Yandex Metrica
SON DAKİKA

Yerli S-400'e doğru kritik aşama geçildi! SİPER Blok-1 son testinde SAMP-T'yi yakaladı

ASELSAN ve ROKETSAN mühendisleri sadece 4 yılda Türkiye'ye SAMP-T ayarında bir hava savunma sistemini hediye ediyor. Son test atışı geçtiğimiz günlerde gerçekleşen SİPER Blok-1, 75 kilometrelik kendi rekorunun da üzerine çıkarak 100 kilometre hedefine ulaştığını kanıtladı.

Savunma

08.03.2024, 16:58

Türkiye hava savunmada kritik bir eşiği daha aştı. KORKUT, Çekili Top, SUNGUR ve HİSAR'ın ardından yüksek irtifa için geliştirilen SİPER hava savunma sistemi yapılan son test atışında kendi rekorunu kırdı. Ağustos ayında Sinop'ta ateşlenen füze, 75 kilometre menzildeki hava hedefini başarıyla imha etmişti. 

Güvenlik uzmanı Mete Yarar, ASELSAN ve ROKETSAN ekiplerinden oluşan SİPER hava savunma sistemi ekibinin dün bir test daha yaptığını ve bu testte 75 kilometrelik rekorun aşıldığı bilgisini açıkladı. Haber Global ekranlarında duyurulan bu gelişme büyük heyecana yol açtı.

Savunma Sanayii Başkanlığı'nın son testlere ilişkin görüntüleri çok yakında kamuoyuyla paylaşması ve ulaşılan menzile ilişkin bilgi sunması bekleniyor. 2022 başındaki bir açıklamasında Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, HİSAR-A+ ve HİSAR-O+ sistemlerinin envantere girdiğini, şimdi SİPER'in geliştirilmekte olduğunu söylemiş, hava savunmada 100 kilometre menzile ulaşıldığı müjdesini vermişti. Yapılan son test atışında 100 kilometre sınırının da geçildiğine kesin gözüyle bakılıyor. 

400 milyar dolarlık asker pazarı: Savaşmak isteyene alternatif çok Haberi Görüntüle

SAMP-T'NİN ASTER-30'U AŞILDI

Böyle bir mesafe aynı zamanda Fransa-İtalya ortak yapımı SAMP-T hava savunma sisteminde kullanılan ASTER-30 füze menzilinin de aşılması anlamına geliyor. Yani Türkiye, Avrupa'nın en iyi hava savunma sistemi olarak gösterilen SAMP-T'yi de SİPER Blok-1 ile aşmış durumda. Eğer '100 km+' bilgisi doğrulanırsa Türkiye'nin bir sonraki hedefi 'yerli S-400' olarak nitelenen SİPER Blok-2 olacak. 

Savunma Sanayii Başkanı Demir, mevcut HİSAR hava savunma sisteminde kullanılan füzelerin menzilini 'booster' eklemek suretiyle artırdıklarına dikkat çekmişti. 

Testler sonrası hazır duruma getirilecek SİPER Blok-1'in 2023 yılı içerisinde Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmesi hedefleniyor. Böylece hava savunma mimarisinde önemli bir parça daha tamamlanmış olacak.

2018 yılında imzalanan sözleşme kapsamında ASELSAN ve ROKETSAN mühendisleri sadece 4 yılda SAMP-T ayarında bir sistemi TSK için hazır hale getirerek kırılması zor bir rekora imza attı. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading