Yandex Metrica

Kulüp dizisinde hangi dil konuşuluyor? Ladino dili nedir, nereye ait?

Kulüp dizisinde hangi dil konuşuluyor? Ladino dili nedir, nereye ait?

Netflix'te yayınlanmaya başlayan Türk dizisi Kulüp geçtiğimiz günlerde seyirci ile buluştu. Dizide konuşulan dil araştırma konusu oldu. Peki Kulüp dizisinde hangi dil konuşuluyor? Ladino dili nedir?

Sinema / Dizi

06.03.2024, 01:33

Başrollerini Gökçe Bahadır, Asude Kalebek, Fırat Tanış, Metin Akdülger gibi isimlerin paylaştığı Kulüp dizisi 5 Kasım'da Netflix'te izleyicilerin beğenisine sunuldu. Hikayesi 1955'li yılların İstanbul'unda geçen dizide Sefarad Yahudi cemaati yer aldı. Dizide konuşulan dil ise merak konusu oldu. Peki Netflix Kulüp dizisinde konuşulan Ladino dili nedir?

Harry Potter filmini yönetmen Nuri Bilge Ceylan çekseydi ne olurdu? O fotoğraflara kahkaha attıran yorumlar Harry Potter filmini yönetmen Nuri Bilge Ceylan çekseydi ne olurdu?... Haberi Görüntüle

LADİNO DİLİ NEDİR?

Kulüp dizisiyle birlikte Türkiye'de yaşayan seyirci kitlesi tehlike altındaki dillerden biri olarak gösterilen Ladino ile tanıştı. Dilin doğru kullanımı için diziye Türkiye Yahudi cemaatine mensup isimler danışmanlık yaptı. Oyuncuların dil konusunda haftalarca eğitim aldığı öğrenildi.

Ladino dili, İspanya kökenli Sefarad Yahudilerinin 500 yıldan uzun süredir kullandıkları bir dil. 1492 yılında İspanya'da krallıktan kovulan Sefarad Yahudilerinin bir kısmı Osmanlı topraklarına göç etti. 

Yahudi İspanyolcası olarak bilinen Ladino dilini de göç ettikleri yerlere götürdüler. İlk başlarda Raşi alfabesi ile yazılan Ladino, daha sonra İbranice harflerle yazıldı. 15. yüzyıl İspanyolcasını yansıtan Ladino'dan Türkçe'ye geçen birçok kelime bulunuyor. 

Aynı zamanda Ladino'da da Türkçeden, Fransızcadan, İbraniceden, Yunancadan, Arapçadan ve bazı balkan dillerinden birçok sözcük bulunuyor.


Loading