Yandex Metrica

2 bin dönümlük Türkiye'nin dev fabrikası küf oldu! Yatırımlar boşa gitti

2 bin dönümlük Türkiye'nin dev fabrikası küf oldu! Yatırımlar boşa gitti

Türkiye'nin 2 bin dönümlük dev fabrikası, Genç Parti Genel Başkanvekili Burçih Şahindur'un iddialarına göre harabe durumuna geldi. BMC tarafından Karasu'da başlatılan fabrikanın inşaatı, bölgedeki oksitlenme durumu hesaba katılmadığı için küflenmeye başladı.

Ekonomi

22.05.2024, 18:32

Sakarya'nın Karasu ilçesinde deniz kenarında bulunan 2 bin dönümlük hazine arazisi, BMC'ye tahsis edilmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla bir törenle temeli atılan ve bazı tesislerin inşaatına başlanan alanda, BMC patronları Ethem Sancak ve Talip Öztürk, hisselerini devretmişti. Yeni patron olan Tosyalı Holding ise Karasu'daki yatırımdan vazgeçmişti.

Sıfır araç hayali kuranlara müjde! Temmuz ayında otomobillerde yeni dönem başlıyor: Düşük faiz, nakit indirimi, takas desteği... Sıfır araç hayali kuranlara müjde! Temmuz ayında otomobillerde yeni dönem... Haberi Görüntüle

DÜZGÜN HESAPLAMA YAPILMADI

Genç Parti Genel Başkan Vekili Burçin Şahindur ise BMC’nin Karasu’daki fabrikadan neden vazgeçtiğini şu cümleler ile dile getirdi, “Devletin hazinesinden arazi istimlak edildi, para alındı, fabrika yapıldı ama öncesinde düzgün hesaplama yapılmadığı için fabrikayı açmadan kapattılar.”

Tank Palet Fabrikası'nı kamuoyundaki tüm itirazlara rağmen satın alan BMC, önce yarı hissesini Katarlılara sattı. Ardından, Ethem Sancak elindeki %50,1'lik hisseyi Tosyalı Holding'e devretti. BMC'nin CEO'su Murat Yalçıntaş, yatırımın iptal edilmesini şu sözlerle açıklamıştı: "Karasu’da başlayan yatırım BMC açısından fizibl değil. Orada, yani yakın çevrede bir savunma sanayi kümelenmesi yok. Dolayısıyla Karasu’da üretimin maliyeti yüksek olur" Şahindir, BMC'nin Sakarya Karasu'da önceden başlatılan askeri motor fabrikası projesinin, Tosyalı-Katarlı yönetiminde durdurulmasının perde arkasını aktardı.

Akaryakıt istasyonlarında kuyruk oluşacak: O yakıt türüne dev indirim geliyor! Akaryakıt istasyonlarında kuyruk oluşacak: O yakıt türüne dev indirim geliyor! Haberi Görüntüle

YATIRIMLAR BOŞA GİTTİ

O dönemde Karasu'daki tesisin tamamlandığını ve işlerin fabrika açılış noktasına kadar geldiğini belirten Şahindur, şu şekilde açıklama yaptı;

“Fabrikanın içine makinelerin konulacağı noktaya gelindi ve ne fark edildi biliyor musunuz? Karasu’da yüksek oksitlenmeden dolayı bir makine üç yıl çalışabiliyor. Üç yılın sonunda tank üretemeyeceğiniz makineler çalışamayacağı için yapılan o kadar yatırım boşa gitti. Bakın bu fabrika için 2 milyon 200 bin metrekare istimlak edildi, devletin hazinesinden para çıktı. Ve şu anda tüm yatırım boşa gitti. Şimdi gidin Karasu’ya, yaptıkları fabrikanın metallerini hurda diye satıyorlar. Hani tasarrufa gidiyorlar ya, anlatmak istediğim işte buydu. Diyanet İşleri Başkanı’nın Audi’siyle, Cumhurbaşkanı’nın 40 aracıyla tasarruf olmaz. Yapılan bu yanlış yatırımı, geçmişte yapılan saçma sapan yatırımları konuşmuyoruz.”

Başvurular bugün başlıyor: Çalışan annelere bakanlıktan müjde! Ayda 11 bin 339 TL ödenecek! Başvurular bugün başlıyor: Çalışan annelere bakanlıktan müjde! Ayda 11 bin... Haberi Görüntüle

10 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANACAKTI

Cumhuriyet gazetesinin haberi doğrultusunda, Karasu'da deniz kenarındaki 2.200 dönümlük Hazine arazisi, yaklaşık beş yıl önce BMC'ye 10.000 kişinin istihdam edileceği garantisiyle 49 yıllığına hibe edilmişti.

O dönemde, Ethem Sancak ile Katarlıların sahibi olduğu BMC, 13 Ocak 2019'da Sakarya Karasu Fabrikası'nın temel atma törenine AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar Emiri Temim bin Hamed Al Sani, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın da katıldığı belirtilmişti.

Habere Tepki Ver

1

2

0

0

0

0

0

0

İbrahim TURNA

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading