Yandex Metrica
SON DAKİKA
NBA'den devrim! Havasız basketbol topu...

NBA'den devrim! Havasız basketbol topu...

Son dakika spor haberleri... NBA’in basketbol topu tedarikçisi Wilson, devrim yapma niyetinde. İlk prototipi All-Star 2023’te tanıtılan yeni topun transparan bir yapısı olacak ve içine hava basılmış olmayacak.

Spor

24.03.2024, 17:23

Amerika Basketbol Ligi'nin (NBA) basketbol topu tedarikçisi Wilson, dizayn için spor mühendisliği alanında uzman olan Dr. Nadine Lippa ile anlaştı. Yapılan tasarımla beraber hazırlanan top, iki boyutlu ufak parçacıkların üst üste eklenmesiyle oluşturuldu ve üç boyutlu yazıcıda üretilen bir küre elde edildi. Verilen şekil günümüzdeki basketbol topunun tüm özelliklerini taşımakla beraber daha dengeli ve daha dayanıklı bir top imal edilmesini sağladı.

Arda Güler'li Real Madrid'den 4 gollü galibiyet: Milli futbolcunun şutu... Haberi Görüntüle

BASKETBOL TOPUNUN SORUNLARI

Milenyum sonrasında kullanılan ve içine hava basılmış topun fazla veya az şişirilmesi, salon dışı zeminlerdeki kullanımda yaşanan tahribat ve “yumurta olması” gibi unsurlar bu değişimin ana sebebi olarak gösterildi.

Anadolu Efes - Olympiakos maçı bugün mü? Anadolu Efes -... Haberi Görüntüle

NBA'DEN TOP DEVRİMİ

Dr. Lippa hazırladıkları yeni tasarıma dair açıklamalarında: “Günümüzdeki topu normal bir ortamdan soğuk bir ortama soktuğumuzda içindeki havanın büzüşmesi topun inik gibi görünmesine ve oynanış hissiyatının azalmasına yol açıyor. Biz bunu ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Yeni topun dayanıklılığıyla ilgili hala bazı kuşkularımız var. Bunun üzerine ona beyzbol sopasıyla vurmaya karar verdik. Agresif biçimde zarar vermeye çalışmamıza rağmen topun sağlam kalmış olması bizi sevindirdi. Şu anda uğraştığımız en büyük problemlerden biri ribaund unsurunu katabilmek. İçinde hava olmadığı için top çemberden sektiği takdirde günümüzde olduğu şekilde bir sekme efekti yaratamıyor. Bunun üzerine çalışıyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Wilson, yeni üretimin prototipini her ne kadar basketbolseverlere sunsa da henüz yeni top oynanabilir olmaktan uzak ve üzerindeki araştırma-geliştirme çalışmaları sürüyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading