Yandex Metrica

Sosyalleşmek, insanı hastalıklardan koruyor! Kötü ilişkiler felç ve kanser riskini artırıyor

Sosyalleşmek, insanı hastalıklardan koruyor! Kötü ilişkiler felç ve kanser riskini artırıyor

Kanser, felç ve diyabet gibi hastalıkların sağlıksız bir yaşam sürmekten kaynaklandığı bilinse de yapılan bir araştırma bu konuda farklı bir etkenden daha bahsediyor. O da sosyalleşmek. Araştırmaya göre kötü ilişkiler, hastalıklara zemin hazırladığı için sigara kadar zararlı.

Sağlık

23.01.2024, 20:31

Sağlıklı olmak için iyi beslenmek ve egzersiz yapmak şart. Ancak Dr. Zoe Williams sosyal ilişkiler de bu konuda önemli bir pay sahibi.

İster partneriniz ister en iyi arkadaşınız olsun, sosyal ilişkiler sadece zihinsel değil, fiziksel sağlığınızda da önemli bir rol oynuyor. Hatta yeni yapılan araştırmaya göre de, zayıf ilişkiler diyabet, felç ve kanser gibi durumlar için sigara içmek kadar suçlu.

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

SOSYAL İLİŞKİLER ZAYIFSA HASTALIK RİSKİ ARTIYOR

Sosyal ilişkiler 40'lı ve 50'li yaşlarınızda ne kadar kötüyse, diyabet, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, inme, KOAH, astım, osteoporoz, artrit, kanser, depresyon ve kaygı gibi sağlık sorunlarını yaşamanız o kadar muhtemel. Sosyal anlamda tatmin edici ilişkilere sahip olanların bu tür hastalıklara yakalanma riski daha düşük.

Araştırma başladığında ekipleri yaşları 45 ila 50 arasında olan 8.000 kadından alınan verilere baktı. Eşler, aile üyeleri, arkadaşlar ve iş arkadaşlarıyla olan sosyal ilişkilerdeki memnuniyet düzeyleri hakkında veri topladı. Bu verileri yirmi yılı aşkın bir süre boyunca izleyen ekip, daha sonra kimin ciddi sağlık sorunları geliştirdiğini inceledi. Bulgular, kadınların yarısından fazlasının sosyal manada yeterli düzeye sahip olduğunu ortaya koydu. Sosyal ilişkilerinden en düşük düzeyde memnuniyet bildirenlerin kanser ve diyabet gibi hastalıklara yakalanma riski iki katına çıktı. 

Çalışma, zayıf ilişkilere sahip olmanın obezite, fiziksel hareketsizlik, sigara ve alkol alımı gibi risk faktörleriyle karşılaştırılabilir olduğunu ileri sürüyor. 

Araştırmacılara göre, sonuçlar orta yaştan erken yaşa kadar yüksek kaliteli ve çeşitli sosyal ilişkilere başlamanın veya sürdürmenin faydalarını gösteriyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading