Yandex Metrica

100 bin kişilik yeni ordu iddiası: ABD 'Rusları vurmayın' diyor

Ukrayna doğusunda taarruz halindeki Rus ordusu, günde 1000 askere ulaşan kayıplarını telafi etmek için çoğunluğu lejyonerlerden oluşan 100 bin kişilik yeni ordu kurdu. Petrol rafinerilerine yönelik saldırılar konusunda ise ABD'den Ukrayna'ya ibretlik bir uyarı geldi. 

Dünya

04.04.2024, 23:57

Rus ordusu Ukrayna doğusunda ilerlemeyi sürdürüyor. Günde 500 ilâ 1000 asker kaybediyor olmasına rağmen onlarca ülkeden paralı lejyoner sevkiyatının sorunsuz devam etmesi, Rusya'ya taarruz esnasında kısmî avantajlar sağlıyor. ABD ve Avrupa ülkeleri tarafından bir süre öncesine kadar yalnız bırakılan Ukrayna, cephane ve mühimmat yetersizliğinden ötürü bazı noktalardan geri çekilmek zorunda kalıyor. 

Cephe hattında hedefini izleyen bir Rus askeri

Gelen bilgilere göre Ruslar Novopavlivka, Bahmut ve Liman çevresinde kısmî ilerleme sağladı. Ukrayna Genelkurmayı, son 24 saat içerisinde ön cephe hatlarında toplam 75 ayrı çatışma gerçekleştiğini bildirdi. Ukrayna ordusu aynı zamanda Rusya'nın bir günde 750 asker, 35 topçu sistemi ve 37 savaş aracını kaybettiğini belirtiyor. 

Bu büyük kayıplara rağmen asker akışında bir gerileme yaşanmadığı için taarruz girişimleri devam ediyor. Ukrayna ordusu uzun bir sürenin ardından Avrupa ülkelerinden gelmeye başlayan top/obüs mühimmatı ve çeşitli silah sistemleriyle kendini toparlamaya çalışırken aynı zamanda Avrupa ülkelerinin desteğiyle kendi savunma sanayiini kurma girişimine hız verdi.

Ukrayna ordusunun 2025 yılından itibaren kendi ayakları üzerinde durabilir hale geleceğine dair iyimser beklentiler sözkonusu. 

Komyshuvakha köyünde konuşlu Ukrayna askerleri gece taliminde

Apple batıyor Huawei rekor kırıyor! Akıllı telefon piyasasında yeni dönem başladı Apple batıyor Huawei rekor kırıyor! Akıllı telefon piyasasında yeni dönem... Haberi Görüntüle

100 BİNDEN FAZLA YENİ ASKER 

Rus askerlerine kamikaze ve bombaatar dronlarla büyük zarar veren Ukraynalılar, 2024 itibariyle yıllık 1 milyon dron üretme kapasitesine erişti. Modern savaşın yeni gerçeği haline gelen kamikaze dronlar, Rus askerleriyle zırhlı araçları imhada kullanılıyor.

Bu arada Ukrayna Kara Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Oleksandr Pavliuk'un son açıklaması, yeniden başkanlığa seçilen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in önümüzdeki aylarda taarruz hamlelerine hız vermeyi planladığını gözler önüne serdi. 

Ukraynalı Korgeneral Pavliuk, Rusya'nın 100 binden fazla askerden oluşan yeni bir birlik oluşturduğunu, sözkonusu tümenlerin bu yaz taarruz amacıyla Ukrayna cephesine gönderileceğini söyledi.

Oleksandr Pavliuk

"Rusya'nın planlarını tam olarak biliyoruz. Onların paylaştıkları verilerden yola çıkıyoruz. 100 bini aşkın askerden oluşan yeni bir birlik meydana getiriyorlar. Bununla cephede zayıflayan yerleri takviye edecekler" diyen Pavliuk, mayıs-haziran döneminde Rus taarruzunun doruk noktaya ulaşmaması için her şeyi yapacaklarının altını çizdi. 

Pavliuk, "Düşmana mümkün olduğu kadar çok kayıp verdirmek için elimizden gelen her şeyi yapacağız" derken, Ukrayna'nın başarısız olması halinde Moskova'nın sıradaki hedefinin bir NATO ülkesi olacağını hatırlattı. 

Macron'dan Washington'u kızdıracak açıklamalar: ABD'siz bir Avrupa inşa etmeliyiz! Macron'dan Washington'u kızdıracak açıklamalar: ABD'siz bir Avrupa inşa etmeliyiz! Haberi Görüntüle

ABD'DEN UKRAYNA'YA: RUSYA'YI VURMAYIN

Öte yandan, işgal altındaki Ukrayna topraklarının Rusya'ya terk edilmesi konusunda geçtiğimiz yıl Moskova ile gizli pazarlıklar yürüttüğü ortaya çıkan ABD yönetimi, Rusları koruma anlamına gelen bir mesaj daha verdi.

Amerikan yönetiminden 3 kaynakla görüşerek bir haber yayınlayan Financial Times, Washington'un son dönemde kamikaze İHA'larla Rus petrol rafinerilerine yoğun saldırılar düzenleyen Kiev yönetimini uyardığını yazdı. 

ABD yönetimi, birkaç haftadır defaatle Kiev'e mesaj ileterek "Rus tesislerine saldırmayın" dedi. Amerikalılar buna gerekçe olarak 'akaryakıt fiyatlarında yaşanabilecek muhtemel artışı' gösterdi.

Financial Times'a göre, Rus petrol tesisleri vurulmaya devam eder ve Rusya'nın enerji ihracatı kesintiye uğrarsa bu durum, petrol ve doğalgaz fiyatlarının küresel ölçekte artmasına yol açacak. Joe Biden yönetimi böyle bir gelişmenin ABD seçimlerini olumsuz etkileyebileceğini düşünüyor. 

Rusya petrol rafinerileri son birkaç haftadır Ukrayna saldırıları sonucu yangınlarla boğuşuyor.

 

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Loading