Yandex Metrica

Koronavirüs atlatanlarda en sık görülen şikayetler

Koronavirüs atlatanlarda en sık görülen şikayetler

Koronavirüs atlatanların devam eden sıkıntılarına ilişkin ilk veriler gün yüzüne çıktı. Hastaların Kovid-19'u atlattıktan aylar sonra bile nefes darlığı, halsizlik, kas ve eklem ağrıları ile kalp ağrısı yaşadıkları ifade edildi.

Sağlık

23.01.2024, 17:41

Koronavirüs tedavisi tamamlananların durumlarının takibi ve kontrolü için Sağlık Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yıl pilot uygulamaları Ankara ve Eskişehir'de yapılan "Kovid-19 Takip Merkezleri" koronayı atlatanların geçen 6 aylık süreçte devam eden rahatsızlıklarına dair ilk veriler ortaya çıktı.

Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kovid-19 Takip Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Cenk Aypak, hastaların Kovid-19'u atlattıktan aylar sonra bile nefes darlığı, halsizlik, kas ve eklem ağrıları ile kalp ağrısı yaşadıklarını ifade edildi.

Lens kullanırken bunu asla unutmayın! Gözü kör ediyor! İşte lensi yanlış kullanmanın hiç bilmediğiniz sonuçları Lens kullanırken bunu asla unutmayın! Gözü kör ediyor! İşte lensi... Haberi Görüntüle

İYİLEŞEN HASTALARDA EN SIK GÖRÜLEN ŞİKAYETLER

Merkezlerin sorumlusu olan Prof. Aypak, 6 aylık süreçte merkezlerinde 530 hastanın takibini yaptıklarını söyledi.

Koronavirüsü yenen hastaların tedavi sonrası şikayetlerinin tespit edilmesi için yaklaşık 2 yıl boyunca hastaları takip edeceklerini ifade eden Aypak, hastaları merkeze ilk gelişleri ile birinci, üçüncü ve altıncı aylarında olmak üzere 6 aylık periyotta takip ettiklerini söyledi.

Takip ettikleri 530 hastada devam eden şikayetlerle ilgili bilgi veren Aypak, nefes darlığı, yorgunluk, halsizlik, kas ve eklem ağrıları ile kalp ağrısının hastalarda en sık görülen şikayetler olduğunu söyledi. Aypak ayrıca, uyku bozuklukları, hafıza zayıflamaları, unutkanlık şikayetleriyle de karşılaştıklarını belirtti.

Korona tedavisi gören hastaların iyileştikten sonraki 3 aylık süreçte nefes darlığı, kas ağrıları ile unutkanlık görüldüğünü belirten Aypak, 6 aya kadar uzayan süreçte de halsizlik ve yorgunluğun en sık görülen şikayetleri olduğunu bunların beraberinde ise öksürüğünde olabildiğini söyledi.

Duş jeli kullanmak zararlı mı? Duş jeli kullanmak zararlı mı? Haberi Görüntüle

KRONİK HASTALARIN BELİRTİLERİ DAHA FAZLA

Aypak, koronavirüsün atlatılmasının ardından kronik hastalarda devam eden şikayetlerle daha sık karşılaşıldığını belirtti. Aypak, özellikle bağışıklık sistemi yetmezliğine yol açan hastalıklarda, hipertansiyon, diyabet, KOAH olanlarda Kovid-19'a bağlı komplikasyonları daha sık gördükleri bilgisini paylaştı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading