Yandex Metrica

Kulüp dizisinde geçen Varlık Vergisi nedir? Varlık Vergisi ne zaman çıkarıldı?

Kulüp dizisinde geçen Varlık Vergisi nedir? Varlık Vergisi ne zaman çıkarıldı?

Netflix'in geniş izleyici kitlesine ulaşan Kulüp dizisiyle birlikte Varlık Vergisi konusu gündeme geldi. Seyirciler Varlık vergisi nedir, ne zaman çıkarıldı? sorularını araştırıyor. Peki Kulüp dizisinde geçen Varlık Vergisi nedir, ne zaman çıkarıldı? Detaylar...

Sinema / Dizi

04.02.2024, 15:54

Netflix'in gerçek bir hikayeden ilham alan Kulüp dizisi 5 Kasım'da izleyici karşısına çıktı. İstanbul Galata'da yaşayan Sefarad Yahudileri'ni konu alan Kulüp, kısa süre içinde geniş izleyici kitlesine ulaşmayı başardı. Dizide geçen birçok konu gibi Varlık Vergisi de merak ediliyor. Diziyi izleyenler Varlık Vergisi nedir, ne zaman çıkarıldı? sorusunu araştırıyor. Peki Kulüp'te geçen Varlık Vergisi nedir, ne zaman çıkarıldı? Aşkale'de neler yaşandı? Merak edilenleri haberimizde derledik...

Harry Potter filmini yönetmen Nuri Bilge Ceylan çekseydi ne olurdu? O fotoğraflara kahkaha attıran yorumlar Harry Potter filmini yönetmen Nuri Bilge Ceylan çekseydi ne olurdu?... Haberi Görüntüle

VARLIK VERGİSİ NEDİR?

Servet vergisi olarak da bilinen varlık vergisi, kişinin toplam varlığı üzerinden alınan vergidir. Kulüp dizisiyle gündeme gelen Varlık Vergisi, İkinci Dünya Savaşı döneminde olağanüstü servete sahip olan şahıslardan bir kereye mahsus olmak üzere vergi alınmasını öngörüyordu. Bu vergi miktarlarının belirlemesi ve toplamasından her ilde kurulan vergi tespit komisyonları sorumluydu.

Harry Potter filmini yönetmen Nuri Bilge Ceylan çekseydi ne olurdu? O fotoğraflara kahkaha attıran yorumlar Harry Potter filmini yönetmen Nuri Bilge Ceylan çekseydi ne olurdu?... Haberi Görüntüle

VARLIK VERGİSİ NE ZAMAN ÇIKARILDI?

Savaş koşullarının olduğu dönemde ülkenin ekonomik özgürlüğünü elde etmesi ve yerli sermayenin piyasaya egemen olması amacıyla çıkarılan verdi kanunu 11 Kasım 1942 tarihinde, 4305 sayılı kanun üzerinden çıkarıldı. Bu kanunda verginin hangi oranda alınacağı ile ilgili bir ifade yer almıyordu. Vergi miktarının tespit ve takdiri ilgili komisyona bırakılmıştı. Vergi tahsili için ise 15 gün verilmişti. 

15 günlük süre içinde gayrimüslimlerin bir kısmının bu vergiyi ödeyemediği, bir kısmının ise gayrimenkulu olmasına rağmen yeterli nakit parası olmadığı belirtiliyor. Bu kişiler vergiyi ödeyebilmek için gayrimenkullerini satışa çıkarıyor ve ek süre talep ediyordu.

Bu sürenin verilmediği ve mükerrer olmadığı sürece vergilere itiraz yapılamayacağı bildiriliyor. Mükerrer vergi durumunda ise itiraz edildiğinde miktarı çok olan alınıyordu.

AŞKALE VE SİVRİHİSAR KAMPINA GÖTÜRÜLDÜLER

Vergiyi ödeyemeyen ya da ödememiş gibi gösterilen gayrimüslimler, 27 Ocak ile 3 Temmuz 1943 arasında Erzurum’daki Aşkale kampına gönderildi. Gayrimüslimler Aşkale'de sert kış şartlarında kar küreme, yol sürüme gibi, Sivrihisar'da ise yol inşaatlarında çalıştırılıyordu. Kaynaklarda çalışma kamplarına binden fazla kişi götürüldüğü belirtiliyor.

Çeşitli kaynaklara göre, bu çalışma kamplarında birçok kişi yaşlılığa, üzüntü veya zor şartlara dayanamayarak hayatını kaybetti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading