13 hakemin bileti neden kesildi? MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu cevap verdi

13 hakemin bileti neden kesildi?  MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu cevap verdi

Son dakika haberleri... Merkez Hakem Kurulu Başkanı Ferhat Gündoğdu, 13 hakemin listeden çıkarılmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu, Spor Toto Süper Lig ve Spor Toto 1. Lig'de kalan haftalarda görev yapacak hakemleri belirledi. Yeni listede, tecrübeli isimler Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus, Tugay Kaan Numanoğlu, Ali Palabıyık, Hüseyin Göçek, Alper Ulusoy, Abdulkadir Bitigen, Suat Arslanboğa ve Bahattin Şimşek'in bulunmaması dikkati çekti.

Merkez Hakem Kurulu Başkanı Ferhat Gündoğdu, futbol camiasında deprem etkisi yaratan kararla ilgili açıklamalarda bulundu.

İşte Gündoğdu'nun açıklamalarından öne çıkanlar: 

'GELECEK İÇİN ATILAN ADIM'

Süreçten bahsedelim. Bu kararın açıklanması 48 saat olmadı. Kamuoyunda bununla ilgili çok fazla söylemler oldu. Aldığımız karar operasyon veya temizlik gibi kelimelerle değerlendirilmesini kabul etmiyorum. Bunlar doğru değil. MHK olarak yaptığımız çalışmanın, bir projenin, Türk hakemliğinin geleceği için atılan adımın birinci adımıdır. Hakemlerimiz ve kurumumuz çok yıpratılıyor. Bunun bir proje ve sistem içi çalışma oludğunu bilirsek, eleştirilerimizi bu yönde yaparsak daha iyi olacak. 

'4 AY BOYUNCA HERKESE SÜRE TANIDIM'

TFF Başkanı Nihat Özdemir ve ekibinin teveccühüyle göreve geldik. Önceki MHK başkanının tasarrufu oldu ve 11. haftada göreve geldik. Ligin selahiyeti için göreve adapte olduk. Ligin adil bir şekilde oynanması için devamını sağlayacaktık. Bir yandan da yıllardır konuşulan değişim sürecinin sinyalleri verilmişti. Bunun için de bir projeyi planlamak gerekiyordu. Bir plan ve program yaptık. 4 ay boyunca aslında herkese süre tanıdım. Buna çalışma arkadaşlarım da dahil. 

'ÇOK İNCE BİR ÇALIŞMA YAPTIK'

Türk futboluna bir hizmet sunuyorsak ve bunu yukarıya çıkarmak istiyorsak neler yapmalıyız diye kendi içimizde de birbirimize sorduk. 4 ayda hakem arkadaşlarımla çok ince bir çalışma yaptık. 8 Mart'ta harekete geçtik. Bu bir klasman belirleme. Bunun ismi bu. Klasman belirleme her yıl yapılır. Alışık olmadığımız konu klasmanlar sezon başında Temmuz ve Ağustos ayında bir de arada belirlenir. Benden önce Serdar Tatlı'nın döneminde klasman belirleme dört döneme çıkarıldı. Nedeni performansı düşük olan hakem ve gözlemcilerin yıl sonuna kadar devam etmemek için bu uygulamaya gidildiğini anlattılar. Son 48 saatte bu kararın ne kadar isabetli olduğunu gördüm. 

'HAKEMLİĞİ GÜVEN KAYBINA UĞRATAN İSİMLER'

Kriterler şunlar. MHK'nın klasman kriterleri vardır. Orada bir algoritma var. Gözlemci notu, hakemlerin maç sayısı, maçların ağırlık derecesi her an sizi sıralar. Bu sıralamaya göre talimata göre bir alta indirir. Listenin en altındaki yüzde yirmiye inen arkadaşlarımız klasman düşer. Bu gördüğünüz isimler arasında oraya girmeyen isimler var. Bu soru işareti. Üç kategoride arkadaşlarımız var. Birinci kategorideki arkadaşlarımız o performans listesinde olmayan ancak hakemliğin son senelerine gelmiş. İsimleri yıpranmış. Hakemliği güven kaybına uğratan isimler. Her yıl 30-40 maça çıktığınızda ister istemez yıpranıyorsunuz. Bu arkadaşlarımız zaman içerisinde çok fazla yıprandılar.

'SUÇ ÖRGÜTÜYLE İLGİSİ OLMAMIŞTIR'

Bu dört aylık çalışmanın özellikle son 2 ayda, bir takım gözlemlerimiz, saha için davranışlarımız, sınavlarımız, VAR kayıtları... Son 2.5 ayda bir rapor hazırladık. Bu arkadaşlarımızla birlikte şu andaki görevli arkadaşlarımızı herhangi bir suç örgütüyle ilgisi olmamıştır. Bütün çalışanlarımız her zaman bir inceleme ve soruşturma yapar. Bu arkadaşlarımızın hiçbirinin bunlarla ilgili bir şeyi yoktur: Konuşulmasından da son derece MHK başkanı ve kurum olarak çok rahatsızız. 

'75 ALAMAYAN VAR ODASINA GİREMİYOR'

VAR odasında görev alacak arkadaşlarımız, sınava giriyor. 100 üzerinden 75 alamayan VAR odasına giremiyor. 40 üzerinde kliple, görsel hafızaları gelişti. Birçok eğitimimiz var. Bize güvenin. Hakemlerimize güvenin. Hiç kimsenin bir şüphesi olmasın. Ayrıca 8 Mart'ta kadın hakemlerimizi sembolik olarak görmediniz. Bundan sonra kadın hakemlerimizi daha fazla aktif olarak göreceksiniz.

'HAKEMLİKTE AKRABALIK KONUSU'

Babadan oğula, eş-dost ilişkileri... Biz bu uygulamaya zaten alt liglerde başlamıştık. 98 hocamıza görev vermemeyi tercih ettik ve yollarımızı ayırdık. Buna ihtiyacımız vardı. Pek çoğu "Ben çocuğumun bundan yıpranmasını istemiyorum, görevden ayrılıyorum" dedi. "Akrabalık sistemiyle ilgili kesin kararımız var" dendiğinde "Kendim araştırayım" dedim. Anadolu'dan 20'ye yakın arkadaşımla görüştüm. Kimiyle pazarda, kimiyle soyunma odasında görüştüm. En sonunda akrabalık sistemi konusunda bir kişi hariç "Geç bile kaldınız" dediler.

TRABZONSPOR'UN YARIŞTA KALMASI ETKİLEDİ Mİ?

"Doğrudan etken değil ama etki eden şeylerden biri de bu oldu. Maç planlamalarını yaparken maç oynamaya çalışan takımlar, seyircinin maç dahil olduğu maçlar olacak. İlk maçlarda yeni hakemlerimize yardımcı olmamız gerekiyor. Onların mental durumunu da takip etmemiz gerekecek. Bu durum bize dolaylı bir etken oldu. Kalan haftalar için endişeye gerek yok. Biz ve hakemle güvenin. Kamuoyu insani hatayı kabul ediyor. Bu 12 hakem de hata yaptı, en genç arkadaşlar da bu hataları yapıyor. Kamuoyu genç arkadaşlarımızın hatalarını kabul ediyor. Yolları ayırdığımız arkadaşlara zaten uzun süredir az maç verdik. Genç arkadaşlara daha çok maç verdik. Kadın hakemlerimiz artık daha fazla görev alacak. Bu kararımızı da göreceksiniz."