Yandex Metrica

Fransızların top mermisi depremde kayboldu: Direniş günlerinin simgesiydi

Fransızların top mermisi depremde kayboldu: Direniş günlerinin simgesiydi

Maraş'ta 1920'deki işgal döneminde Fransız topçusunun ateşlediği mermilerden biri Şeyh Camii'ne saplandı ve patlamadan orada kaldı. Kentte Milli Mücadele simgelerinden biri haline gelen mermi, caminin depremde yıkılmasıyla kayıplara karıştı.

Gündem

30.03.2024, 02:56

104 yıl önce Maraş'ı Ermeni milislerle birlikte işgal etmek isteyen Fransız ordusu, Abarabaşı Kilisesi'nin bulunduğu tepeden Maraş halkını topa tuttu. Bu sırada top mermilerinden biri Şeyh Camii'nin minaresine saplandı ve patlamadı. 

O mermi, aradan geçen yıllar boyunca Maraş'ta işgale direnişin simgelerinden biri oldu. Milli Mücadele sonrası bir asır boyunca minarede duran simge mühimmat, 6 Şubat depreminde Şeyh Camii'nin yıkılmasıyla birlikte kayıplara karıştı. Maraşlılar cami enkazında bir türlü bulunamayan top mermisini arıyor. 

Hatay'da kuduz alarmı! Valilik karantina kararı aldı Hatay'da kuduz alarmı! Valilik karantina kararı aldı Haberi Görüntüle

KAYIP MERMİ BULUNSUN, CAMİ AYAĞA KALKSIN

Vatandaşlar merminin bulunmasını ve Şeyh Camii'nin yeniden ayağa kaldırılmasını istiyor.

Merkez Dulkadiroğlu ilçesinde caminin bulunduğu Fevzipaşa Mahallesi sakinlerinden Süleyman Şişman, "Camimizin ne zaman inşa edildiği bilinmiyor. Minaresinde Fransız harbinden kalma patlamamış bir top mermisi vardı ve deprem sonrasında kayboldu. Nerede olduğu bilinmiyor. Patlamamış top mermisini camimizin bir sembolü olarak görüyorduk. Mabed şimdi harabe halde. Yetkililerden yardım bekliyoruz" diye konuştu. 

Şeyh Camii'nde top mermisi

6 Şubat 2023 tarihli Asrın Felaketi'nin merkez üssü Kahramanmaraş'ta yaklaşık 15 bin kişi can verdi. Sarsıntılar nedeniyle şehirdeki hemen hemen tüm tarihi cami, yapı ve konaklar ağır hasar gördü. Kentte Fransız işgalcilere karşı direnişin sembollerinden 6 asırlık Ulu Cami de yıkılan yapılar arasında bulunuyor.  

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Gündem


Loading