banner2

Uçak gemisi Anadolu, 80 SİHA taşıyacak

Savunma Sanayii Başkanı Demir, Türkiye için büyük güç çarpanı olacak TCG Anadolu'nun SİHA kapasitesini açıkladı: 80 SİHA ile operasyon yapabiliriz.

Savunma 06.10.2021, 11:11
Abone ol
Uçak gemisi Anadolu, 80 SİHA taşıyacak

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, TV24'te katıldığı programda önemli açıklamalarda bulundu. Uçak gemisinden insansız hava aracı kaldırma planınını duyurduklarında bunun dünya basını tarafından şaşkınlıkla karşılandığını hatırlatan Demir, Türk Deniz Kuvvetleri için büyük güç çarpanı olacak proje kapsamında TCG ANADOLU'nun 80 SİHA'ya kadar kapasitesi bulunduğunu bildirdi. 

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, TV24'de önemli açıklamalarda bulundu. 

"Oyun değiştirici bir konsept. Bir uçak gemisinden uçak kaldırsanız kaç saat havada kalacak o uçak? Fakat bir İHA/SİHA kaldırsanız kaç saat havada kalacak? Şu an ANADOLU tipindeki bir gemiye biraz zorlasanız 80 kadar SİHA koyabilecek durumdasınız. Çok değerli bir hedef gördünüz, 20 tane SİHA ile saldırın, ne olacak yani" ifadelerini kullanan Demir, şu an için fikir jimnastiği olsa da bu konseptin cephede çok şey değiştireceğini kaydetti. 

Uçak gemisi için Baykar tarafından geliştirilen Bayraktar TB3 SİHA. 

Bir İHA'nın tek başına bir şey ifade etmediğini, gözetleme sistemleri ve akıllı mühimmatların da yerli olarak geliştirildiğini kaydeden Demir, Türkiye'nin SİHA teknolojisi geliştirme çalışmalarını asla durdurmaması gerektiğini vurguladı. Demir bu durumu şöyle ifade etti.

"İHA zincirinde çok küçükten büyüklere kadar bir dizi zincir var, bu artarak devam edecek. TB2 diyorsunuz, TB3 diyorsunuz, AKINCI, MİUS, AKSUNGUR... Arkası geliyor. Bunlar Türkiye'nin durmaması gereken projeler. Sıçrama yaptık, öndeyiz ama yavaşlayan atletin geçilebileceğini düşünürek asla yavaşlamamak gerekiyor."



Batılıların 15-20 yılda yaptıkları şeyi Türkiye'nin 5 yılda yapmasının dünyayı şaşırttığını dile getiren Demir, "Bizim bu sistemleri gözü kara ve çok çeşitli kullanıma gitmemiz de onları şaşırttı" dedi. Demir, dünyada SİHA sahibi ülkelerin bile bu teknolojiyi bu denli etkin kullanamadığına işaret etti. 

FRANSIZLAR PAKİSTAN'I TEHDİT ETTİ

STM şirketince modernize çalışmalarına başlanan Pakistan denizaltısı Agosta 90B

MİLGEM projesinde ilk 4 korvetin teslim edildiğini, projenin 5. gemisi olan 'İ' sınıfı fırkateynin yapımına devam edildiğini, 6, 7 ve 8. fırkateynler için de çalışmaların sürdürüldüğünü bildiren Demir, hava savunma fırkateyni TF2000 projesi için de yakında ihaleye çıkılacağını anlattı. Yapımı süren REİS sınıfı denizaltılarla Türkiye'de bu alanda imalat kabiliyeti oluştuğunu söyleyen Savunma Sanayii Başkanı, Pakistan denizaltılarının modernize edilmesi ihalesinin de Türk STM şirketinin kazandığını anlatarak ilginç bilgiler verdi:

"Pakistan'a Fransızlar çok ciddi baskı yaptı. Onlara direnerek ihaleyi bize verdiler. Onların Türk dostluğunu, bize olan muhabbetini çok net gördük. Hatta Fransa, Pakistan'ı 'elinlizdeki denizaltılardan bütün desteğimizi keseriz' şeklinde tehdit etti. İhaleyi buna rağmen bize verdiler."



Türkiye'nin artık diğer devletler tarafından 'teknolojik derinliği olan ülke' olarak görüldüğünü dile getiren İsmail Demir, savunma sanayiindeki şirket sayısının son 15 yılda 60'dan 1700'e yükseldiği bilgisini verdi. Demir, yıllık savunma-havacılık ihracatının ise 3 milyar doları aştığını kaydetti. Savunma sanayii konusunun milli bir konu olduğunu vurgulayan Demir, "Bu ülkenin bekası için önemli bir konudur. Çeşitli bel altı vuruşlarla Savunma Sanayiini yıpratmaya yönelik davranışlar bu ülkeye gerçekten zarar veriyor" diye konuştu. 
 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!