTI KAZASI
Eski Başbakan Manmohan Singh'in 2009 yılında Kargil Savaşı Zafer Günü'nün yıldönümü olan bugün denize indirdiği Hindistan'ın önde gelen denizaltısıyla ilgili olayı yeniden ele alan EurAsian Times haber şöyle devam etti;
"S2 Stratejik Vurucu Nükleer Denizaltısı olarak adlandırılan INS Arihant, Hindistan'ın Arihant sınıfı nükleer güçle çalışan balistik füze denizaltılarının öncü gemisidir.
Beş denizaltıdan oluşan serinin ilki olan INS Arihant, Hindistan Donanması'nın gizli İleri Teknoloji Gemisi (ATV) girişimi kapsamında inşa edildi. INS Arihant, Hindistan'ın nükleer üçlüsüne ulaşmada önemli bir rol oynuyor ve ülkenin stratejik vuruş nükleer denizaltısı olarak işlev görüyor.
Ocak 2018'de Hindistan'da yayımlanan The Hindu gazetesinde yer alan bir habere göre, nükleer denizaltının 2017 yılında, denizaltı limanda beklerken arka kapağının birisi tarafından açık bırakılması sonucu hizmet dışı bırakıldığı ortaya çıktı.
Çeşitli Hint medya kuruluşlarının bahsettiği donanma yetkililerinin ifadelerine göre, Arihant'ın arka sol tarafındaki açık bir kapak, denizaltı yanaşmışken deniz suyunun tahrik bölümüne girmesine izin veriyordu. Sonuç olarak, Arihant boruları onarmak ve suyu boşaltmak için on ay boyunca hizmet dışı bırakılmak zorunda kaldı.
O zamanlar, yüksek derecede aşındırıcı deniz suyuna maruz kalan boruların, özellikle geminin 83 megavatlık nükleer reaktörüne basınçlı su soğutma sıvısı taşımaya yarayanların tekrar işlev göremeyeceği düşünülüyordu. Dahası, hasarlı borular hem mürettebat hem de gemideki nükleer silahlar için risk oluşturuyordu.
Ülke seferber oldu! Tek bir iz yok: 22 kişiyi taşıyan...3 MİLYAR DOLARLIK FACİA
Yani, basınçlı su soğutma sıvısını geminin 83 megavatlık nükleer reaktörüne ve reaktörden taşıyanlar da dahil olmak üzere birkaç borunun, deniz suyunun aşırı aşındırıcılığı nedeniyle çıkarılması ve değiştirilmesi gerekti. Rıhtımlarda, altı bin tonluk INS Arihant, borular onarılırken ve su pompalanırken devre dışı kaldı. Tüm süreç on ay sürdü.
Kapsamlı onarımlar Hindistan Donanması için maliyetli oldu ve yaklaşık 3 milyar dolarlık bir hizmet maliyetine sahip olan ilk nükleer enerjili denizaltı için endişe verici bir durum yarattı.
Bu talihsiz olay, hizmete karşı tepkilere yol açtı; gözlemciler, dikkatsiz bir insan hatasının nükleer bir denizaltıyı çalışmaz hale getirebilmesinin utanç verici ve inanılmaz olduğunu söyledi.
Arihant, 12 adet K-15 kısa menzilli nükleer füze veya dört adet K-4 orta menzilli nükleer füze taşıyabilecek şekilde uzatılmış Rus Akula-1 sınıfı nükleer saldırı denizaltısı temel alınarak tasarlandı.
Ancak olay Hindistan Donanması saflarında hala yankı uyandırırken, bazı raporlarda başlangıçta kazayla ilgili ayrıntılı açıklama yapılmasına rağmen "cevap vermekten çok soru yarattığı" belirtiliyordu.
Medya raporları ve donanma analistleri denizaltının kapaklarının olmadığını belirttiğinde bir tartışma çıktı Arihant, Rusya'dan gelen çift gövdeli, kapalı bir nükleer reaktör gemisinden modellenmiştir. Nükleer denizaltıları olan başka hiçbir ülkede, reaktörün üstünde daha hızlı yakıt ikmali sağlayan bir kapak bulunan en son Fransız nükleer denizaltıları hariç, bu sistem yoktur.
Japonya pirinç kriziyle karşı karşıya! Deprem sonrası raflar boş kaldı!KAZAYA SORUŞTURMA AÇILDI
O zamanlar, Economic Times, "Buhar türbini, dişli kutusu, jeneratör ve pervaneyi çalıştıran şaftı barındıran bölmede harici kapaklar yok. Normal şartlar altında, deniz suyunun denizaltına girmesi mümkün değildir ve kesinlikle 'var olmayan bir kapak' yoluyla olmaz. Ayrıca, çeşitli sensörlere sahip modern bir denizaltının, denizaltının hayatta kalması için kritik olan herhangi bir başka alanında açık bir kapak hakkında bir uyarı sistemine sahip olmaması da mümkün değildir." diye belirtmişti.
Olaydan sonra yayınlanan bazı raporlarda Hindistan'ın kazayı gizlemeye çalıştığı ve INS Arihant'ın yokluğunun ilk olarak 2017'de Çin ile Doklam arasındaki gerginlik sırasında fark edildiği belirtildi. Raporlarda, Hint ordusunun denizaltının gerçekten onarımdan geçtiğini ancak 2018'in başlarında kabul ettiği belirtildi.
Bazı analistler, kapakla ilgili iddia gibi bu iddiaları şüpheli olarak reddetti. Dahası, Hindistan Hükümeti (GoI) olayı veya dolaşan çeşitli komplo teorilerini açıklamadı.
Kazayla ilgili olarak Parlamento'da soruşturma başlatıldığında dönemin Savunma Bakanı Subhash Bhamre, "Ulusal Güvenlik çıkarları doğrultusunda bu bilginin Meclis kürsüsünde ifşa edilmesi mümkün değildir." dedi.
INS Arihant, Hindistan'ın rakiplerine karşı nükleer kabiliyetinin tartışmasız önemli bir bileşenidir. 2018'de denizaltı, ilk 20 günlük caydırıcı devriyesini tamamladı.
INS Arihant'la ilgili gizlilik o kadar büyük ki, görevli veya emekli, kayıtlı veya kayıt dışı hiçbir deniz subayı, kazayla ilgili olarak EurAsian Times'a görüşlerini bildirmeyi kabul etmedi.
Arihant'taki olay, Rusya'dan kiralanan Nerpa sınıfı nükleer denizaltı INS Chakra'nın Ekim 2017'de Visakhapatnam limanına girerken sonar kubbelerinin hasar gördüğünün bildirilmesinden kısa bir süre sonra yaşandı." denildi.
Yorum Yaz