Alzheimer'a karşı yeşil çay! Bilişsel işlev bozukluğunu azaltıyor
Alzheimer hastalığı, bilişsel gerileme ve hafıza kaybına yol açan en yaygın bunama türü. Son zamanlarda adı sık duyulan bu hastalığın nasıl geliştiği ve ilerlediği belirsiz olsa da bilinen tek şey hala bir tedavinin bulunamamış olması. Ancak bazı gıdalar Alzheimer oluşumunu yavaşlatabiliyor. Özellikle yeşil çay, beyindeki bilişsel işlev bozukluğunu azaltma potansiyeline sahip.

Alzheimer hastalığı, beyinde plak birikimi, beyin bağışıklık hücrelerinde artış ve bozulmuş sinir sinyali sonucu oluşuyor.
Yapılan araştırmalara göre, herpes simpleks virüsünün yeniden harekete geçmesi sonucu hastalığın semptomları ortaya çıkıyor. 14-49 yaşlarındaki insanların büyük bir yüzdesi, beynin nöronlarında onlarca yıl uykuda kalabilen herpes simpleks virüsünü taşıyabiliyor.
BİTKİSEL BİLEŞİKLER BEYİN ÜZERİNDE ETKİLİ
Araştırmacılar, bazı bitkisel bileşiklerin beyin üzerindeki etkilerini inceleyebilmek için, herpes simpleks virüsü kaynaklı Alzheimer hastalığı olan insan beyin dokusunun 2D ve 3D modellerini oluşturdu.
Çalışmada, beyinde plak oluşumunu azaltma ve sinir ağı işlevini koruma yetenekleri açısından yaklaşık 100 bitkisel ilaç ve takviyeyi incelendi. En etkileyici sonuçlar kateşinler ve resveratrol kullanımında gözlemlendi.
2D modelde 3 gün sonra ve 3D modelde 1 hafta sonra β-amiloid plak birikintileri, bağışıklık hücrelerinin artışı ve beyinde nöroinflamasyonun ortaya çıkışı gözlendi.
BİLİŞSEL İŞLEV BOZUKLUĞUNU AZALTIYOR
Gözlemsel çalışmalar, yeşil çay içmenin beyindeki bilişsel işlev bozukluğunu azaltma potansiyeline sahip olduğunu gösterdi. Yeşil çay yaprağı kateşinleri, Alzheimer hastalığında yaygın bir mekanizma olan β-amiloid proteininin yanlış katlanmasını önlüyor. Bu kateşinler ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirerek, oksidatif hasarı azaltıyor ve iltihapla savaşıyor.
Öte yandan üzüm, fındık ve diğer gıdalarda bulunan resveratrol de son yıllarda Alzheimer hastalığında hayli etkili.