Yandex Metrica

Avrupa’dan Körfez ülkelerine kadar etkili olacak! Türkiye'den ticaret hamlesi: Yeni sınır kapısı geliyor!

Avrupa’dan Körfez ülkelerine kadar etkili olacak! Türkiye'den ticaret hamlesi: Yeni sınır kapısı geliyor!

Ticaret Bakanı Ömer Bolat,Türkiye ve Irak arasındaki dış ticaret hacminin yükselmesi amacıyla Yeni İpek Yolu için büyük önem taşıyan Ovaköy Sınır Kapısı açılacağını söyledi.  

Ekonomi

15.04.2024, 22:26

Habur Gümrük Kapısı üzerindeki yükün hafifletilmesi ve Türkiye ile Irak arasındaki dış ticaret hacminin yükselmesi amacıyla Yeni İpek Yolu için büyük önem taşıyan Ovaköy Sınır Kapısı’nın yakında açılması öngörülüyor.

Türkiye Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İYİ Parti Ankara Milletvekili Kürşad Zorlu’nun, “Ovaköy Sınır Kapısı” ile ilgili soru önergesini yanıtlayıp yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bakan Bolat, 15 Mayıs 2004 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 4 Mayıs 2004 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı (BKK) ile Ali Rıza Efendi Gümrük Müdürlüğü’nün hukuken kurulduğunu, 20 Mayıs 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 21 Nisan 2014 tarihli BKK kararı ile de Ovaköy mevkisinin daimi hudut kapısı ilan edildiğini hatırlattı. 

THY'den dev anlaşma: Airbus uçağının bazı parçaları Türkiye'de üretilecek! 20 milyar dolar ülkemizde kalacak THY'den dev anlaşma: Airbus uçağının bazı parçaları Türkiye'de üretilecek! 20... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE İLE IRAK ARASINDAKİ DIŞ TİCARET HACMİ ARTACAK 

Bakan Bolat, Ovaköy Gümrük Kapısı’nın açılarak Ali Rıza Efendi Gümrük Müdürlüğü’nde hizmet vermeye başlamasının, Habur Gümrük Kapısı üzerindeki yükü hafifleteceği, bu kapıda verilen gümrük hizmetlerinin kalitesinin artacağı, dolayısıyla Irak ile Türkiye arasında gerçekleşen dış ticaret hacminin yükselmesine katkı sağlayacağını ifade etti.

Temmuz'da bedelli askerliğe zam gelecek mi? Temmuz'da bedelli askerliğe zam gelecek mi? Haberi Görüntüle

SINIR KAPISI İÇİN İKİ ÜLKE ARASINDA GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR 

Ticaret Bakanı Bolat, “Kalkınma Yolu Projesi’nin önemli bir geçiş güzergahını teşkil edecek olan Ovaköy Gümrük Kapısı’nın açılmasını teminen Irak Hükümeti ile görüşmeler düzenli olarak sürdürülmektedir” dedi.

Toplantı iki gün sürecek! Erdoğan taraflarla görüşecek: Çalışma Meclisi 5 yıl sonra toplanıyor! Toplantı iki gün sürecek! Erdoğan taraflarla görüşecek: Çalışma Meclisi 5... Haberi Görüntüle

AVRUPA'DAN KÖRFEZ ÜLKELERİNE KADAR GENİŞ BİR ALANI ETKİLEYECEK 

Kalkınma Yolu Projesi, 1200 kilometrelik demir yolu ve otoyol ile Türkiye’yi Fars Körfezi’ndeki Faw Limanı’na bağlayacak bir proje olması nedeniyle büyük önem taşıyor. Yeni İpek Yolu olarak tanımlanan proje, Avrupa’dan Körfez ülkelerine kadar geniş bir bölgeyi etkileyecek. 

Masadaki formüller: Temmuz ayında emekli maaşına ne kadar zam gelecek? Masadaki formüller: Temmuz ayında emekli maaşına ne kadar zam gelecek? Haberi Görüntüle

SINIR KAPISININ AÇILMASI YENİ İPEK YOLU İÇİN ÖNEMLİ 

Ovaköy Sınır Kapısı’nın açılması yeni İpek Yolu için büyük önem arz ediyor. Bu İpek Yolu, Fars Körfezi’nden başlayarak Divaniye, Necef, Kerbela, Bağdat ve Musul gibi Irak kentlerini Türkiye’ye, oradan da Avrupa’ya ulaştıracak.

Doların kaderi belirleniyor: TCMB faiz kararını açıklayacak! Doların kaderi belirleniyor: TCMB faiz kararını açıklayacak! Haberi Görüntüle

"KALKINMA YOLU PROJESİ BÖLGEMİZİ YENİ İPEK YOLU HALİNE DÖNÜŞTERECEĞİZ"

Erdoğan, yeni İpek Yolu’nun önemini şu sözlerle açıklamıştı; 

“Kalkınma Yolu sadece Türkiye ile Irak için değil, tüm bölge için stratejik öneme haiz, yüksek bir projedir. Bu yolun inşasıyla ortaya çıkacak katma değerden, Avrupa’dan Körfez’e kadar geniş bir coğrafyada milyonlarca insan faydalanacaktır. Bölgesel işbirliğini güçlendirecek, ticaretimizi geliştirecek, beşeri münasebetlerimizi tahkim edecek bu projeyle, diğer kardeş ülkelerin de yakından ilgilendiğini biliyoruz. İnşallah onların da katılımıyla Kalkınma Yolu Projesi’ni bölgemizin yeni İpek Yolu haline dönüştüreceğimize inanıyorum.”

Emeklilere 1 Temmuz'da enflasyonun iki katı zam: Maaşları diğer ülkeleri kıskandırdı Emeklilere 1 Temmuz'da enflasyonun iki katı zam: Maaşları diğer ülkeleri... Haberi Görüntüle

PKK'YA DOĞAL SET

Bölgenin terörden temizlenmesi, Irak'ın kuzeyinin Suriye'nin kuzeyinden desteklenmesi tehdidi karşısında stratejik konumda. Ovaköy ticaret hattı, Fişhabur üzerinden Tel Afer'e, oradan Musul ve Kerkük istikametini izleyerek Bağdat'a uzanan güzergahıyla, PKK'nın Irak-Suriye bağlantısının kesilmesinde doğal bir set olarak değerlendiriliyor. 

 

 

 

 

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Zehra EVCİL

TRHaber.com - Ekonomi


Loading