Yandex Metrica

İsfahan İran'ın başkenti mi? İsfahan nerede, yüz ölçümü, nüfusu ne kadar?

İsfahan İran'ın başkenti mi? İsfahan nerede, yüz ölçümü, nüfusu ne kadar?

İsfahan'da şiddetli patlama seslerinin duyulduğu bildirildi. İslami mimariyi yansıtan birçok güzel bulvarı, köprüleri, sarayları, camileri ve minareleriyle İsfahan, tanınmış bir şehirdir. Peki, İsfahan İran'ın başkenti mi? İsfahan nerede, yüz ölçümü, nüfusu ne kadar?

Gündem

30.04.2024, 23:48

İsfahan, İran'ın İsfahan Eyaleti'nin başkenti ve ülkenin üçüncü büyük şehri konumundadır. Şehir, tarihi boyunca Safevi ve Selçuklu dönemlerinde başkentlik yapmıştır, bu nedenle zengin bir tarihi mirasa sahiptir.İsfahan, İran'ın önemli kavşak noktalarından biridir ve tarih boyunca dünyanın en büyük şehirlerinden biri olarak bilinmiştir. Özellikle 16. yüzyılda Safevi İmparatorluğu döneminde başkentlik yapmasıyla büyük bir gelişim göstermiştir. Bugün dahi, geçmişteki ihtişamını korumaktadır.

Şehir, muhteşem bulvarları, tarihi köprüleri, göz alıcı sarayları, görkemli camileri ve etkileyici minareleriyle tanınır. İslami mimarinin önemli örneklerini barındırmasıyla ünlüdür. Peki, İsfahan İran'ın başkenti mi? İsfahan nerede, yüz ölçümü, nüfusu ne kadar?

Hasan Can Kaya'nın koluna ne oldu, neden sarılı? Hasan Can Kaya kolunu-omzunu mu kırdı? Hasan Can Kaya'nın koluna ne oldu, neden sarılı? Hasan Can... Haberi Görüntüle

İSFAHAN NEREDE, YÜZ ÖLÇÜMÜ, NÜFUSU NE KADAR?

İsfahan, tarihî kökenleri Yontma Taş Devri'ne kadar uzanan bir şehirdir. İranlı Medler'in bölgeye yerleşmesiyle, Aspandana adı altında Med İmparatorluğu'nun en önemli merkezlerinden biri haline gelmiştir. M.S. 642'de Müslümanlar'ın hakimiyetine geçmiştir. Selçuklu hanedanının kurucusu Tuğrul Bey, 11. yüzyılın ortalarında İsfahan'ı başkent ilan etmiştir. Onun torunu Melikşah döneminde şehir, büyük bir gelişim ve zenginleşme yaşamıştır. Bu dönemde ünlü İsfahan Mescid-i Cuma'sının yapımına başlanmıştır. Ancak Selçuklu hanedanının çöküşüyle birlikte İsfahan gerilemeye başlamıştır. 13. yüzyılda şehir, önce Moğollar tarafından istila edilmiş, ardından 1387 yılında Timur tarafından yağmalanmış ve birçok insan katledilmiştir. Coğrafi konumu nedeniyle özellikle Safeviler döneminde tekrar canlanmıştır. Şah I. Abbas, İsfahan'ı başkent yapmış ve 17. yüzyılın en büyük ve en güzel şehirlerinden biri haline getirmiştir (1598). Bu dönemde birçok park, kütüphane ve cami inşa edilmiştir. Ancak 1722'de Gılzailer (Peştunlar) uzun bir kuşatmanın ardından şehri ele geçirmiş ve İsfahan uzun yıllar harabe halinde kalmış, nüfusu azalmıştır. Rıza Şah Pehlevi döneminde (1925-1941) şehrin yeniden imarı başlamış, bir sanayi bölgesi oluşturulmuş ve tarihi yapıların birçoğu restore edilmiştir. Bugün hala ülkenin diğer bölgelerine göre oldukça temiz ve düzenli bir kenttir.

23 Nisan bugün İzmir'de otobüsler ücretsiz mi, indirimli mi? 2024 Çocuk Bayramında ESHOT otobüs-metro bedava mı? 23 Nisan bugün İzmir'de otobüsler ücretsiz mi, indirimli mi? 2024... Haberi Görüntüle

İSFAHAN İRAN'IN BAŞKENTİ Mİ?

İran'ın başkenti Tahran'dır. İsfahan ise İran'ın üçünbü büyük şehridir.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

İbrahim TURNA

TRHaber.com - Gündem


Loading