Yandex Metrica

Koronavirüste yeni alt varyant: BA5 alarmı!

Koronavirüste yeni alt varyant: BA5 alarmı!

Çin'in Şian kentinde, Covid-19'un Omicron varyantının alt varyantı görüldü. "BA5" ismi verilen virüs, daha bulaşıcı olması ve hızlı yayılmasının yanı sıra aşı bağışıklığına karşı da  oldukça dirençli!

Sağlık

23.01.2024, 19:30

Dünya salgından yakasını bir türlü kurtaramıyor. Çin'in kuzey bölgesinde yer alan Şaanşi eyaletinin merkez şehri Şian'da yeni tip koronavirüsün (Covid-19) Omicron varyantının, dünyada giderek yayılan "BA5" alt varyantını taşıyan vakalar tespit edildi.

Hastane randevusunda yeni dönem! Bakan Koca detayları açıkladı Hastane randevusunda yeni dönem! Bakan Koca detayları açıkladı Haberi Görüntüle

9 VAKA TESPİT EDİLDİ

"cnwest.com" internet sitesinin haberine göre, kentte son 24 saatte kaydedilen 9 yerel kaynaklı vakada alt BA5 saptandı. Vakalar, Çin'de BA5'in sebep olduğu ilk yerel kaynaklı yayılma olarak kayıtlara geçti. Şaanşi Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezinden bulaşıcı hastalıklar uzmanı Cang Yi, yaptığı endişe verici açıklamada, "Omicron BA5 alt varyantı, daha önceki BA2.2 alt varyantından çok daha bulaşıcı ve oldukça hızlı yayılıyor. Buna karşın  aşılara direnç kabiliyeti daha güçlü" ifadesini kullandı.

25 Nisan Dünya Sıtma Günü: Sıtma nedir? Sıtma belirtileri nelerdir? Sıtma öldürür mü? Sıtma vakaları en çok hangi ülkede görülüyor? 25 Nisan Dünya Sıtma Günü: Sıtma nedir? Sıtma belirtileri nelerdir?... Haberi Görüntüle

SIKI TEDBİRLER ALINDI

Diğer yandan yerel idare, salgının büyümesi riskine karşı şehri düşük, orta ve yüksek riskli kontrol bölgelerine ayırdı. Şehir sakinlerine de evlerinden çıkmamalarını tavsiyesinde bulunuldu. Şehirden ayrılmak isteyenlere son 48 saat içinde yapılmış Covid-19 testinin negatif sonucunu bildirme zorunluluğu da getirildi. 
Şian'da yarından başlayarak 1 hafta boyunca hareket kısıtlamaları uygulanacak ve toplu etkinlikler yapılamayacak. Gıda marketleri, eğlence merkezleri, kütüphaneler ve sinemalar kapatılacak. Restoranlar ise sadece paket servisle hizmeti verebilecek. Bunun yanında ilk ve orta dereceli okullar ile ana sınıflarının yaz tatiline erken girmesine karar verildi. Üniversite ve yüksek okul öğrencilerinin ise kampüslerinin dışına çıkmaları yasaklandı.

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

DAHA ÖNCE DE KAPATILDI

Şian'da, 4 Aralık 2021 tarihinde Pakistan'dan gelen bir uçaktaki Delta varyantı taşıyan vakalardan kaynaklandığı bildirilen salgın nedeniyle kapanma kararı alınmıştı. İlk vakaların 9 Aralık 2021'de kaydedildiği yayılımda, sonraki 2 haftada yaklaşık 2 bin vaka görülmüş, ardından 23 Aralık 2021'de tüm kente karantina uygulanmıştı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading