banner2

Türkiye'deki Yahudiler Netflix'in Kulüp dizisine nasıl tepki verdi?

İlk sezonuyla seyirci karşısına çıkan ve Sefarad Yahudileri'ni konu alan Kulüp dizisi, Türkiye'deki Yahudiler arasında heyecan yarattı. Türkiye'de yaşayan Yahudiler dizi için ne dedi?

Sinema / Dizi 10.11.2021, 16:04 10.11.2021, 16:31
Abone ol
Türkiye'deki Yahudiler Netflix'in Kulüp dizisine nasıl tepki verdi?

Netflix'in geçtiğimiz günlerde izleyicilerin beğenisine sunduğu Kulüp dizisi, İstanbul Galata'da yaşayan Sefarad Yahudilerini merkez alıyor. İstanbul'da yaşayan Yahudiler, Kulüp dizisiyle birlikte ilk kez bir yapımda yer almış oldu.

BBC'ye röportaj veren Yahudiler, dini ritüeller, Ladino dilinin dizide özenli bir şekilde kullanılması ve Varlık vergisi gibi siyasi olayların da yer almasına dikkat çekti.

"İNANILMAZ BİR DUYGU"

İlk defa televizyonda Ladino dilinin konuşulması nedeniyle memnuniyetini dile getiren Liora Morhayim, "İlk kez Türkiyeli bir Yahudi'nin hikayesi ana akımda bir yayın organında merkezde bulunuyor. Türkiye de çok çok küçük bir toplumuz, "Artık görünüyor muyuz?" derken böyle bir işin yapılması büyük sürpriz oldu." dedi.

Kulüp dizisinin en ince ayrıntısına kadar düşünülerek yapıldığını, geçiştirilmiş bir iş olmadığını belirten Morhayim, "Varlık Vergisi gibi politik tarafların da hikayenin diğer tarafları ile birlikte ele alınması çok şaşırtıcı ve çok güzeldi. Hep 'Türkiyeli Yahudi' olarak kendimi tanımladım. 400 yıllık hafıza kesinlikle, kendi adıma beni Türkiye'ye bağlıyor." ifadelerini kullandı.

"LADİNO GEÇMESİ ÇOK ENTERESAN"

Nesi Altaras ise, "İlk defa kendimizi bu kadar direkt görüyoruz. O yüzden tabii çok heyecan verici. Özellikle Ladino geçmesi çok enteresan. Çünkü dünyada daha önce hiçbir dizide bu kadar kullanılmadı. Galata Kulesi çevresinde Türkçeden sonra ikinci dil Ladinoydu. Bu da tabi Türkiye'nin hikâyesinin bir parçası olduğumuzu bize hatırlatmış oluyor." şeklinde konuştu.

"COŞKU PATLAMASI YAŞADIM"

"Müthiş coşku patlaması yaşadım." diyen Selin Kandiyoti, "Dizi boyunca ne zaman Yahudilikle ile ilgili bir unsur görsem; bu bir şarkı olabilir, dil olabilir, bir aksesuar olabilir, bir dekor olabilir. Hepsinde ağladım. Bir coşku, bir sevinç, olumlu duygularla dolup taştım. Bunun da sebebi, ilk kez Türkiyede Türk Yahudi toplumunun hayatına, yaşantısına yer verilmiş bir dizi görmekti." dedi.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!