Yandex Metrica

100.000 tonluk uçak gemisi gerilimin ortasında: 7. filo egemenlik savaşını kaşıyor

100.000 tonluk uçak gemisi gerilimin ortasında: 7. filo egemenlik savaşını kaşıyor

Çin'in Tayvan Boğazı'ndaki askeri tatbikatlarının ardından artan gerginliklerin ortasında, ABD Donanması, Güney Çin Denizi'nde uçuş operasyonları yürüten USS Theodore Roosevelt (CVN-71) uçak gemisiyle egemenlik savaşını kaşmaya başladı. 107.000 tonluk devasa geminin Çin'e gözdağı olarak bölgeye gönderildiği iddia edildi. 

Dünya

28.05.2024, 16:06

26 Mayıs 2024'te ABD ordusunun Savunma Görsel Bilgi Dağıtım Servisi (DVIDS),  taşıyıcının Güney Çin Denizi üzerinden geçişini duyurdu. Carrier Strike Group Nine'ın amiral gemisi olan Nimitz sınıfı uçak gemisi, ABD 7. Filo operasyon alanı dahilinde rutin operasyonlar yürütüyor.

Donanma, ABD Donanmasının en büyük ileri konuşlandırılmış numaralı filosu olan ABD 7. Filosunun, müttefikler ve ortaklarla düzenli etkileşimler ve operasyonlar yoluyla özgür ve açık bir Hint-Pasifik bölgesinin korunmasında kritik bir rol oynadığını söyledi.

ABD'nin 7. filosu

ABD'nin 7. filosu

Duyuruyla birlikte ordu,  E-2D Hawkeye ve F/A-18F Super Hornet uçaklarının yer aldığı USS Theodore Roosevelt'in uçuş operasyonlarını yürüttüğünü gösteren  görüntüler yayınladı.

Bu operasyonlar, taşıyıcının operasyonel hazırlığını ve bölgede güç aktarma ve istikrarı sağlama yeteneğini vurguluyor.

Soykırımcı İsrail'den Gazze'de ateşkes açıklaması: Biden-Netanyahu görüşmesi gerekçe gösterildi Soykırımcı İsrail'den Gazze'de ateşkes açıklaması: Biden-Netanyahu görüşmesi gerekçe gösterildi Haberi Görüntüle

ABD ÇİN DENİZİ'Nİ KARIŞTIRIYOR

USS Theodore Roosevelt, bu yılın başlarında Batı Pasifik'te önemli müttefikleri Japonya, Güney Kore ve Filipinler ile çok sayıda tatbikata katıldı. Gemi, denizdeki faaliyetlerine devam etmeden önce 24 Mayıs'ta Singapur'a yaptığı liman ziyaretini tamamladı.

Taşıyıcı, Ocak ayında USS Carl Vinson (CVN-70) ile Japon Deniz Öz Savunma Kuvvetleri'nin helikopter destroyeri JS Ise (DDH-182) ile Filipin Denizi'nde ortak tatbikatlar gerçekleştirdi.

Çok gün süren bu tatbikat, üst düzey savaş yeteneklerini artırmak için hava savunma tatbikatlarını, deniz gözetimini, güverteler arası tatbikatları ve taktik manevraları içeriyordu.

Bölgedeki konuşlandırması sırasında, taşıyıcı Güney Çin Denizi'ne 250.000'inci başarılı tutuklamalı inişini (bir uçak bir uçak gemisine indiğinde) tamamlayarak önemli bir kilometre taşına ulaştı.

Tayvan Boğazı'nda hüküm süren gerginliklerin ortasında böylesine stratejik bir varlığın konuşlandırılması, ABD askerinin egemenlik savaşını tetiklediği yönünde yorumlandı.

