Yandex Metrica

Mehmet Akif Soysal ABD'deki iflasları yazdı: 'Batı finansal sistemi dünyayı tehdit ediyor'

Mehmet Akif Soysal ABD'deki iflasları yazdı: 'Batı finansal sistemi dünyayı tehdit ediyor'

ABD'de dev bankaların bir bir iflas etmesinin ardından Avrupa bankaları da iflas eşiğine geldi. ABD'deki kriz Avrupa'yı da etkisi altına alırken Yeni Şafak Yazarı Mehmet Akif Soysal bugünkü köşesinde tüm dünyanın tehlike altında olduğuna dikkat çekti ve 'Batı finansal sistemi dünyayı tehdit ediyor' ifadesini kullandı.

Ekonomi

23.01.2024, 20:35

ABD'de Silvergate Capital, Signature Bank ve Silicon Valley Bank gibi en önemli bankaların bir bir iflas etmesinin ardından kriz Avrupa'ya da yansıdı. Avrupa'da bankalar iflasın eşiğine gelirken Yeni Şafak Yazarı Mehmet Akif Soysal, krizin tüm dünyayı tehdit ettiğine işaret etti. Soysal Yeni Şafak'taki köşesinde 'Batı finansal sistemi dünyayı tehdit ediyor' başlığını kullandı.

Yeni Şafak yazarı Soysal'ın yazısı şu şekilde:

Kurbanlık fiyatları bu yıl cep yakıyor: 2024 Kurban fiyatları ne kadar? Kurbanlık fiyatları bu yıl cep yakıyor: 2024 Kurban fiyatları ne... Haberi Görüntüle

ABD BANKALARI İFLASA FAİZ ARTIŞI MI SÜRÜKLEDİ?

ABD Kaliforniya merkezli SVB Bank’ın geçen cuma gün batması 2008 yılından beri toparlanamayan finans dünyasının üzerine kara bulutları tekrar topladı. Pazar günü bir başka banka olan Signature Bank da kapatıldı. Yine aynı gün hükümet sistemik krizi engellemek üzere devreye girdi ve tasarruf sahiplerinin tüm depozitlerini garanti altına aldığını duyurdu.

SVB Bank; Silicon Valley Bank, teknoloji firmalarına fon sağlayan bankaların başında gelmektedir. İlgili Banka ABD Hazineleri ve devlet destekli ipotek tahvilleri gibi genellikle “en güvenli” olarak kabul edilen varlıklardan önemli miktarda satın alıyordu. Ancak ABD Merkez Bankasının faizleri çokça arttırması neticesinde; faiz oranları geçen yıl olduğu gibi hızla yükselmeye başladığında, sabit faiz ödemeleri yükselen oranlara ayak uyduramadı. Yani bu varlıklar artık bankanın onlar için ödediği paraya değmiyordu ve banka geçen yılın sonu itibariyle bu varlıklardan kaynaklanan 17 milyar dolardan fazla potansiyel zararın üzerinde oturulduğu anlaşıldı.

Çarşamba günü SVB’nin zararına bir dizi menkul kıymet sattığını ve bilançosunu desteklemek için 2.25 milyar dolarlık yeni kendi hissesini satacağını açıklamasıyla taşlar yerinden oynamaya başladı. Bu durum, tasarruf sahiplerinin paralarını bankadan panik halinde çekmelerine sebep oldu.

IBAN’a havale isteyenlere ceza geliyor! Bakanlık harekete geçti: 'POS çalışmıyor IBAN’a at' uygulamasına dikkat! IBAN’a havale isteyenlere ceza geliyor! Bakanlık harekete geçti: 'POS çalışmıyor... Haberi Görüntüle

BİR BANKANIN İFLASA TERK EDİLMESİ FİNANSAL YOK OLUŞUN PİMİNİ ÇEKTİ

Sigorta limiti dahilinde tasarruf sahibi olanlar haricinde, iki bankanın sigortasız mevduat sahiplerine özel devlet güvencesi verilmesi kararlaştırıldı. Ancak düzenleyiciler, bankanın veya varlıklarının satışından elde edilen gelirin sigortasız mevduatları karşılamaya yetmemesi durumunda, Mevduat Sigorta Fonu’nun bunları karşılamak için uğrayacağı kayıpların bankalardan alınan özel bir vergi ile karşılanmasını şart koştu. Burası biraz muğlak!

Bu muğlaklık “batması için çok büyük” deyimine “sistemik tehdit oluşturmasın” diye batmalarına müsaade etmemeyi eklemiş oldu. Artık açıkça bir bankanın iflasa terk edilmesi tüm finansal yok oluşun pimini çekeceği bir ön kabul haline dönüştü. Peki nerede kaldı ABD bonolarının sıfır risk içermesi hikayesi?

Bu kişilere EYT'siz erken emeklilik imkanı! Şartları sağlayanlar 15 yıl erken emekli olabilecek! Bu kişilere EYT'siz erken emeklilik imkanı! Şartları sağlayanlar 15 yıl... Haberi Görüntüle

YANGIN AVRUPA'YA SIÇRIYOR

Credit Suisse bankasının dün 54 milyar dolar İsviçre Merkez Bankasından borçlanma talep ettiği haberi piyasalara şok yaşattı. Ardı nerede kesilecek belli değil…

Batı düzeni artık bankacılık sisteminin her an büyük bir kabusa döneceğini kabul etmek durumunda kalmakta. Merkez Bankalarının faiz artışları ise kâbusun gerçekleşme ihtimalinin her an daha yüksek olmasına sebep vermektedir. Enflasyonu dizginleyelim derken, resesyon, akabinde işsizlik korkusundan evvel artık bankaların edimlerini ifa edememe riski bulunmaktadır. Merkez Bankalarının ve hükümetlerin bunları göz ardı edemeyecekleri bir döneme giriyoruz.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading