Yandex Metrica

Yerli aşı mutasyonlu virüsü yenecek mi?

Yerli aşı mutasyonlu virüsü yenecek mi?

Ay sonunda Faz-3 çalışmalarına başlanması planlanan yerli aşı için sonbahar müjdesi geldi. Önümüzdeki sonbahardan itibaren en az iki çeşit aşının kullanımına büyük oranda başlanacak. Akıllardaki soru ise yerli aşıların mutasyonlu virüse etki edip etmeyeceği.

Sağlık

23.01.2024, 17:29

Aşı çalışmaları devam ederken Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Selma Metintaş’dan sevindirici bir haber geldi. Buna göre 2021 yılı sonbaharında koronavirüste yerli aşılama yaygınlaşacak. Metintaş’a göre mutasyonlar da dikkate alındığında, yerli aşı tahmin edildiğinden çok daha önemli bir işlev görecek.

YERLİ AŞI SONBAHAR'A YETİŞİYOR MU?

Koronavirüse karşı iki doz aşının yeterli gelmeyeceğini öngördüklerini belirten Metintaş, "2021 yılı sonbaharı ile yılda bir veya iki kez koronavirüs aşılaması toplum için gerekecektir. Bu durumda mutasyonlar da dikkate alındığında yerli aşı tahmin edildiğinden çok daha önemli bir işlev görecektir. Önümüzdeki sonbahara kadar Türkiye için en az iki çeşit aşının mümkün olacağını düşünüyorum ve umut ediyorum." ifadesini kullandı.

''TEDBİRLER TEDRİCEN GEVŞETİLMELİ''

17 günlük "tam kapanma" sürecinin ardından vaka sayılarının azalacağını ancak bu durumun kalıcılığından emin olamadığını dile getiren Metintaş "Toplumun en az yüzde 50'sinin doğal ya da aşılanma ile immünize olduğunu kriter alırsak bu oran gerçekleşene kadar tedbirlere titizlikle uymak gerekir. Tedbirler tedricen gevşetilmelidir. “ ifadelerini kullandı.

Maske ve mesafe kuralının mutlaka devam ettirilmesi gerektiğini ifade eden Metintaş toplu etkinliklerden kesinlikle kaçınılması gerektiğini bildirdi.

TÜRKİYE'YE ÖZGÜ VARYANT ÇIKAR MI?

Prof. Dr. Selma Metintaş’a göre Türkiye'ye özgü varyant teorik bakımdan mümkün ancak pratikte düşük bir ihtimal. Metintaş, varyantın gelişimi için hızlı bulaş, ilaçların düzensiz kullanımı, yarım aşılama, eşlik eden diğer viral enfeksiyonların risk faktörleri olduğunu, bu risk faktörlerinin Türkiye için çok etkili olmadığını düşündüğünü aktardı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading