ULAQ'a kardeş geldi: Dearsan'ın SİDA'sı 'SALVO' su üstünde 111 km hızla gidiyor!
Türkiye'nin insansız deniz aracı ailesi genişliyor. Fenerbahçe eski başkanı Aziz Yıldırım'ın Dearsan şirketi, SALVO adlı SİDA'yı başarıyla test etti.

Savunma sanayii şirketleri, insansız hava ve kara araçlarının yanında insansız deniz araçlarında da (SİDA) başarılı işlere imza atıyor. METEKSAN ile Ares Tersanesi ürünü ULAQ SİDA'nın ardından Dearsan Tersanesi de iddialı bir araç geliştirdi. Fenerbahçe'nin efsanevi eski başkanı Aziz Yıldırım'ın sahibi olduğu şirket, SALVO adlı SİDA'nın test atışını Bursa-Karacabey'de başarıyla gerçekleştirdi.
Kurşunlu köyü sahilinde yapılan atış töreninde, SALVO SİDA'ya güç veren milli şirketler ASELSAN, ROKETSAN ve YALTES de yer aldı. Çeşitli ülkelerin büyükelçileri, askeri ateşeler, yerli-yabancı diplomatlar ile çok sayıda misafirin katıldığı törende Dearsan öz kaynaklarıyla üretilmiş SALVO, deniz üzerinde 4,5 kilometre uzaktaki hedefi CİRİT roketiyle tam isabetle vurdu.
Hareketli bir hedefe yönelik başarılı CİRİT roketi atışı sonrasında, ASELSAN ürünü 12.7 mm'lik stabilize makineli tüfek atışına geçildi. SALVO SİDA tıpkı CİRİT füzesinde olduğu gibi makineli tüfekte de hedefini başarılı bir şekilde vurdu.
DEARSAN SALVO SİDA'NIN ÖZELLİKLERİ
14,8 metre boya ve 3,8 metrelik genişliğe sahip SALVO'nun Türk Deniz Kuvvetleri envanterinde ULAQ'la birlikte başarılı operasyonlara imza atması bekleniyor. SALVO'nun en çok dikkat çeken özelliği hızı oldu. Silahlı insansız deniz aracı saatte 83 km ilâ 111 km arasında hıza ulaşabiliyor.
Hedefe güdümlü füze fırlatabilen SALVO aynı zamanda stabilize makineli tüfek sistemine sahip. Atış testi CİRİT roketiyle yapılmasına karşın, SALVO'nun önümüzdeki dönemde ROKETSAN ürünü milli anti-tank füzesi OMTAS-UMTAS'larla da atışlar yapması bekleniyor.
Ateş gücüne ek olarak keşif-gözetleme, istihbarat toplama, özel harekât türü görevlerde de kullanılabilecek milli SİDA'nın yeni versiyonları konusunda tasarım çalışmaları sürüyor.
SALVO SİDA, karadaki mobil araçlardan, karargâh komuta merkezlerinden yahut SİDA taşıma haznesine sahip gemilerden yönetilebiliyor.