Türkler sahaya indi! Yunanistan'da Doğu Akdeniz paniği: Bize sadece tek bir ülke yardım edebilir!
Türkiye’nin enerji alanında attığı son adımlar uluslararası kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile ABD’li enerji devi Chevron arasında imzalanan mutabakat zaptı, Ankara’nın küresel enerji stratejisinde yeni bir aşamaya geçtiğinin göstergesi olarak değerlendiriliyor. Gelişme, özellikle Doğu Akdeniz’deki dengeler açısından dikkatle takip ediliyor.
İsrail merkezli The Jerusalem Post gazetesinde yayımlanan analizde, Türkiye’nin enerji politikasında yalnızca bir “geçiş ülkesi” olmanın ötesine geçmeyi hedeflediği vurgulandı. Haberde, Ankara’nın enerji zincirinde üretici ve doğrudan yatırımcı rolünü güçlendirme arayışında olduğuna dikkat çekildi.
Türkiye’nin Rusya ve Hazar kaynaklarını Avrupa pazarına taşıyan enerji koridorlarındaki stratejik konumu hatırlatılırken, küresel ölçekte petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerine yönelmesinin yeni bir stratejik safhaya işaret ettiği ifade edildi.
Artan nüfus, büyüyen sanayi altyapısı ve yükselen enerji talebi de Türkiye’nin dışa bağımlılığı azaltma hedefini hızlandıran unsurlar arasında gösterildi.

KARADENİZ KEŞFİ DÖNÜM NOKRASI OLDU
Sakarya Gaz Sahası’nda 2020 yılında gerçekleştirilen doğalgaz keşfi, Türkiye’nin enerji politikasında kritik bir eşik olarak kabul ediliyor. 2023’te başlayan ilk üretimin ardından ticari kapasitenin artırılması hedefleniyor.
Karadeniz’de yeni rezerv keşiflerine yönelik çalışmaların da sürdüğü belirtilirken, Ankara’nın yalnızca bölgesel değil küresel ölçekte de yeni arama sahalarına yöneldiği kaydediliyor.
DOĞU AKDENİZ VE KIBRIS DENKLEMİ
Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon faaliyetlerine ilgisi sürerken, Kıbrıs açıklarındaki potansiyel sahalar Ankara açısından stratejik önem taşıyor. Özellikle Afrodit sahası ve bölgedeki diğer rezerv alanları, enerji rekabetinin merkezinde yer alıyor.
Chevron’un ayrıca İsrail açıklarındaki Leviathan Gaz Sahası’nda çoğunluk hissesine sahip olması dikkat çekiyor. Bu sahadan çıkarılan gazın, Mısır’daki LNG terminalleri üzerinden Avrupa’ya ulaştırıldığı biliniyor. Türkiye ile Chevron arasındaki mutabakatın, Ankara’ya küresel ölçekte üretim ve keşif süreçlerine daha aktif katılım imkânı sunabileceği değerlendiriliyor.

ATİNA'DAN PEŞ PEŞE AÇIKLAMA
Türkiye’nin enerji alanındaki açılımı Yunanistan’da da gündemin üst sıralarına taşındı. Yunanistan Çevre ve Enerji Bakanı Stavros Papastavrou, bir radyo programında yaptığı açıklamada, Atina’nın da ABD’li şirketlerle enerji iş birlikleri yürüttüğünü belirtti.
Yunanistan’ın Chevron ve Helleniq Energy ile açık deniz arama anlaşmaları yaptığını hatırlatan Papastavrou, Türkiye’nin ABD merkezli şirketlerle temasının tek taraflı bir gelişme olmadığı mesajını verdi.
"TEHDİT KUZEY AFRİKA'DAN GELEBİLİR"
Yunan gazeteci Nikos Meletis ise dikkat çekici değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin Libya ile geliştirdiği ilişkilerin Atina açısından stratejik sonuçlar doğurabileceğini savunan Meletis, özellikle Girit’in güneyindeki enerji sahalarına işaret etti.

Türkiye’nin Libya’daki askeri ve siyasi etkisinin giderek arttığını öne süren Meletis, Ankara’nın Kuzey Afrika üzerinden Doğu Akdeniz’deki dengeyi değiştirme potansiyeline sahip olduğunu ifade etti.
Yunanistan’ın Türkiye ile denge kurabilmesi için İsrail ile enerji ve savunma iş birliğini güçlendirmesi gerektiğini savunan Meletis, iki ülke arasında ihtilaflı deniz bölgelerinde ortak askeri tatbikatların sürdüğünü aktardı.
Benzer Haberler
Daha fazlası →
ABD basınından flaş iddia: Ankara acil durum planını güncelliyor! Türkiye mülteci akınına karşı İran topraklarında tampon bölge oluşturabilir
Ortadoğu'da sular iyice ısındı! ABD güç yığıyor, İran açıklama yapıyor: CIA ve Rubio Kongre liderlerine brifing verecek
Rakka'da terör örgütüne ağır darbe! Suriye güvenlik güçleri DEAŞ hücresini çökertti
Ürdün'den ABD'ye soğuk duş! İran'a yapılacak olası saldırıda hava sahasını kullandırmayacak
KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman, Rum lider Hristodulidis ile görüşecek: Kuzey'den Güney'e 20 bin doz aşı!
Türkiye vurucu gücünü katlıyor! İsrail medyasında panik: Daha güçlü gelecekler...
Black Mirror bölümü değil gerçek! Robot süpürgelerin kamerası hacklendi!
Rusya'dan nükleer mesaj! İki ülkeyi işaret etti: Ukrayna'ya verilirse silah kullanırız