Yandex Metrica

Kolanın içine mentos atılırsa ne olur?

Kolanın içine mentos atılırsa ne olur?

Kolanın içine Mentos atıldığında dev köpükler meydana gelir. Reaksiyon sonucu oluşan bu köpüğün 10 metre yüksekliğe kadar nasıl fışkırdığı, bilimsel yoldan açıklandı. Araştırma, ünlü New Science dergisinde yayımlandı.

Sağlık

17.03.2024, 10:53

Kuzey Carolina’daki Appalachian Üniversitesi fizikçilerden Tonya Coffey’in önderliğinde yapılan araştırmada, "Kola-Mentos" reaksiyonunun bilimsel nedenleri ortaya çıkarıldı. 

Dünyanın en alkolik çocukları o ülkede! DSÖ raporunda ortaya çıktı Dünyanın en alkolik çocukları o ülkede! DSÖ raporunda ortaya çıktı Haberi Görüntüle

AKASYA SAKIZI VE ASPARTAM REAKSİYONU SONUCU FIŞKIRMA MEYDANA GELİYOR

Deneyde  kola, naneli Mentos, meyveli Mentos ve diğer bazı şekerlemeler ile bulaşık deterjanı, kum ve tuz da kullanıldı. Yapılan deneyler sonucunda, Mentos’un sert ve gözenekli yapısı, içeriğinde bulunan "akasya sakızı" ile koladaki tatlandırıcı madde olan "aspartam"ın reaksiyonda rol oynadığı belirlendi. Kolada reaksiyon olabilmesi için, şişenin 10 derece eğik konumda olması gerekiyor.

Güneş kremlerine boş yere para vermeyin! O meyve yanıklara karşı kremden daha etkili! Zeytinyağı ile karıştırıp yemek gerekiyor Güneş kremlerine boş yere para vermeyin! O meyve yanıklara karşı... Haberi Görüntüle

FIŞKIRMA KOLADAKİ KAFEİN YA DA ASİTTEN DEĞİL

Yapılan deneyler sonucu en güçlü fışkırma,  kola ve meyveli veya naneli Mentos ile elde edildi. Deneylerde, fışkırmaya koladaki kafein ya da asitin neden olmadığı anlaşıldı. Sert ve delikli yüzeyi olan Mentos, diyet kola şişesinin içine atıldığında, su meloküllerinin çekim gücü yok oluyor ve hızla köpük oluşuyor. Ayrıca, Mentos’ta bulunan etkin madde "akasya sakızı" da suyun yüzey gerilimini hızla düşürüyor. Yüzey geriliminin hızla düşmesine diyet koladaki tatlandırıcı madde aspartam, ekstra katkı yapınca, hızlı köpürme ve tazyikli fışkırma gerçekleşiyor. Aynı sonuç, şekerli kola ile veya Mentos’un ezilerek kolaya atılması durumunda elde edilemiyor. Coffey ve ekibinin vardığı sonuç, bilim ve teknoloji dergisi New Science’da yayınlandı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading