Yandex Metrica

Kışın bol bol mantar tüketin! D vitamini eksikliği mantar yiyerek tamamen giderilebilir!

Kışın bol bol mantar tüketin! D vitamini eksikliği mantar yiyerek tamamen giderilebilir!

Pazar ve marketlerde sıkça gördüğümüz mantarlar kışın haftada en az 1 kez mutlaka tüketilmeli. Çünkü mantarlar soğuk havalarda D vitamini ihtiyacının %50 veya %100'ünü karşılayabilecek güce sahip.

Sağlık

23.01.2024, 20:03

D vitamini alımı özellikle kış aylarında çok önemli. Çünkü yaz boyunca ihtiyacınız olan tüm güneş ışığı vitaminini sadece dışarıda vakit geçirerek alabilseniz de, sonbahar ve kış aynı yararı sağlamıyor. Bu süre zarfında, yorgunluk, kemik ağrısı ve depresyon gibi belirtiler, seviyenizi yükseltme zamanının geldiğine işaret edebilir.

25 Nisan Dünya Sıtma Günü: Sıtma nedir? Sıtma belirtileri nelerdir? Sıtma öldürür mü? Sıtma vakaları en çok hangi ülkede görülüyor? 25 Nisan Dünya Sıtma Günü: Sıtma nedir? Sıtma belirtileri nelerdir?... Haberi Görüntüle

MANTAR D VİTAMİNİ KAYNAĞI

Soğuk havaların etkili olduğunu bu dönemde D vitamini ihtiyacını ise öncelikle besinlerden karşılamak gerekiyor. Bu konuda en etkili besin ise mantar. 

Uzmanlara göre yetişkinlerin günde 10 mikrogram D vitaminine ihtiyacı var. İşte burada devreye mantarlar giriyor. Araştırmalara göre mantarlar, topraksı tatlarıyla karakterize edilen günlük D vitamini ihtiyacının yüzde 50 ila 100'ünü karşılayabiliyor. 100 gram kahverengi mantar yemek bu miktarı tam olarak karşılıyor. 

Hastane randevusunda yeni dönem! Bakan Koca detayları açıkladı Hastane randevusunda yeni dönem! Bakan Koca detayları açıkladı Haberi Görüntüle

D2 VİTAMİNİ DE İÇEREBİLİYOR

Öte yandan D vitamini ile zenginleştirilmiş mantarlar, depolama ve pişirme sırasında biyolojik olarak kullanılabiliyor ve nispeten stabil olan yüksek konsantrasyonlarda D2 vitamini içeriyor.

Yetişkinlerde D vitamini eksikliğini tespit etmek zor olsa da, bu eksiklik kendisini bazı belirtilerle belli edebiliyor. Kişide tükenmişlik hissi, kemik ağrısı, kas zayıflığı, kas ağrıları veya kas krampları, ruh hali değişiklikleri ve depresyon D vitamini eksikliğine işaret edebiliyor. Bununla birlikte, bazı insanlar hiç D vitamini eksikliği belirtisi veya semptomu yaşamayabilir. Bu nedenle, soğuk aylarda D vitamini takviyesi yapmak önem taşıyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading