Yalnızlık ömrü kısaltıyor! Psikolojik faktörler kişiyi 1.65 yıl yaşlandırıyor!
Uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek için çoğumuzun aklına gelen ilk şeyler sağlıklı beslenme, egzersiz ve zararlı alışkanlıkları bırakmak. Yapılan bir araştırma ise, uzun ömür için zihinsel ve sosyal durumumu göz ardı etmemek gerektiğini ortaya koydu. Araştırmada, yalnızlık ve mutsuzluk gibi psikolojik faktörlerin kişiyi 1,65 yıl yaşlandırabildiği belirlendi.
Mutsuzluk ve yalnızlık, ömür süresini etkiler mi? Uzun hayat yaşamak için sosyal olmak mı gerekiyor? İşte cevaplar...
Sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak zararlı alışkanlıkları bırakmak hayatı uzatıyor. Ancak Çin, Hong Kong ve ABD'deki akademisyenler tarafından yapılan bir araştırma, uzun ömür yaşamanın sırrının mutlulukla da doğru orantılı olduğunu ortaya koydu.
PSİKOLOJİK DURUM YAŞLANMAYI ETKİLİYOR
Çalışma kapsamında 12.000'e kadar Çinli yetişkinden alınan kan ve biyometrik veriler analiz edildi. Rapor, inme, karaciğer ve akciğer hastalıkları, sigara içme öyküsü olan kişilerin yanı sıra savunmasız bir zihinsel durumdaki kişilerin nasıl daha hızlı yaşlandığını gösterdi.
YALNIZLIK, SİGARADAN DAHA ETKİLİ
Araştırmacılar yaşlanma hızlanmasında, yalnızlığın, huzursuz uykunun veya mutsuz hissetmenin çok önemli bir rolü olduğunu belirledi. Hatta umutsuz, mutsuz ve yalnız hissetmenin, hastanın biyolojik yaşını sigara içmekten daha fazla yükselttiğine dikkat çekildi.
KIRSALDA YAŞAYANLAR DAHA HIZLI YAŞLANIYOR
Peki daha başka hangi unsurlar yaşlanma hızını artırıyor? Kırsal alanlarda yaşayan insanların kentsel alanlarda yaşayanlardan 0,4 yaş daha yaşlı olduğu da yapılan çalışmalar sonucu belirlendi. Kırsal yaşam içindeki insanların daha düşük sosyo-ekonomik statü, daha zayıf sosyal hizmetler ve kaliteli tıbbi hizmetlere daha düşük erişime sahip olması, hızlı yaşlanmayı beraberinde getiriyor.
Çalışma sonucunun altarıldığı makale, "toplu olarak, yaşlanma hızının psikolojik özelliklerle önemli ölçüde ilişkili olduğunu gösterdik” şeklinde bitiriliyor. "Bu nedenle, zihinsel sağlığın teşvik edilmesi, potansiyel bir yaşlanma karşıtı müdahale olarak kabul edilebilir." ifadesi de bir hayli dikkat çekici.