İnsanlığın kaderini değişitrecek buluş! Deney farelerinde işe yaradı! Sıra insanlarda İnsanlığın kaderini değişitrecek buluş! Deney farelerinde işe yaradı! Sıra insanlarda Haberi Görüntüle

TAYVAN BOĞAZI'NDA TEDİRGİN EDEN TATBİKAT

ABD Dışişleri Bakanlığı,  olayların daha da tırmanmasına yol açabilecek askeri provokasyonlar için rutin olayların bahane olarak kullanılmasına karşı uyarıda bulunarak Çin'i itidalli davranmaya güçlü bir şekilde çağırdı  .

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklama, Tayvan çevresinde iki gün süren simüle edilmiş saldırılar ve deniz manevralarının ardından Çin'in Ortak Kılıç – 2024A tatbikatlarına yanıt olarak geldi.

Bombardıman uçuşları ve gemiye binme (deniz savaşlarında bir düşman deniz aracına karşı veya yanında gelmek ve savaşçıların yerleştirilmesiyle saldırı için kullanılan bir saldırı taktiği) tatbikatlarını içeren bu tatbikatlar, Tayvan tarafından bölgesel barış ve istikrarı baltalamayı amaçlayan bariz provokasyonlar olarak kınandı.

Tatbikatlar boyunca Çin ordusu Tayvan'a yönelik propaganda videoları ve animasyonlar yayınladı. Tatbikatlardan sorumlu Doğu Cephesi Komutanlığı, geçtiğimiz günlerde roket fırlatmalarını gösteren bir video paylaşmış ve buna İngilizce'de "cross-boğaz ölümcüllüğü" adını vermişti.

Çin'in bu askeri tatbikatları Tayvan'ın yeni cumhurbaşkanı Lai Ching-te'nin göreve başlamasından birkaç gün sonra gerçekleştirme kararı uluslararası alanda tepkilere neden oldu.

Pekin, Lai'yi, özellikle Tayvan'ın farklı kimliğini vurguladığı ve Çin ana karasına tabi olma fikrini reddettiği açılış konuşmasına yanıt olarak "ayrılıkçı" olarak etiketledi.

Türkiye'nin Suriye adımı PKK'nın hamisi ABD'yi endişelendirdi! 'Normalleşmeye karşıyız' Türkiye'nin Suriye adımı PKK'nın hamisi ABD'yi endişelendirdi! 'Normalleşmeye karşıyız' Haberi Görüntüle

ÇİN TAYVAN'A SALDIRIR MI?

Tayvan Devlet Başkanı Lai Ching-te ise Çin'e zeytin dalı uzatarak karşılıklı anlayış ve uzlaşma sağlamak için diyalog ve işbirliğine girme isteğini ifade etti.

İktidardaki Demokratik İlerleme Partisi'nin (DPP) Tainan'daki toplantısında konuşan Lai, Çin'i bölgesel istikrarın sorumluluğunu Tayvan'la paylaşmaya çağırdı ve barış içinde bir arada yaşamanın ve her iki taraf için de karşılıklı yararın önemine dikkat çekti.

Lai, ABD ve diğer ülkelerden gelen destek için şükranlarını sunarak, uluslararası toplumun Tayvan Boğazı'nda istikrarı tehdit eden her türlü eylemi reddettiğini vurguladı.

Bu arada Tayvan savunma bakanlığı,  26 Mayıs'ta Çin'de yaygın olarak kullanılan basitleştirilmiş Çince karakterlerle yazılmış siyasi sloganlar içeren şüpheli bir karton kutunun bulunmasını içeren bir olayı bildirdi.

Bir insansız hava aracı tarafından düşürüldüğünden şüphelenilen kutunun Tayvan kontrolündeki Kinmen adaları yakınlarında bulunması, kamuoyunu etkilemeyi amaçlayan potansiyel operasyonlara ilişkin endişeleri artırdı.

Dronlar, özellikle 2022'de Tayvan'ın sürekli tacizle ilgili çok sayıda şikayetin ardından Kinmen yakınlarında bir drone'u ele geçirmesi olayının ardından, Taipei için odak noktası haline geldi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading