Yandex Metrica
SON DAKİKA
Yerli İHA motorunu satın almak için 5 ülke sıraya girdi

Yerli İHA motorunu satın almak için 5 ülke sıraya girdi

Prof. Dr. Mahmut Akşit yönetimindeki TEI, kendi sınıfında dünyanın en iyi İHA motorlarını üretiyor. Şirketin PD170'in ardından ürettiği PD222 modeline 5 ülkeden talep var.

Savunma

28.02.2024, 11:56

Kendi sınıfında dünyanın en iyi İHA motorunu üreten TEI, çok sayıda ülkeye ihracata hazırlanıyor. ANKA ve AKSUNGUR insansız hava araçlarına güç veren yerli PD170 motoru TEI tarafından geliştirildi ve PD222 adıyla yakında hem Bayraktar TB3 hem de AKINCI-C modeline entegre edilecek. 

Tek turboyla 225 beygirlik güce ulaşan PD222, özellikle SİHA'ların pistten kısa mesafede başarıyla kalkış yapabilmesi için tasarlandı. Türk Motor Sanayii (TEI) Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Akşit, PD222'ye yurtdışından yoğun talep olduğunu, motor için girişimlerde bulunan ülkelerl arasında 'havacılık devi' Ukrayna'nın da bulunduğunu söyledi. 

Ukrayna dışında Güney Kore, Endonezya, Malezya ve Tayland'la da görüştüklerini ifade eden Akşit, bu ebatta bu kadar yüksek güç üretebilen PD222'ye ABD'nin bile istekli olduğunu belirtti. Akşit, "ABD bile ciddi olarak ilgileniyordu ancak Türkiye ile aradaki politik krizden ötürü bir süre beklemeye geçtiler" dedi. 

ABD motor devi General Electric şirketinde bile bu tip bir motorun bulunmadığını dile getiren Akşit, bu firmaya PD222 için teklifte bulundukları bilgisini verdi. TEKNOFEST 2021 kapsamında savunma ve havacılık uzmanı >Tolga Özbek'e verdiği röportajda, "Bu motor her şeyiyle beraber 160 kg civarında. Sınıfının en hafif ve en güçlü motoru" diyen Akşit, ürettikleri ilk İHA motoru olanl PD170'e yaklaşık 5 yıl uğraştıklarını ancak sonrasında deneyim kazandıkça tasarım ve üretimin hızlandığını vurguladı. PD222'yi PD170 modelini esas alarak 1,5 yılda geliştirdiklerini söyleyen Akşit, TEI projelerinin hızla devam edeceğini anlattı. 

TEI tarafından geliştirilen 225 beygir gücündeki PD222 motoru, önümüzdeki yıl ilk uçuşunu yapacak Bayraktar TB3'e güç verecek. Türkiye'nin ilk 'uçak gemisi' TCG Anadolu'dan havalanması planlanan TB3'ler katlanabilir kanatları ve TB2'den daha büyük yapısıyla dikkat çekiyor. 

PD222, AKINCI TİHA'larda da kullanılacak. Ukrayna üretimi AI-450 motoruyla havalanan AKINCI-B modeli yaklaşık 6 ton kalkış ağırlığıyla görev yaparken, PD222 motoru ise AKINCI-C modelinde kullanılacak. TEI motoruyla havalanan AKINCI-C, daha az yük taşıyacak ancak daha fazla süre havada kalacak. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading