Yandex Metrica
SON DAKİKA

Sitede Ara

ULAQ'ı üreten tersaneden büyük başarı: Irak donanmasına ilk ihracat gerçekleşti

Yoğun talepten ötürü insansız deniz aracı ULAQ'tan yılda 50 adet üretmeye hazırlanan Antalya merkezli Ares Tersanesi, bir ilke imza atarak Irak donanmasına hızlı devriye botu sattı. Yapımına başlanan botlar Basra Körfezi'nde görev yapacak.

Savunma

27.01.2024, 09:08

İnsansız deniz aracı ULAQ'la tüm dikkatleri üzerine çeken ve talep patlamasından ötürü yılda 50 SİDA üretmeye hazırlanan Ares Tersanesi yeni bir başarıya imza attı.

Firma, Irak Deniz Kuvvetleri'nin Basra Körfezi'ndeki operasyonlarda kullanması için komşu ülkeye hızlı devriye botu üretecek. İhracat sözleşmesinin imzalanması sonrası ilk kaynak töreni dün gerçekleşti. 

Ares, şimdiye dek Emniyet Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı, KKTC, Katar ve Umman için çok sayıda hızlı devriye botu üretmişti. Antalya merkezli şirketin Irak başarısı, Türkiye'nin bu ülke donanmasına ilk platform ihracatı anlamına geliyor. 

Type 55 Süratli Devriye ve Özel Harekât Botu olarak adlandırılan yüksek hızlı deniz araçları, yakın gelecekte Irak donanmasının hizmetinde olacak.

SavunmaSanayiST.com'un yayınladığı bilgiye göre, süratli devriye botunun üretimi Ares Tersanesi ile Güney Koreli ENM Korea firmalarının işbirliğiyle gerçekleşecek. Süreç boyunca Iraklı PRO DGS firmasına teknoloji transferi yapılması da bekleniyor. 

Üzerinde elektro optik sensörler, X-band deniz radarı, otomatik nişanlama yeteneğine sahip iki adet 12.7 mm'lik uçaksavar ve zırh delici mühimmat da taşıyabilen hızlı botlardan kaç tane istendiği açıklanmadı. 

Irak Savunma Bakanlığı'nın daha önce Bayraktar TB2 SİHA, ATAK helikopterleri ve elektronik harp aygıtı KORAL'a talip olduğu biliniyor. Bu silah sistemlerinin satışına ilişkin süreç netleşmese de Bağdat'ın Bayraktar TB2 için 100 milyon dolar ödenek ayırdığı iddia edilmişti. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading