Yandex Metrica

ABD'nin de gündemindeki konu: Kürtaj! Hangi durumlarda kürtaj yapılabilir?

ABD'nin de gündemindeki konu: Kürtaj! Hangi durumlarda kürtaj yapılabilir?

ABD Yüksek Mahkemesi’nin 50 yıldır yürürlükte olan kürtaj hakkı kararını bozmasının ardından konu dünya gündeminde en üst sıralara yerleşti. Ülkede kürtaj karşıtları kutlamalar yaparken, karar aleyhine protestolar düzenleniyor. Peki kürtaj nedir? Hangi durumlarda kürtaj uygulanır? İşte detaylar...

Sağlık

07.03.2024, 06:13

Amerika, Yüksek Mahkemenin kürtaj kararını bozma kararını tartışırken, konu çoğu ülkede de gündemde. Kimi kürtajın bireysel bir hak olduğunu savunurken kimi ise anne karnında da olsa bir canın hayatını elinden alan bu tıbbi müdahaleye karşı çıkıyor.

Kürtaj istenmeyen veya sorunlu gebeliğin sonlandırılması anlamına geliyor. 

50 kez mutasyona uğradı! Yanlış okumadınız: En uzun süreli Covid- 19 vakası bilim insanlarını şaşırttı! 50 kez mutasyona uğradı! Yanlış okumadınız: En uzun süreli Covid-... Haberi Görüntüle

SADECE BEBEK ALDIRMA OLARAK GÖRÜLMEMELİ

Halk arasında bebek aldırma olarak tanımlansa da, yalnızca istenmeyen gebelikleri sonlandırma amacıyla kullanılan bir yöntem değil. Fetüsün anne karnında ölmesi, yoğun adet kanamalarının tanı ve tedavisi, postmenepozal dönemde kanama olması halinde kürtaj uygulanır.

10 haftadan büyük gebeliklerde ise annenin sağlığının ve hayatının tehlikede olması, 
bebekte anomalilerin olması, kromozomal bozukluklar ve beebeğin tecavüz sonucunda oluşması durumunda kürtaj yapılır.

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

MÜDAHALE 10 DAKİKADA BİTİYOR

Günümüzde yaygın olarak vakum yöntemi ile yapılan kürtaj işlemi kullanılıyor. Kolay, daha az ağrılı ve daha az riskli bu yöntem, lokal veya genel anestezi ile uygulanabilir. Tüm işlem toplamda 5 – 10 dakika gibi kısa süre içinde tamamlanır.

Kalp krizi Kalp krizi "ben geliyorum" diyor! İşte en ilginç ama en... Haberi Görüntüle

HASTA HEMEN GÜNLÜK HAYATA DEVAM EDEBİLİR

Kürtaj işlemi tamamlandıktan sonra hastanın kendine gelmesi için 20 dakika dinlenmesi yeterlidir. Sonrasında evine dönebilir ve günlük hayatına sorunsuz devam edebilir.

Kürtaj esnasında kullanılacak olan bütün alet ve araçların steril olması gerekmekte. Kürtaj kolay bir prosedür olarak görülebilir ancak ne olursa olsun bir cerrahi girişim olduğu unutulmamalı.  

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

KÜRTAJ SONRASI DOKTOR KONTROLÜ ÖNEMLİ

Kürtaj sonrası verilen ilaçların düzenli kullanılmasına özen gösterilmeli. 3 – 4 saat içinde bulantı yoksa normal gıdalara geçilebilir. Kürtajdan hemen sonra duş yapılabilir. İşlemden sonra en az 15 gün denize ve havuza girilmemeli. En az 10 – 15 gün süreyle cinsel ilişkiye ara verilmeli. Kürtaj sonrası 7 gün içinde doktora kontrole gidilmeli. 

İlk bir iki hafta hafif ağrılar, kramplar ve lekelenmeler görülmesi ise normal. Ancak yüksek ateş, şiddetli kanama ve şiddetli karın ağrısı gibi şikayetlerde mutlaka bir doktora başvurulmalı.

Öte yandan kürtaj sonrası en az üç ay gebelikten korunmak gerekiyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading