• G.ALTIN

    3.703,10

  • DOLAR

    38,0083

  • EURO

    41,2075

  • BIST 100

    9.810,94

  • BITCOIN

    $84.236

Uçak vurmaya hazırlanan AKINCI Amerikan basınında: AESA radar MURAD'la Osmanlı hayaline itibar kazandırıyor

Uçak vurmaya hazırlanan AKINCI Amerikan basınında: AESA radar MURAD'la Osmanlı hayaline itibar kazandırıyor

Baykar üretimi AKINCI'nın MURAD AESA radarıyla testlere başlaması Amerikan basınında yankılandı. İnsansız hava aracına hava hedeflerini vurma kabiliyeti kazandıracak bu adım National Interest'te çarpıcı ifadelerle anlatıldı. Brandon J. Weichert imzasıyla yayınlanan makale, Türkiye'nin dünyada yükselen gücüyle AKINCI'nın serüveni arasında paralellik kuruyor.

Türkiye'nin insansız hava araçlarıyla elde ettiği etki ağı Batı basınında analizlere konu olmayı sürdürüyor. Savunma sanayii şimdiye dek 50 ülkeye yaklaşık 800 adet İHA/SİHA/TİHA ihraç etti. Bu parlak başarı, Türk mühendisliğinin gücünü tüm dünyaya gösterdi. 

Sektörde bir numara olarak kalmaya devam etmek için sürekli yenilik peşinde koşan savunma sanayii, gerek SİHA gerekse de füze ve mühimmatlar konusunda hamle üstüne hamle yapıyor. Baykar üretimi taarruzî insansız hava aracı AKINCI'nın ASELSAN ürünü AESA radarı MURAD-100A ile test uçuşlarına başlaması Amerikan basınında yankılandı. 

MURAD-100A burun radarıyla AKINCI, entegrasyonun tamamlanmasıyla birlikte çarpıcı bir yeteneğe ulaşıyor. BOZDOĞAN ve GÖKDOĞAN füzeleriyle hava hedeflerini vurabilir hale gelecek AKINCI aynı zamanda kara hedeflerine de uzun menzilli seyir füzelerini ateşleyebilecek.

ABD merkezli yayın organı National Interest'te Brandon J. Weichert imzasıyla yayınlanan makale, Türkiye'nin dünyada yükselen gücüyle AKINCI'nın serüveni arasında paralellik kuruyor. "Baykar'ın AKINCI SİHA'sı Türkiye'nin Yükselen Gücünü Temsil Ediyor" başlıklı makalede şu ifadeler dikkat çekti:

SİHA PAZARINA HAKİM TÜRKİYE'NİN AKINCI'SI

"Türkiye bir asır süren küçük bir rolden sonra Ortadoğu jeopolitik tiyatrosunun yeni yıldızı olarak patlayıcı bir çıkış yaptı. 

Diğer birçok büyük güç, hatta kudretli Amerika Birleşik Devletleri bile yeni jeopolitik paradigmada lider olarak hakimiyet sürdürmek için mücadele ederken, son 20 yıldır büyük çatışmalardan kaçınan Türkiye artık ilgi odağı olmaya hazır. 

Ankara'nın askerî ve stratejik alanlardaki artan önemi, en zeki gözlemcileri bile şoke etti. Hızla hakim olduğu alanlardan biri İHA/SİHA endüstrisidir. Türkiye'nin bu alandaki en etkileyici teknolojileri arasında AKINCI SİHA bulunuyor. 

AKINCI, modern savaşı yeniden tanımlamak için son teknoloji tasarım, gelişmiş yapay zeka ve oldukça çok yönlü bir yük kapasitesini bir araya getirerek Türkiye için teknolojik bir sıçramayı temsil ediyor. 

Proje, 2016 yılında Türk savunma şirketi Baykar tarafından başlatıldı. Amaç geleneksel olarak insanlı savaş uçaklarının görevlerini yerine getirebilen gelişmiş bir SİHA yaratmaktı. Aslında Baykar Suriye, Libya, Karabağ'da savaşan ve ardından Ukrayna savaşının açılış haftalarında başrolü oynayan Bayraktar TB2 SİHA'sıyla bir dron dinamosu olduğunu kanıtlamıştı. 

