Yandex Metrica

Anneanneler torunlarını şişmanlatıyor! Nedeni sizi çok şaşırtacak!

Anneanneler torunlarını şişmanlatıyor! Nedeni sizi çok şaşırtacak!

Anneanneler torunlarının kilosu üzerinde pay sahibi. İngiliz bilim adamları, anneanneden bebeğe geçen bir gen keşfetti. Söz konusu gen yeni doğan bebeğin ağırlığını 155 grama kadar artırıyor.

Sağlık

05.02.2024, 22:14

Bir kadın size, "annem çocuğumu çok şişmanlattı" dese aklınıza hemen büyükannenin torununa sağlıksız yiyecekler, çikolatalar, bisküviler veya bol bol yemek yedirdiği ihtimali gelir. Ancak aslında anneanne ve torun arasındaki kilo bağlantısı yiyeceklerle olduğu kadar genlerle de alakalı. 

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

ANNEANNEDEN TORUNA ŞİŞMANLATAN GEN AKTARIMI

Londra'daki "üniversite kolejinden" İngiliz bilim adamları, anneanneden bebeğe geçen ve yeni doğan bebeğin ağırlığını 155 grama kadar artıran bir gen keşfetti.

Araştırmacılar, anneden geçen ve fetüsün büyümesini "frenleyen" ve böylece doğumda ağırlığı azaltan bir gen olduğunu keşfetmişti. Ancak bu genin büyükanneden gelen bir varyantı bebekte tam tersi bir etkiye sahip.

Annelerden ve bebeklerinden alınan yaklaşık 9.500 DNA örneğinde PHLDA2 geni çalışması yapıldı. Bu özel genin RS1 varyantı, genin etkinleştirilme şeklini tamamen değiştiriyor ve sonuçta bebeğin kilo almasına neden oluyor. Ortalama olarak, söz konusu gen varyantı mevcut olduğunda çocuğun ağırlığı 93 gram artarken, büyükannede de mevcutsa, yeni doğan bebek ortalama 155 gram daha ağır oluyor.

36 bin sözleşmeli sağlık personeli alınacak! Karar Resmi Gazete'de: İşte istihdam edilecek alanlar 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alınacak! Karar Resmi Gazete'de: İşte... Haberi Görüntüle

YALNIZCA İNSANLARDA BULUNUYOR

RS1 varyantı, DNA örneklerinin yaklaşık %13'ünde bulunurken, büyümeyi engelleyen ve bebek ağırlığını azaltan çok daha yaygın RS2 varyantı %87'sinde mevcut. Baş araştırmacı Dr. Gudrun Moore'a göre bu, diğer hayvanlarda değil, yalnızca insanlarda bulunan yaygın bir genetik varyasyon. 

PHLDA2 geni, yalnızca anneden çocuğa miras alınan kopyanın aktif olması, babadan gelen ilgili kopyanın aktif olmaması bakımından olağandışı olarak görülüyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading