Yandex Metrica

2000 sikkelik büyük ikramiye: Yürüyüşe çıkan kadın kendini Orta Çağ'da buldu

2000 sikkelik büyük ikramiye: Yürüyüşe çıkan kadın kendini Orta Çağ'da buldu

Çekya'da yürüyüşe çıkan kadın arkeologların on yılda bir görülen bir keşif olarak adlandırdığı Orta Çağ'dan kalma gömülü bir hazineye rastladı. Hazine, 1085 ile 1107 yılları arasında basılan 2.150'den fazla gümüş sikkeden oluşuyor.

Dünya

27.05.2024, 11:01

Yürüyüşe çıkan kadın kendisini Orta Çağ'da buldu! Arkeologların on yılda bir görülen bir keşif olarak adlandırdığı Orta Çağ'dan kalma gömülü bir hazine içinde 1085 ile 1107 yılları arasında basılan 2.150'den fazla gümüş sikkeyi barındıyor. 

Çek Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü (ARUP), İngilizceye tercüme edilen bir basın açıklamasında, hazinenin Kutná Hora'da yürüyen bir kadın tarafından bulunduğunu açıkladı. 

Arkeologları heyecanlandıran hazine 1085 ile 1107 yılları arasında basılan 2.150'den fazla gümüş sikkeden oluşuyor. Uzmanlar bunların Prag'da üretilip Bohemya'ya ithal edildiğine inanıyor.

Katil İsrail'den TRT ekibine saldırı! Kameraman yaralandı: Türkiye'den sert tepki Katil İsrail'den TRT ekibine saldırı! Kameraman yaralandı: Türkiye'den sert tepki Haberi Görüntüle

AKILALMAZ KEŞİF

ARUP, 16 Mayıs basın bülteninde, "Keşif, gümüşün yanı sıra bakır, kurşun ve iz metallerin karışımını da içeren madeni para alaşımından yapılmıştı. Bu özel bileşimin belirlenmesi, kullanılan gümüşün kökeninin belirlenmesine de yardımcı olabilir" ifadelerini kullandı. 

Arkeolog Filip Velímský, hazinenin siyasi istikrarsızlığın olduğu bir dönemde saklandığını söyledi. Hazine, yıllar içinde tahrip olan seramik bir kapta saklanıyordu ancak arkeologlar kabın dibini keşfetti.

Sözlerine devam eden Arkeolog Filip Velímský, "O dönemde ülkede Přemysl hanedanı üyeleri arasında Prag'ın prenslik tahtı hakkında anlaşmazlıklar vardı." ifadelerini kullandı. Velímský, antik madeni paraların değerinin o dönemde "hayal edilemez" olduğunu ekledi.

Türkiye'de üretildi! Dünya peşine düştü! BAE ve ABD'den bize satın ısrarı Türkiye'de üretildi! Dünya peşine düştü! BAE ve ABD'den bize satın... Haberi Görüntüle

"BÜYÜK İKRAMİYE KAZANMAK GİBİ"

"Maalesef 11. ve 12. yüzyılların başı için çağdaş madeni paraların satın alma gücüne ilişkin elimizde yeterli veri yok." yok diyen Velímský, "Fakat bu, sıradan bir insan için çok büyük, hayal edilemeyecek ve aynı zamanda elde edilemez bir miktardı. Bu, büyük ikramiyede bir milyon kazanmakla kıyaslanabilir." şeklinde konuştu.

Çek Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü (ARUP) o dönemde çatışmaların yaygın olduğunu söylüyor ve deponun "ücret veya savaş ganimeti ödemesi için" nakit olabileceğini düşünüyor.

ARUP basın açıklamasında, "2.000'den fazla gümüş para, onların zamanında çok büyük bir miktarı temsil ediyordu" diye ekledi. 

Tarihçiler artık madeni paraları işlemek için çalışıyor; bu da onları röntgenden geçirmeyi ve madeni paraların hangi malzemeden yapıldığını belirlemeyi içeriyor. Eserler daha sonra 2025 yılında başlaması beklenen bir sergide sergilenecek.

Habere Tepki Ver

3

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading