Bahçeniz mis gibi çim koksun istemez misiniz? İşte çim tohumu ekimi veya seriminin püf noktaları!

Bahçeniz mis gibi çim koksun istemez misiniz? İşte çim tohumu ekimi veya seriminin püf noktaları!

Bahçeli evlerin olmazsa olmazı yemyeşil çimenler. Tabi huzur veren bu manzaraya kavuşmak için biraz sabır gerekiyor. Çim ekme süreci ve gelişen teknolojiye uyumlu çim serme uygulamasının tüm detayları haberde yer alıyor.

Bahçe nasıl çimlendirilir? Çim tohumu nasıl ekilir? Çim serme uygulamasının süreçleri nasıldır? İşte detaylar...

Meyve ağaçlarıyla dolu bir bahçeye sahipsiniz. İçinde sevimli bir eviniz de var ama toprak biraz bakımsız görünüyor. Hayalinizde ise çimlerle dolu bir zemin... Aslında bu hayal değil. Göstereceğiniz emek ve birazcık sabrın ardından sizler de böyle bir yerleşim alanına sahip olabilirsiniz. 

İLK İŞ TOPRAĞI HAZIRLAMAK

Çim tohumu ekmek aslında çok da zor değil. İlk yapmanız gereken, toprağı hazırlamak. Çimin toprakta tutunabilmesi için toprak verimli hale getirilmeli. Toprağınız zayıf ve kumluysa içerisine 7 cm kalınlıkta hayvan gübresi eklemeniz gerekir. Hayvan gübrelerini inek hatta tavuk gübresi bile kullanabilirsiniz. Bunu gerçekleştirdiğiniz taktirde toprağın verimi artacak çimler daha gür çıkacaktır. 

Toprağınız ağır ve killi ise onu seyreltmeniz gerekecek. İçerisine % 70 kum ve % 30 organik madde içeren karışım ilave ederek toprağı o şekilde karıştırıp çim tohumu ekmeye hazır hale getirebilirsiniz. 

GÜBRELEME DETAYINI UNUTMAYIN!

Ekime hazırlanmış toprak tabakasının üzerine m2’ye 40-50 gr hesabıyla çim tohumları elle veya makinayla ekilir. Homojen bir ekim için tohum, sahanın yarısına enlemesine, diğer yarısına da boylamasına ekilir. Çim tohumlarının üzeri maksimum 2 cm kalınlığında en az bir yıl yanmış, elenmiş hayvansal gübre veya torf ile kapatılmalı. Toprak yüzeyi silindir ile sıkıştırıldıktan sonra sulamaya geçilmeli.

ÇİM EKMENİN TAM ZAMANI!

Çim tohumu ekimi için Mart, Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında ancak hava şartları uygun olduğu takdirde ekim yapılabilir. Diğer aylar ekim yapmaya uygun değil.

YAZIN AKŞAM SAATLERİNDE SULAMA YAPIN

Yaz aylarında yağmur yağmadığı taktirde sadece akşam saatlerinde yapılan sulamalar yeterli olur. Kışın işe sulamaya hiç gerek yok. Çimler, yağışlı zamanlarda hızlı büyür. Bu dönemlerde, çimleri haftada iki defa biçin. Kurak zamanlarda, 2 haftada bir defa biçebilirsiniz. Çimleri biçmeden önce, biçeceğiniz alanın kuru olup, olmadığına dikkat edin. Islak çim kalıntıları ve toprak makinenin içine zarar verir.

ÇİM EKİMİ DE TEKNOLOJİYE UYDU: ÇİM SERME

Tabi gelişen teknolojiyle çim ekme işlemlerinde de bazı yenilik ve değişimler sözkonusu. Çim ekimine uygun hale getirilmiş toprak üzerine, ince bir halı şeklinde serilen çimen tabakaları da son yıllarda sıklıkla tercih ediliyor. 

Bu tabaka serilmesinden birkaç saat önce toprak bolca sulanmalı. Serim aşamasında,toprağı tekrar hafif bir şekilde nemlendirerek serim yapılır.
Ek yerleri birbirinin üstüne 1 parmak gelecek şekilde serim yapılır. Serimden hemen sonra yağmurlama şeklinde sulama yapılır. Üzerine 1-2 milimetre kalınlığında toprak serpilerek çimin yerle olan temasının kesilmesi engellenmeli.

Çimler toprak yüzeyini tamamen kapatana kadar çimin yüzeyi sürekli nemli kalacak şekilde sık sık sulanmalı. Çimler 10 cm boyuna gelince; 5 cm den kısa olmayacak şekilde biçim yapılmalı.

Avatar
TR Haber