Yandex Metrica

Ukrayna ABD'den SİHA istedi: MQ-9 Reaper için General Atomics'e gittiler

Ukrayna ABD'den SİHA istedi: MQ-9 Reaper için General Atomics'e gittiler

Ukrayna yönetimi Bayraktar TB2 mühimmatı bitince SİHA konusunda yüzünü ABD'ye çevirdi. Forbes dergisi Kiev'e MQ-9 Reaper verileceğini iddia etti.

Savunma

23.01.2024, 19:08

ABD, Rus ordusuyla savaşan Ukrayna'ya destek konusunda el yükseltmeye hazırlanıyor. Kiev'e şimdiye dek yüzlerce kamikaze İHA yardımında bulunan Washington, yakında MQ-9 Reaper isimli silahlı insansız araçlarını da bu ülkeye gönderebilir. 

>Forbes dergisinin iddiasına göre Ukraynalı yetkililer MQ-9 Reaper SİHA'ların üreticisi General Atomics şirketinin Kaliforniya'daki merkezini geçtiğimiz hafta ziyaret ederek bir dizi görüşme gerçekleştirdi. 

Ukraynalı heyeti Türkiye yapımı TB2'lerin yanında Amerikan MQ-9'lara da sahip olmak istediklerini bildirdi. Üretici şirket, silah transferi konusunda oldukça istekli ama her şey ABD Başkanı Joe Biden'ın onayına bağlı. 

Uzun menzilli alev silahının ilk prototipi üretildi: 'Ejderha' oksijensiz bırakıyor Uzun menzilli alev silahının ilk prototipi üretildi: 'Ejderha' oksijensiz bırakıyor Haberi Görüntüle

GENERAL ATOMICS: SİHA'LAR HAZIR 

Forbes'ta Michael Peck imzasıyla yayınlanan habere göre General Atomics sözcüsü Mark Brinkley, "Şu anda Ukrayna'ya gönderilmek üzere hazır durumda SİHA'larımız mevcut" diyor. 

Bayraktar TB2'lerden her birinin Ukrayna'ya 1-2 milyon dolar arasında bir fiyata satıldığını iddia eden Forbes, bir adet MQ-9'un ise yaklaşık 32 milyon dolar olduğu bilgisini veriyor. 

Dergi, aradaki fiyat farkının SİHA'lar arasındaki boyut, yük kapasitesi ve sınıf farkından kaynaklandığını belirtmeyi de ihmal etmedi.

TCG Anadolu'dan daha büyük olacak Milli Uçak Gemisi tasarım aşamasında: Tek depoyla Gölcük'ten New York'a seyir TCG Anadolu'dan daha büyük olacak Milli Uçak Gemisi tasarım aşamasında:... Haberi Görüntüle

TB2 KULLANAN MQ-9 DA KULLANABİLİR

Genellikle Rus/Sovyet menşeili silah sistemleri kullanmaya alışkın Ukraynalıların Amerikan SİHA'sı kullanmakta zorlanacağı savunuluyor ancak 
General Atomics yetkilisinin buna da bir cevabı var. 

Mark Brinkley'e göre Ukrayna askerleri SİHA kullanımı konusunda yeterince tecrübe edindi ve bu nedenle Bayraktar TB2'ye olduğu gibi MQ-9'a da rahatlıkla adapte olabilirler. 

Öte yandan Forbes, Amerikan SİHA'larının Rus hava savunma sistemlerinden kaçınma konusunda Bayraktar TB2'ler kadar başarılı olacağından emin değil. Haberde buna ilişkin şu ifadelerin kullanılması dikkat çekiyor:

Türk SİHA'ları Afrika'da teröristleri imha etti: Bayraktar TB2'den nokta atışı Türk SİHA'ları Afrika'da teröristleri imha etti: Bayraktar TB2'den nokta atışı Haberi Görüntüle

DÜŞÜRÜLME KORKUSU HABERE YANSIDI  

"MQ-9'lar hayatta kalabilecek mi? Rus hava savunmasının insansız hava araçlarına karşı oldukça etkisiz olduğu kanıtlandı ama SİHA tehdidine karşı tedbir geliştirme ihtimalleri mevcut. Üstelik MQ-9, şimdiye dek ciddi bir hava savunma sisteminin bulunmadığı bölgelerde (Afganistan, Irak, Suriye) görev yaptı. Hava savunma sistemleri dışında süpersonik Rus avcı uçakları da -eğer ustaca kullanılırsa- yavaş hareket eden dronlara karşı bir sorun olabilir."


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading