Yandex Metrica

Kuruluş Osman Holofira kimdir? Nilüfer Hatun (Holofira) ne zaman yaşadı?

Kuruluş Osman Holofira kimdir? Nilüfer Hatun (Holofira) ne zaman yaşadı?

Atv'nin en çok izlenen yapımlarından biri olan Kuruluş Osman'da yeni oyuncular hakkındaki bilgiler seyirciler tarafından sorgulanıyor. Diziye yeni katılan Holofira karakteri merak konusu oldu. Peki, Kuruluş Osman Holofira kimdir? Nilüfer Hatun (Holofira) ne zaman yaşadı?

Sinema / Dizi

24.03.2024, 00:28

Yarhisar Tekfur’unun üvey kızı Holofira Kuruluş Osman'ın kadrosuna yeni katılan isimler arasında yer alıyor. Orhan Bey ve Alaaddin Bey'in Bizans askerlerinde kurtardığı Holofira'nın Kayı obasında kalıp kalmayacağı araştırılıyor. Peki, Kuruluş Osman Holofira kimdir? Nilüfer Hatun (Holofira) ne zaman yaşadı? İşte merak edilen detaylar.

KURULUŞ OSMAN HOLOFİRA KİMDİR?

Çarşamba akşamları atv'de yayınlanana Kuruluş Osman dizisinin yeni bölümünde ortaya çıkan Holofira, Yarhisar Tekfur’unun üvey kızıdır. Holofira, ilerde Orhan Bey'in eşi olacaktır.

Harry Potter filmini yönetmen Nuri Bilge Ceylan çekseydi ne olurdu? O fotoğraflara kahkaha attıran yorumlar Harry Potter filmini yönetmen Nuri Bilge Ceylan çekseydi ne olurdu?... Haberi Görüntüle

NİLÜFER HATUN (HOLOFİRA) NE ZAMAN YAŞADI?

Osmanlı Devleti'nin ilk yabancı gelini, Orhan Gazi'nin eşi Birinci Murad'ın annesidir. Asıl ismi Holofira'dır ve Müslüman olduktan sonra Nilüfer ismini almıştır. Orhan Gazi’yle tanıştığı sırada Bilecik Tekfuruyla nişanlıdır. Orhan Gazi ve adamları tarafından düğün gününde kaçırılarak Söğüt'e getirilmiştir.

1299 yılı Nisan ayının son günlerinde Kayı aşiretinin Söğüt ve civarında günden güne güçlenmesi karşısında şimdiye kadar birbirleri ile devamlı kavga halinde olan Rum tekfurları Türklere karşı artık ittifak yapma yollarını aramaya başladılar.

İlk olarak Bilecik tekfuru, Yarhisar tekfurunun güzelliği dillere destan olan kızı Holofira ile evlenerek akraba olacak ve bu suretle sağlam bir ittifak yapacaklardır. Bilecik tekfuru bu düğüne Osman Gazi ve arkadaşlarını da davet eder. Şayet Osman Gazi düğüne gelirse en hareketli bir anında üstlerine çullanıp onu esir alacaklardır. Bu günlerde Rum olduğu halde Osman Gazi’nin dostu olan ve Rum tekfurları arasında olan bitenleri Türklere haber veren Harmankaya tekfuru Mihal Bey Bilecik’tedir ve tekfurların bu hain planlarını hemen Osman Gazi’ ye haber vermiştir.

Bir plan yapan Osman Gazi, bu düğün davetini kabul ettiklerini ancak yayla yolunda olduklarını dile getirmiştir ve düğünün Bilecik’e iki saat mesafedeki Çakırpınar’da yapılmasını tavsiye eder. Osman Gazi’nin planı hazırdır. En iyi silah arkadaşları kadın kılığına girerek Kayı aşiretinin ailesiymiş gibi eşyalarla birlikte kaleye gireceklerdir.

Bu sırada Çakırpınar'da mevzilenen Rum askerler saldırmak için işaret beklemektedirler. Ancak Osman Gazi zamansız ayaklanır ve ortaya yüzlerce akıncı çıkar. Osman Bey Holofira'yı alıp Söğüt'e götürür, kızı gibi ağırlar.

Holofira, beklenenin aksine Türklere ısınmaya başlar. Ondan öyle bir şey isteyen yoktur ama Yörük kadınlarıyla birlikte hareket etmeye başlar. Osman Gazi'nin bu kızcağıza kanı kaynamıştır. Nitekim bir gün onu kenara çeker ve "seni oğluma alsam ne dersin" diye sorar.

1298 yılında evlendiği zaman o da Orhan Bey gibi on yedi yaşındadır. Çok hayırsever bir kadındır. Bursa İznik’te camiler, tekkeler yaptırmış, Nilüfer ırmağı üzerine bir köprü kurdurtmuştur.

Holifira, çevresindekileri tanıdıkça putlarını kırar, kendi isteği ile Müslüman olur ve sımsıkı kapanır. O artık Prenses Holofira değil, Kayı Boyu'nun Nilüfer Ablasıdır. Nilüfer Hatun bütün servetini vakfeder, İznik ve Bursa'ya camiler, imaretler, medreseler yaptırır

Harry Potter filmini yönetmen Nuri Bilge Ceylan çekseydi ne olurdu? O fotoğraflara kahkaha attıran yorumlar Harry Potter filmini yönetmen Nuri Bilge Ceylan çekseydi ne olurdu?... Haberi Görüntüle

NİLÜFER HATUN KİMDİR?

Yarhisar Tekfuru Mihalis’in kızı Orhan Gazi’nin eşi ve Birinci Murad'ın annesidir. Asıl adı Holofira’dır; Müslüman olduktan sonra Nilüfer adını almıştır. Orhan Gazi’yle tanıştığı sırada Bilecik Tekfuruyla nişanlıdır. Osman Gazi ve adamları tarafından düğün gününde kaçırılmıştır. İlk yabancı sultandır. Bursa yöresinde yaptırdığı camilerle ve hayır işleriyle çok sevilmiştir. Bursa’da bir ilçeye ismi verilmiştir. Kabri Söğüt’teki Orhan Gazi türbesinde bulunmaktadır.
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading