Yandex Metrica

MİT'in Sincar'da vurduğu Mazlum Roj, Sur'da kendi grubunu yaktıran bir Rus ajanıydı

MİT'in Sincar'da vurduğu Mazlum Roj, Sur'da kendi grubunu yaktıran bir Rus ajanıydı

Sincar'da PKK elebaşı Said Hasan'la birlikte aynı araçta vurulan Mazlum Roj kod adlı teröristin kabarık bir dosyası var. Aslen Rus olduğu tespit edilen Roj, hendek-barikat terörü sırasında kendi grubunu diri diri yaktırmış.

Gündem

20.03.2024, 19:59

MİT'in geçtiğimiz ay Sincar'da vurduğu araçta Said Hasan ile birlikte 'Mazlum Roj' kod adlı terörist de vardı. Araçtan ağır yaralı halde çıkarılarak PKK'nın kliniğe çevirdiği bir binaya götürülen terörist, MİT'in anlık takibindeydi. Türk Silahlı Kuvvetleri F-16'larla dakikalar içerisinde bu binayı da vurdu. 10 PKK'lıyla birlikte öldürüldüğü sanılan ancak kimi kaynaklara göre saldırıdan son anda kurtulduğu iddia edilen azılı teröriste ilişkin yeni bilgiler ortaya çıktı. 

Mazlum Roj, PKK elebaşı Said Hasan'la birlikte bu araçta vuruldu. 

Irak güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre 'Mazlum Roj', örgütün Rusya ile bağlantısını sağlayan isimlerden biriydi. Aslen Çelyabinsk doğumlu bir Rus olan Roj, 2000'li yıllarda Rus istihbarat servisi FSB'ye angaje olmasının ardından Gürcistan, Ermenistan ve Karabağ topraklarında mekik dokumaya başladı. 

Özellikle Ermenistan'da PKK'nın kullandığı Vardenes kampında teröristlere silahlı eğitimler veren Roj, kendilerini 'Ağrı Kartalları' olarak tanıtan ve üyelerinin birçoğu Rus ve Ermenilerden oluşan terör grubunun da liderliğini yaptı. FSB tarafından işe alınmadan önceki gerçek ismi henüz tespit edilemeyen Roj, Suriye'deki iç savaşla birlikte bu ülkeye giderek 'Nubar Ozanyan Taburu'nu kurdu. 

Nubar Ozanyan Ermeni Taburu, Suriye iç savaşında PKK'ya destek veren terör gruplarından. 

Bu dönemde PKK içerisinde üst düzey görevler üstlenen Roj, takvimler 2015'i gösterdiğinde Türkiye'ye geldi. Terör örgütünün hendek-barikat eylemleri adı altında başlattığı işgal girişimine beraberinde getirdiği onlarca teröristle birlikte katılan Roj, güvenlik güçlerinin operasyonlarından sağ kurtulmayı her seferinde başardı. 

Roj'un o dönem Türkiye'deki en dikkat çekici hamlesi Diyarbakır-Sur'daki eylemler sırasında oldu. Jandarma ve Polis Özel Harekât birlikleri Roj'un ekibini Sur'daki bir binada sıkıştırınca FSB ajanından ilginç bir talimat geldi: "Hiçbir biçimde sağ olarak yakalanmasınlar, onları hemen yakın!" 

Mazlum Roj kod adlı terörist, Diyarbakır Sur'daki terör eylemleri sırasında Türkiye'deydi.

Muhtemelen kendisini tanıyan grup üyelerinin hayatta kalmaması amacıyla bu talimatı veren Roj, çevresi sarılmış PKK'lı grubu canlı canlı yaktırdı. Örgüt bu olayı sonraki günlerde kara propaganda amaçlı kullandı ve "Eylemcilerimiz Türk askerleri tarafından yakıldı" cümleleriyle yaygaraya başladı. 

Kasım 2015'te çok yakınındaki birkaç kişilik grupla kuşatmadan çıkmayı başaran Mazlum Roj kod adlı terörist, o günlerden buyana MİT'in takibindeydi. O tarihten 6 yıl sonra, 2021 Ağustos'unda Irak'ın Sincar kentinde ortaya çıkan Roj, PKK'nın Sincar kolu YBŞ'nin elebaşı Said Hasan'la birlikte aynı araca binince bir Türk SİHA'sı tarafından bombalandı. 

Mazlum Roj'un sığındığı PKK kliniği savaş uçaklarınca geçtiğimiz ay yerlebir edildi. 

Said Hasan'la birlikte 3 teröristi araç içerisinde öldüren SİHA bombası, Roj'u ağır şekilde yaraladı. İddiaya göre Hasan ve Roj, Irak Başbakanı Mustafa Kazımî başta olmak üzere Bağdat'ta çeşitli yetkililerle 'YBŞ' adına temas yürütmek için yola çıkmıştı. Aracın vurulmasının ardından olay yerine ulaşan PKK'lı bir grup, Roj'u dışarı çıkararak Sincar batısındaki Sakiniye köyünde örgütün klinik olarak kullandığı bir binaya götürdü. Bu bilginin Ankara'ya iletilmesiyle havalanan F-16'lar Sincar'daki o binayı yerlebir etti. 

2015 yılındaki hendek-barikat terörü, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da çeşitli ilçeleri yangın yerine çevirmişti.

Türkiye gazetesine bilgi veren bölge kaynakları enkaza dönüşen binadan sağ çıkabilmenin mümkün olmadığını ancak bölgeye uçakların geldiğini haber alan PKK'lıların Roj'u operasyondan dakikalar önce o binadan çıkarmış olabileceğini belirtiyor. Örgüt medyasında kod ismi Mazlum Roj olarak geçen ancak yakın çevresinde kendisine 'Mazlum Rus' olarak hitap edilen azılı teröristin şu anda sağ olup olmadığı bilinmiyor. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading