Uçağın üstüne lastik koyma taktiği yetmedi, şimdi asfalta resim çiziyorlar
Ukrayna'ya ait bombalı dronların saldırısında çok sayıda uçağını kaybeden Rusya, hava üslerinde sıradışı taktikleri devreye soktu. Patlayıcının tahrip etkisini azaltmak amacıyla uçak kanatlarının üzerine araba lastiği koyma 'çözümünden' sonra şimdi Ruslar, dron operatörlerini kandırmak için ilginç bir yöntem deniyor: Asfalta uçak resmi çiziyorlar.

Ukrayna birliklerinin Rusya'daki hava üslerine yönelik dron saldırıları Moskova'yı sıradışı önlemler almaya itti. Kursk, Belgorod, Novgorod ve Saratov başta olmak üzere St. Petersburg ile Moskova yakınlarındaki askeri üslere bile düşen kamikaze dronlar şimdiye dek çok sayıda Rus uçağını enkaza çevirdi.
Ruslar bu tür saldırılar karşısında hasarı en aza indirgemek için üslerdeki 'değerli' jet ve bombardıman uçaklarını farklı üslere dağıttı; bunların yerine birçoğu eski ya da hurdaya ayrılmış uçaklar konuldu.
Moskova, Ukrayna'nın bombalı saldırıda bulunabileği üslerde tutulmaya devam eden az sayıdaki Tu-95 gibi değerli uçaklarını korumak için ise geçtiğimiz haftalarda olağandışı bir yöntem devreye soktu.
Uçak kanatlarının üzerine araba lastiği yerleştirildi. Bu önlemin bombalı dronun çarpması halinde uçağa vereceği zararı en aza indirgemek için alındığı sanılıyor. Yine de uzmanlar bu yönteme şüpheyle yaklaşıyor.
SAVAŞ TARİHİNE GEÇECEK HİLE
Lastikli önlemlerin ardından birkaç gün önce uydu fotoğraflarına yansıyan bir görüntü, yeni taktiklerin devrede olduğunu gözler önüne serdi. Saratov bölgesindeki Engels Hava Üssü'nün fotoğrafları, Rusların dron kandırmak için piste uçak resmi çizdiğini ortaya koydu.
Stratejik bombardıman uçağı Tu-95MS'nin konuşlandığı Engels'te, üzerinde lastikler bulunan 'gerçek' bir uçağın yanına kopyası çiziliyor. Uydu fotoğrafında gerçek uçağın asfalta yansımış gölgesi görülürken diğer uçakların yerle bütünleşik ve boyalı tuzaktan ibaret olduğu anlaşılıyor.
İnternet yayını The War Zone tarafından yayınlanan Planet Labs fotoğrafları, 'çizim' uçaklardan birinin tam olarak tamamlanmamış olduğunu da gözler önüne serdi.
Dronları kandırmak amacıyla düşünülmüş bu önlemin uyduları aldatma konusunda hiçbir işe yaramayacağı belirtiliyor. Zira düşük çözünürlüklü ticari uydu görüntülerinde bile siluetle gerçek nesne ayırt edilebiliyor.
Aynı zamanda sentetik açıklıklı radar (SAR) görüntüleri, hedefin 3 boyutlu olmadığını açık biçimde ortaya koymaya yarıyor. Askerî uzmanlara göre, üslere çizilen uçak resimleri ancak bir tek durumda işe yarayabilir: Gece vakti yapılan dron saldırısı sırasında görüş mesafesinin zayıf olduğu durumlarda dron operatörü üsteki gerçek uçakla sahte uçağı ayırt edemeyebilir.
Lastikli önlemler ve boyalı hilelerin işe yarayıp yaramayacağı, bir sonraki saldırı dalgasında net biçimde ortaya çıkacak.
Ukrayna, ağustos ayında St. Petersburg'daki Solçi Hava Üssü'nü hedef almıştı.