Yandex Metrica

Ve ABD kabul etti: Tanklardan sonra savaş uçaklarının transferi başlıyor

Ve ABD kabul etti: Tanklardan sonra savaş uçaklarının transferi başlıyor

Ukrayna'ya F-16 tedariğinde süreç Leopard tanklarına benzemeye başladı. Sevkiyat iddialarını bir süredir ısrarla reddeden Amerikan yönetimi, 'müttefiklerin F-16 göndermelerine' yeşil ışık yaktı. Şimdi sırada ABD'nin Ukrayna'ya doğrudan F-16 göndermesi var.

Savunma

23.01.2024, 20:55

Ukrayna'ya F-16 savaş uçağı gönderilmesi projesini bir süredir gündemde tutan ancak böyle bir transfer planlamadıklarını iddia eden Joe Biden yönetimi nihayet beklenen hamleyi yaptı. ABD 'müttefik ülkelerin cepheye F-16 göndermelerine' izin vereceğini duyurdu. 

Amerikan CNN'e konuşan üst düzey diplomatlar, Avrupa ülkelerinden Ukrayna'ya F-16 transfer edilmesine Washington'un onay vereceğini bildirdi. Cepheye F-16 gönderecek ilk Avrupa ülkesinin Hollanda olacağı belirtiliyor. ABD ise kendi F-16'larını gönderme konusunda 'şimdilik' isteksiz. Ancak ABD ordusu Ukraynalı pilotlara aylardır F-16 eğitimleri veriyor. 

Böylece Ukrayna'ya olası F-16 sevkiyatı, Alman Leopard tanklarıyla aynı seyri takip edeceğinin sinyalini verdi. Ellerindeki Leopard tanklarını Kiev yönetimine göndermek isteyen Avrupa ülkeleri, üretici ülke Almanya'dan bir süre izin beklemiş ancak ilk başta bu sevkiyatı izin vermeyen Berlin, sonrasında kendisi de Leopard koalisyonuna dahil olmuştu. 

CNN'e konuşan emekli pilot albay Cedric Leighton, Ukrayna'ya gönderilecek F-16 savaş uçaklarının Kiev yönetimine büyük avantaj sağlayacağını ve 'oyun değiştirici' nitelikte olduğunu belirtiyor. 

Bu durumda Ukrayna'ya F-16 sevkiyatının öncelikle Avrupa ülkelerinden başlaması, sonrasında kampanyaya ABD'nin de doğrudan dahil olması kimseyi şaşırtmayacak. Ukrayna semalarında Ruslara karşı F-16 kullanacak pilotların çoktandır hazır durumda olduğu iddia ediliyor. 

Lazer silahı havan mermisini bile vuruyor: Cephe hattına gönderecekler Lazer silahı havan mermisini bile vuruyor: Cephe hattına gönderecekler Haberi Görüntüle

JOE BIDEN'A MEKTUP YAZDILAR

Tüm dünya Ukrayna askerlerinin Rus mevzilerine yönelik kapsamlı taarruzunu beklerken ABD Kongresi'nde Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörler geçtiğimiz günlerde Beyaz Saray'a bir mektup yollamış ve Joe Biden yönetimini Ukrayna'ya F-16 sevk etmeye çağırmıştı. Milletvekilleri mektupta, "F-16 savaş uçaklarının vatanlarını Ruslara karşı savunan Ukraynalılara verilmesini, hava kabiliyetlerini artırmaları için gerekli görüyoruz" demişti. 

Halihazırda bir grup pilot Arizona-Tucson'da eğitim görüyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski, son bir haftadır sürdürdüğü Avrupa turunda İngiltere Başbakanı Richi Sunak ile Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'dan pilot eğitimleri konusunda destek sözü aldı. 

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, "F-16'lara ihtiyacımız var. Pilotlarımızı eğitmek de dahil olmak üzere bu yönde çalışma kararları için müttefiklerimize minnettarım" derken, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov'un danışmanlarından Yuriy Sak, geçtiğimiz günlerde Politico dergisine verdiği demeçte, 40 ilâ 50 adet arasında F-16 tedarik etmeyi amaçladıklarını söyledi. 

Cephede Ruslara karşı kurulan tank koalisyonunun önümüzdeki günlerde 'jet koalisyonuna' dönüşmesine artık kesin gözüyle bakılıyor. 

F-35 saadet zinciri 2 trilyon doları aştı: Uçaklar o tarihe kadar havada kalacak F-35 saadet zinciri 2 trilyon doları aştı: Uçaklar o tarihe... Haberi Görüntüle

İDDİALAR PEŞ PEŞE: ABD DE KATILDI

Ukrayna'ya envanterinde F-16 uçağı bulunan müttefik ülkelerin sevkiyat yapmasına yeşil ışık yakan ABD'den yeni mesaj 19 Mayıs günü akşam saatlerinde geldi. NBC'nin iddiasına göre Yetkililer Ukrayna'ya Amerikan F-16'larını doğrudan göndermeye hazır olduklarını bildirdi. Bu karar, Rusya'ya karşı tank koalisyonuyla birlikte düşünüldüğünde savaşın bambaşka bir aşamaya doğru yol aldığına işaret ediyor.    

Ukraynalı Mig29 pilotu Vadym Voroshylov, kokpitten çektiği görüntüleri paylaşmıştı.

ASELSAN Rus ordusuna şov yaptı: Böyle bir aracınız olsaydı her şey bambaşka olurdu ASELSAN Rus ordusuna şov yaptı: Böyle bir aracınız olsaydı her... Haberi Görüntüle

ZELENSKİ CİDDE'YE MUSTAFA CEMİLOĞLU İLE GİTTİ

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski, Avrupa turunun ardından Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenen 32. Arap Birliği Zirvesi'ne katılarak bir konuşma yaptı. "Teslim olmayacağız ve hiçbir yabancı işgalciye boyun eğmeyeceğiz. Topraklarımızı geri almak için savaşmayı sürdüreceğiz" diyen Zelenski, Rusya'nın işgal girişimine hiçbir Arap ülkesinin gözünü kapatmaması gerektiğini kaydetti. 

Cidde'deki toplantıya Kırım Tatar Türklerinin lideri Mustafa Cemiloğlu'nu götüren Zelenski, "Uluslarınız Ukrayna'daki Müslüman toplumu korumalıdır. Anavatanı Ukrayna'nın Kırım kenti olan Kırım Tatar halklarının lideri Mustafa Cemiloğlu da benimle birlikte burada. Kırım Tatarları yüzyıllar boyunca dünya Müslüman toplumlarının ayrılmaz parçası olmuştur ve öyle kalmalıdır. Kırım Rus işgalinden ilk zarar gören bölge oldu. İşgal altındaki Kırım'da zulme uğrayanların çoğu Müslüman" diye konuştu. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading