• G.ALTIN

    4.160,42

  • DOLAR

    38,4263

  • EURO

    43,8032

  • BIST 100

    9.490,90

  • BITCOIN

    $93.441

Galatasaraylı futbolcular suçlanmıştı! TMDK Genel Direktörü açıkladı: Saç boyatmak doping testini etkiler mi?

Galatasaraylı futbolcular suçlanmıştı! TMDK Genel Direktörü açıkladı: Saç boyatmak doping testini etkiler mi?

Saç boyatmak doping testini etkiler mi? TDMK Genel Direktörü Prof. Dr. Rüştü Güner, doping testlerini nasıl yaptıklarını ve saç boyatmanın doping testini etkileyip etkilemediğini anlattı. İşte tüm detaylar.

Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu (TDMK) Genel Direktörü Prof. Dr. Rüştü Güner, sporcular arasında yayılan “saç boyatarak doping testinden kaçılabilir” iddiasına net bir yanıt verdi. Güner, “Doping kontrolünde yalnızca idrar ve kan örnekleri alıyoruz. Bu nedenle saçın rengini değiştirmek test sonucunu hiçbir şekilde etkilemez” dedi.

DOPİNG KONTROLLERİNDE HANGİ YÖNTEMLER KULLANILIYOR?

Doping testlerinin nasıl yapıldığına dair detayları paylaşan Prof. Dr. Güner, bireysel ve takım sporları arasında doping kullanımına dair farklılıkları vurguladı. Bireysel sporlarda dayanıklılık ve kuvvet gerektiren branşlarda doping kullanımının daha yaygın olduğunu belirten Güner, “Örneğin bisiklet, atletizm, yüzme gibi branşlarda performans artırıcı maddeler daha sık kullanılıyor. Takım sporlarında ise teknik beceri, taktik ve koordinasyon gibi unsurlar da önemli olduğu için doping kullanımı bu sporlarda daha az görülüyor” dedi.

Doping kontrol süreçlerinin her spor dalına göre değişiklik gösterdiğini belirten Güner, “Her bir spor dalı için risk değerlendirmesi yapıyoruz. Örneğin, halterde alınan 100 numunenin 1,8’inde yasaklı madde tespit edilirken, futbolda bu oran 1000 numunede 3 ila 4 arasında değişiyor. Bu da her branşta doping kullanımının farklı oranlarda olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

MÜSABAKA DIŞI KONTROLLER DAHA ETKİLİ

Doping testlerinin daha çok müsabaka dışı dönemde yapıldığını belirten Güner, sporcuların yarışma öncesinde yasaklı madde kullanımını durdurduğunu ve vücuttan atmaya çalıştığını söyledi. Bu durumu önlemek için sporcuların kamp veya antrenman yaptıkları alanlarda daha fazla numune toplandığını belirtti.

Biyolojik pasaport sistemine de değinen Güner, “Bir sporcunun önceki doping testlerinde biyolojik farklılık saptarsak, onu daha sık kontrol ediyoruz. Ayrıca, sporcular her gün için bir saatlik zaman diliminde nerede olacaklarını bildirmek zorundalar. Bu kurala uymayan sporcular üç ihlal durumunda iki yıl men cezası alabilir” dedi.

''SAÇ BOYATMAK DOPİNG TESTİNİ ETKİLEMEZ''

Son dönemde sosyal medyada yayılan “saç boyatarak doping testinden kaçılabilir” iddiasının gerçeği yansıtmadığını söyleyen Güner, bu tür yanlış bilgilerin yapay zeka tarafından üretilmiş olabileceğine dikkat çekti. “Yapay zekaya sorarsanız bu tarz yanıltıcı bilgiler alabilirsiniz çünkü interneti tarayarak cevap veriyor. Ancak gerçekte doping testlerinde sadece idrar ve kan örnekleri kullanılıyor. Laboratuvarlarımız o kadar hassas ki, bazı maddeler vücutta 3-4 ay kaldıktan sonra bile tespit edilebiliyor” dedi.

Son olarak doping kullanmanın tek başına bir sporcuyu başarılı yapamayacağını vurgulayan Güner, “Bir atı yarış atına çevirmek için sadece doping vermek yeterli değildir. Sporcuların performansını artırmak için antrenman yapmaları, kaslarını ve dayanıklılıklarını doğal yollarla geliştirmeleri gerekir” şeklinde konuştu.

Avatar
İbrahim Hakkı Yazıcı