AKINCI 65 fit kanat açıklığına sahip etkileyici bir platformdur. 2 bin 976 pound faydalı yük kapasitesi dahil olmak üzere 13 bin 227 poundluk maksimum kalkış ağırlığına sahiptir. AKINCI iki adet turboprop motorla çalışır ve 40 bin fitlik bir servis tavanına ulaşabilir. 

Bu kuş, iniş yapması gerekmeden önce 24 saate kadar operasyonlar gerçekleştirebilir. Tasarımı, üçlü yedekli uçuş kontrol sistemleri ve gelişmiş AI aviyoniklerini bir araya getirerek GPS'in haricî sensörlerine güvenmeden tamamen otonom operasyonlar sağlar." 

SOM GİBİ SEYİR FÜZELERİNİ ATEŞLEYEN İLK SİHA

"Ve şimdi Türkler AKINCI'yı yeni bir çok işlevli Aktif Elektronik Taramalı Dizi (AESA) radarıyla test etti. MURAD AESA radarı olarak bilinen bu sistem verileri AKINCI SİHA'dan kontrol istasyonuna başarıyla aktardı. 

Çok işlevli bir atış kontrol radarı olarak AKINCI'nın radar sistemi, bu AESA radar mimarisi sayesinde aynı anda hava-hava ve hava-yer angajman yetenekleri sunabilen çevik bir elektronik ışın yönlendirme kapasitesine sahiptir. 

Dahası, AKINCI başarılı olursa bu SİHA, insanlı savaş uçaklarına gerçek bir meydan okuyucu olarak boy gösterecek. Çünkü AKINCI, GÖKDOĞAN hava-hava füzesini de test etmeye hazırlanıyor. GÖKDOĞAN yüksek manevra kabiliyetine sahip bir görüş ötesi menzil (BVR) füzesidir ve gelişmiş karşı önlemlerle donatılmıştır. GÖKDOĞAN 40 milden fazla menzile sahip katı yakıtlı bir rokettir. 

Bu silahların ötesinde AKINCI, çok yönlülüğe katkıda bulunan çok sayıda silah taşıyabilir. SİHA, hassas güdümlü bombaların yanısıra havadan yere ve havadan havaya füzeleri taşıyabilir. Daha da önemlisi, AKINCI, SOM seyir füzesi gibi uzaktan kontrollü silahları kullanabilir ve bu da onu bu tür silahları fırlatabilen ilk SİHA yapar." 

OSMANLI HAYALİNE İTİBAR KAZANDIRIYOR 

"AKINCI'nın AI (yapay zeka) yetenekleri de gerçekten etkileyici. Çift AI destekli aviyonik sistemi, yerleşik sensörlerden ve kameralardan gelen verileri gerçek zamanlı olarak işleyerek otonom karar almayı ve insan kapasitesinin ötesinde hedef tespitini sağlar. Bu teknoloji yalnızca durumsal farkındalığı artırmakla kalmaz, aynı zamanda operatörün iş yükünü de azaltarak AKINCI'yı karmaşık tehdit ortamlarında gerçek bir güç çarpanı haline getirir. 

AKINCI, Türkiye'yi yükselen bir güç olarak diğerlerinden ayıran birçok sistemden biridir. Ankara bu sistemleri daha geniş bir pazarda satmayı umuyor. Pakistan, Suudi Arabistan, BAE, Fas ve Endonezya gibi ülkeler bu sistemi satın almakla ilgilendiklerini ifade ettiler veya satın almak için sözleşme imzaladılar. 

AKINCI, Türkiye'nin ne kadar güçlü hale geldiğinin bir başka işareti ve Osmanlı İmparatorluğu'nu yeniden canlandırma hayallerine itibar kazandırıyor."

Avatar
Atilla Diş