Yandex Metrica
SON DAKİKA
Yunan basını F-16'lardan emin: Merak etmeyin, Bob Menendez var!

Yunan basını F-16'lardan emin: Merak etmeyin, Bob Menendez var!

Türkiye'ye F-16 satışı konusundaki kısıtlayıcı hükümler 2023 savunma bütçesine ilişkin yasadan çıkarılmış olsa da Bob Menendez Senato Dış İlişkiler Komitesi koltuğunda otururken bu satışın gerçekleşmesi imkansız görünüyor. Ermeni ve Rum lobisinin ortak sözcüsü, yeminli Türkiye düşmanı Menendez, "Ben bu görevde oldukça Ankara'ya asla savaş uçağı satılamaz" demişti.

Savunma

23.01.2024, 20:09

ABD Kongresi'nde son hali verilen 2023 savunma bütçesinde Türkiye'ye F-16 satışına yönelik herhangi bir kısıtlayıcı hüküm yer almadı. Böylelikle Ermeni ve Rum lobisinin sözcüleri durumunda olan senatörlerin F-16 satışını şartlara bağlayan özel istekleri geçersiz kalmış oldu.

Sözkonusu gelişme Türk medyasına 'F-16 müjdesi' olarak yansımış olsa da satışın önünde hâlâ çok büyük bir engel bulunuyor. Çünkü Ermeni ve Rum tezlerinin yılmaz savunucusu, yeminli Türkiye düşmanı Demokrat Senatör Bob Robert Menendez hâlâ ABD Senatosu'nda Dış İlişkiler Komitesi Başkanlığı koltuğunda oturmaya devam ediyor.

Menendez şimdiye dek pek çok kez "Ben bu görevde oldukça Türkiye'nin F-16 talebine asla onay vermeyeceğim" demişti. Ankara'nın 40 adet F-16 Blok 72 satın alımı ve 79 adet modernizasyon kiti talebinin gerçekleşmemesi olasılığı hayli yüksek. 

Bob Robert Menendez

Bayraktar TB2 kopyası kamikaze dronla petrol tesisini vurdular: Cephenin yeni... Haberi Görüntüle

YUNAN BASINI KENDİNDEN EMİN 

Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısının son halinden F-16'lara kısıtlayıcı hükümlerin çıkarılmış olması bu nedenle Yunan basınına ciddi bir kriz olarak yansımadı. 

Atina medyası her hâl ve şartta bu satışı önleyeceklerine kesin olarak inanıyor. Buna en büyük gerekçeleri ise Bob Menendez'in 'veto' yetkisini elinde bulundurması. 

Proto Thema gazetesi Menendez'in bu yetkisine işaret ederken CNN Yunanistan ise Menendez'i 'anahtarları elinde tutan politikacı' şeklinde tarif ediyor. 

Bazı medya organları ise NDAA'ya eşlik eden açıklayıcı metinde yer alan şu cümleleri öne çıkardı: "NATO müttefiklerinin diğer NATO müttefiklerinin hava sahası üzerinde izinsiz uçuşlar yapmamaları gerektiğine inanıyoruz."

Pentapostagma haber sitesi bunu hatırlattıktan sonra şunu ekliyor:

"F-16'lara ilişkin bağlayıcı hükümleri yasada geçirme girişimi başarısız olsa da bu yalnızca önemsiz bir detay... Çünkü Senatör Robert Menendez Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı olarak veto yetkisini elinde bulundurmaya devam etmektedir. Hatta geçtiğimiz günlerde ERT TV'ye verdiği demeçte Türkiye'ye savaş uçağı verilmesine asla rıza göstermeyeceğini bir kez daha yinelemişti."

Savaşa damga vurdu! Yunan basınından Türk savunma sanayisine övgü: Türkiye... Haberi Görüntüle

ERMENİ VE RUM LOBİSİ GERİ ADIM ATMADI

Menendez iki hafta önce de Güney Kıbrıslı yöneticilerle yaptığı çevrimiçi bir toplantıda "Her bir Türk askerinin Kıbrıs adasını sonsuza dek terk etmesini sağlayalım. Gelin birlik ve beraberlik içinde bir Doğu Akdeniz inşa edelim. ABD, Erdoğan'ın eline F-16 savaş uçağı vermemeli. Bunu onaylamayacağım" demişti. 

Aynı Menendez, dünyada en çok tercih edilen SİHA unvanını elinde bulunduran Bayraktar TB2'ler hakkında araştırma önergesi vermiş, Türk SİHA'larında kullanılan Amerikan menşeili ürünlerin tespit edilmesini, eğer varsa bunun engellenmesini istemişti.

Diğer yandan Menendez ve ABD Kongresi'ndeki Rum-Ermeni lobilerinin diğer sözcüleri, Ukrayna'da sivillerin ölümüne yol açan İran dronlarında kullanılan parçaların yüzde 50'den fazlasının Amerikan menşeili çıkmasına rağmen bunu engellemek için herhangi bir adım atmadı. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin F-16 satışını şarta bağlayan herhangi bir adımını kabul etmeyeceklerini sık sık vurguluyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading