Yandex Metrica

CIA'ya Fahrettin Altun'dan S-400 cevabı: ABD ile öyle bir anlaşmamız yok

CIA'ya Fahrettin Altun'dan S-400 cevabı: ABD ile öyle bir anlaşmamız yok

WSJ'a Türkiye hakkında analiz yazan eski CIA yöneticisi Paul Kolbe, tuzaklarla dolu bir takas teklifinde bulunmuştu. Türkiye'nin elindeki S-400'lerin Ukrayna'ya gönderilmesini, ABD'nin de Türkiye'yi, projeden çıkardığı F-35 savaş uçağı konsorsiyomuna geri almasını öneren Kolbe'ye Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'dan yanıt geldi. WSJ'e değerlendirmelerde bulunan Altun, Türkiye ile ABD arasında Ukrayna'ya gönderilecek bir hava savunma sistemi anlaşması olmadığını hatırlattı.

Gündem

02.05.2024, 14:38

ABD merkezli Wall Street Journall gazetesinde, 17 Mart'ta Türkiye'nin S-400 takası yapmasına dair bir yazı yer almıştı. Eski CIA yöneticisi ve Rusya ve Avrasya uzmanı Paul Kolbe tarafından kaleme alınan "Türkiye'nin Rus füzeleri Ukrayna'yı savunabilir" başlıklı yazıda, Ankara'ya skandal bir teklif sunulmuştu.

Türkiye'de 3.500 yıllık tablet bulundu: Üstünde yazanlar devrin ekonomisine ışık tuttu Türkiye'de 3.500 yıllık tablet bulundu: Üstünde yazanlar devrin ekonomisine ışık... Haberi Görüntüle

TUZAK TEKLİF

Kolbe, "Üçlü bir oyuna ne dersiniz? ABD, Rus savaş uçaklarına karşı Türkiye'nin elindeki S-400'leri Ukrayna'ya göndermesine yardım etsin. Bunun yerine Türklere yeni bir alternatif sunarak F-35 sevkiyatlarını başlatsın. Bu, aynı zamanda ABD - Türkiye ilişkilerinin düzelmesine de yardımcı olacaktır" ifadeleri kullanılmıştı.

MSB duyurdu: PKK'ya operasyon! 15 terörist etkisiz hale getirildi! MSB duyurdu: PKK'ya operasyon! 15 terörist etkisiz hale getirildi! Haberi Görüntüle

"ÖYLE BİR HAVA SAVUNMA SİSTEMİ ANLAŞMASI YOK"

Bu ifadelere yanıt  İletişim Başkanı Fahrettin Altun'dan geldi. Wall Street Journal'a değerlendirmede bulunan Altun, Paul Kolbe'nin yazısındaki ifadelere cevap verdi.

Fahrettin Altun, Türkiye ile ABD arasında, Ukrayna'ya gönderilecek bir hava savunma sistemi anlaşması olmadığının altını çizdi; "Bu fikir hiçbir şekilde gerçekçi değil." değerlendirmesinde bulundu. 

SON DAKİKA! MSB duyurdu: 15 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi! SON DAKİKA! MSB duyurdu: 15 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi! Haberi Görüntüle

''TÜRKİYE ÖNCE ABD İLE GÖRÜŞTÜ''

İletişim Başkanı, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 satın alma kararından önce Amerika ile Patriot sistemleri için görüşüldüğünü ancak Washington'ın satmayı reddettiğini hatırlattı. 

"Karşılaşılan tehditler, ABD'den gelen ret ile sihirli bir şekilde yok olmadığına göre Türkiye alternatif sistemler aramak durumunda kalmıştır. Eski Başkan Donald Trump da görevde iken bunu kabul etmişti. Dolayısıyla o dönemde Türkiye'nin Patriot satın alma seçeneği ortadan kaldırılmıştı. Ayrıca Türkiye, Türk-Rus ilişkilerindeki gerginliğin had safhada olduğu bazı dönemlerde müttefiklerimizin Patriot bataryalarını ülkemizden nasıl çektiğini hâlâ unutmamıştır. Bu tecrübeler nedeniyle Türk halkı, artık Batı'nın Patriot tedariğine ilişkin verdiği hiçbir 'gayriresmî taahhüdü' ciddiye almamaktadır. Türkiye'nin siyasi nedenlerle F-35 programından hukuka aykırı olarak çıkarılması, Türkiye'nin kendisine ödül gibi sunulan 'programa tekrar alınma' fikrini ciddiye almasını da zorlaştırmaktadır."

2024 YKS (AYT-TYT) birincileri listesi | AYT-TYT birincileri kimler isimleri ne, hangi liseden mezun? 2024 YKS (AYT-TYT) birincileri listesi | AYT-TYT birincileri kimler isimleri... Haberi Görüntüle

"ÖNCE F-35'LERİ VE PATRIOT BATARYALARINI ÖN KOŞULSUZ TESLİM ETMELİLER"

Türkiye'nin müttefiklik ilişkileri gereğince Batı'dan beklediği desteği göremediğini yineleyen Altun, 70 yıllık NATO müttefiki olan Türkiye ile ilişkilerin normalleştirilmesinin, Batı'nın ve özellikle ABD'nin sorumluluğunda olduğunu vurguladı. İletişim Başkanı ABD'ye taahütlerini hatırlattı. 

"Avrupa Birliği üyeliğini stratejik bir hedef, NATO müttefikliğini gurur vesilesi olarak gören Türkiye, Batı'dan hak ettiği desteği görmeyi beklemektedir. Bu ilişkiyi onarmak için sözde gayriresmî teklifler değil, güven artırıcı adımlar gerekmektedir.  Söz konusu yazıdaki öneri üzerinden açıklamak gerekirse, Batı'nın bugün yapması gereken, F-35 savaş uçaklarını ve Patriot bataryalarını ön koşulsuz olarak Türkiye'ye teslim etmektir."

Seçil Erzan davasında olay ifade: Kayıp milyonların sırrı çözüldü eski sevgilisi işaret edildi Seçil Erzan davasında olay ifade: Kayıp milyonların sırrı çözüldü eski... Haberi Görüntüle

NE OLMUŞTU?

Türkiye, 2017 yılında Rusya  ile “acil ihtiyaç” kapsamına iki filo S-400 Hava Savunma Füzesi Sistemi tedariki için bir anlaşma imzalamıştı. Bu anlaşma ile Türkiye, Rusya’dan S-400 tedariki gerçekleştiren ilk NATO ülkesi olmuştu.

Ankara’nın Rus yapımı sistemi satın alma kararında ABD, oldukça sert bir tepki göstermişti. Washington, Türkiye’ye F-35 Lightning II savaş uçaklarıyla ilgili yaptırım uygulamıştı. 


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading