Üç adet ALTAY tankı taşıyor: Yeni Tip Çıkarma Gemisi Ç-159 denize indirildi, 7'si yolda! İşte YLCT'nin hızı ve menzili
Türk donanmasının güç aktarım kabiliyeti gelişmeye devam ediyor. Anadolu Tersanesi'nde inşa edilecek 8 adet Yeni Tip Çıkarma Gemisi'nin ilki, sözleşme imzasından 10 ay sonra denize indirildi. Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, törendeki konuşmasında önemli mesajlar verdi.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın güç aktarım kabiliyeti Türk tersaneleri sayesinde günden güne daha da gelişiyor. TCG BAYRAKTAR, TCG SANCAKTAR ve TCG ANADOLU'nun ardından hayata geçirilen Yeni Tip Çıkarma Gemisi (YLCT) Projesi ilk ürünlerini vermeye başladı.
Anadolu Tersanesi'nde inşa edilen gemilerden ilki Ç-159 düzenlenen törenle denize indirildi. Ç-159 ile eşzamanlı üretilen çıkarma gemi grubunun ikinci üyesi ise denizle buluşmak için hazır duruma getirildi. Proje kapsamında toplamda 8 gemi üretilerek Donanma'ya teslim edilecek.
Anadolu Tersanesi'ndeki törende konuşan Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, gemi yapımında yerlilik oranının yüzde 80'lere çıktığına işaret etti.
Farklı tipte radarlardan muhabere sistemlerine, elektronik destek ve taarruz sistemlerinden savaş yönetim sistemlerine kadar her türlü elektronik sistemi ve son dönemde dikey atım sistemi ile çeşitli menzillerde füze sistemlerini yerli olarak geliştirmeyi başardıklarının altını çizen Görgün, şunları söyledi:
"Tüm bu ileri teknoloji kritik sistemlerin ülkemizce geliştirilmesi sayesinde, milli savaş sistem ve ekipmanını kullandığımız gemilerimizdeki yerlilik oranını, son 23 yılda yüzde 20'den yüzde 80 seviyelerine çıkarmayı başardık.
25 yıl önce MİLGEM Projesi ile başlattığımız askeri gemi inşa sanayii yetkinlik atılımımız neticesinde; Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızın envanterindeki platformların yenilenmesini ve gelişmiş ülke donanmalarının platformlarıyla yarışır kabiliyete ulaştırılmasını sağlamış durumdayız.
Bilhassa son 2 yılda envantere kattığımız çok sayıda deniz platformu projesi ile tüm dünyanın konuştuğu, inceleme altına aldığı, hakkında raporlar hazırladığı ve imrendiği bu başarımızla yetinecek değiliz."
Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Yeni Tip Çıkarma Gemisi denize indirme töreninde
TÜRKİYE ARTIK SAYILI ÜLKELER ARASINDA
"Gelinen nokta itibarıyla Türkiye, amfibi gemiler, destek gemileri, harp gemileri, denizaltı kurtarma gemisi gibi özel amaçlı gemiler, insansız deniz araçları gibi her tip askeri gemiyi millî olarak tasarlayıp inşa, donatım ve idamesini gerçekleştirebilen sayılı ülkeler arasındadır.
Şimdi de bu başarıyı milli uçak gemisi ve milli denizaltı geliştirerek taçlandıracağız. Türkiye tıpkı insansız hava araçları ve çeşitli diğer alanlarda olduğu gibi deniz platformlarında da sadece kendi ihtiyaçlarını değil, dost ve kardeş ülkelerin ihtiyaçlarını da karşılayan bir ülke haline geldi.
Endonezya, Malezya, Pakistan, Nijerya ve Katar gibi dost ülkelere gemiler ihraç edildi. Ulaştığımız bu başarılar ve kazandığımız kabiliyetler, yalnızca kendi ülkemiz değil dost ve kardeş ülkelerimizin de gurur kaynağı olmaktadır."
BAZI BEBEKLER DÜNYAYA GÖZÜNÜ LST'LERDE AÇTI
"2024 yılının son günlerinde Türkiye olarak ilk defa, bir Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyesi ülkeye askeri gemi ihracat sözleşmesi imzaladık. Bu sözleşme kapsamında; Portekiz Donanmasının ihtiyaçları için iki adet Denizde İkmal ve Lojistik Destek Gemisinin inşasını ülkemizde gerçekleştireceğiz. Askeri gemi ihracatında sağladığımız bu başarı ivmesinin artarak devam edeceğine dair umut ve kararlılığımız tamdır.
Dünyanın en büyük Amfibi Gemilerini (LST), Anadolu Tersanesi ana yükleniciliğinde geliştirip iki adet gemiyi 2017-2018 yıllarında donanmaya teslim ettik.
Bu gemiler, bugüne kadar NATO’nun TURMARFOR komuta kontrolü gibi özel görevler başta olmak üzere pek çok görevi başarıyla yerine getirdi.
6 Şubat depremlerinde depremzedelerin ağırlanması ve tıbbi destek sağlanması noktasında büyük bir görev üstlenerek göğsümüzü kabarttı. O kadar ki deprem sonrası dönemde doğan bazı bebeklerimiz, dünyaya gözünü bu LST’lerde açtı.
Gurur kaynağı olan LST’lerin yanı sıra 2009-2013 yılları arasında yine Anadolu Tersanesinde sekiz adet Yüksek Süratli Tank Çıkarma Gemisi (LCT) inşa edildi ve kahraman deniz kuvvetlerimize teslim edildi. Yine bu gemiler de asli görevlerinin yanı sıra Ege bölgesinde yaşadığımız orman yangınlarına denizden müdahalede önemli katkılar sağladı."
Yeni Tip Çıkarma Gemisi
İLK GEMİ SADECE 10 AYDA DENİZE İNDİRİLDİ
"Yüksek Süratli Tank Çıkarma Gemilerinin (LCT’lerin) gelişmiş versiyonlarını donanmaya teslim etmek üzere 2024 yılı başında Yeni Tip Çıkarma Aracı Projesi’ni başlattık.
Projemiz kapsamında Anadolu Tersanesi ana yükleniciliğinde 8 adet gemimizin inşa faaliyetleri devam ediyor. Henüz 2024 yılı başında başlattığımız projenin sözleşmesini Nisan 2024’te imzaladık ve sözleşme imzasını müteakip 10 ay gibi kısa bir süre sonra birinci geminin denize iniş törenini icra ediyoruz.
Bugün inişini takip edeceğimiz bu gemiyi, kabul testlerini de başarıyla tamamlayıp bu yıl içerisinde Deniz Kuvvetlerimize teslim edeceğiz. Kalan 7 gemiyi de proje takvimine uyumlu bir biçimde kalan 27 ay içerisinde tamamlayarak donanmamıza teslim edeceğiz.
Daha önce başarıyla teslim ettiği 2 adet LST ve 8 adet LCT dışında tamamladığı ihracat projeleriyle de sadece ülkemizde değil dünya çapında da amfibi gemiler konusunda marka haline gelen Anadolu tersanemiz, bu projeyi de başarıyla tamamlayarak, yalnızca üstün kabiliyetli amfibi gemi üretiminde değil, olabilecek en hızlı sürede tedarik konusunda da iddiasını ortaya koyacak ve marka değerini perçinleyecektir. Buna yürekten inanıyoruz."
İKİNCİ GEMİ DE HAZIR, ÜÇ ADET ALTAY TAŞIYOR
Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, YLCT projesine ilişkin sosyal medya hesabındaki paylaşımında ise şu ifadeleri kullandı:
"Milli savunma sanayiimizde büyük bir adım daha attık! Yeni Tip Çıkarma Gemisi (YLCT) projemizin ilk gemisini başarıyla denize indirdik. Bu gurur dolu gün, Mavi Vatan’da daha güçlü ve caydırıcı bir donanmaya sahip olma hedefimize bizi bir adım daha yaklaştırdı.
Yeni Tip Çıkarma Gemisi Projemiz kapsamında 8 adet gemi inşa edilecek olup, bugün denize indirdiğimiz ilk gemimizin ardından ikinci gemimiz de 1 hafta içinde suya inmeye hazır hale gelecek.
Donanmamızın amfibi harekât kabiliyetini en üst seviyeye çıkaracak YLCT, 3 adet milli ALTAY tankını ya da farklı tipte araç ve birlikleri taşıyabilecek. Sadece savaş görevlerinde değil, doğal afetler, insani yardım ve tahliye operasyonlarında da önemli bir rol üstlenecek."
"Tersanelerimizin ürettiği yerli ve milli savaş gemileri, uluslararası pazarda giderek daha fazla ön plana çıkıyor. Birçok ülke, Türk savunma sanayiinin geliştirdiği bu güçlü ve yüksek teknolojiye sahip platformları kendi envanterlerine kazandırmak için bizlerle, Deniz Kuvvetlerimiz ve tersanelerimizle görüşmeler gerçekleştiriyor. Dost ve müttefik ülkelerle geliştirdiğimiz savunma iş birlikleri sayesinde, sadece kendi ordumuzun değil, küresel güvenliğin de önemli bir aktörü olmayı sürdürüyoruz!
Savunma Sanayii Başkanlığı olarak, kahraman ordumuzun ihtiyaçlarını azami oranda yerli ve milli imkanlarla karşılamaya kararlıyız. Son 23 yılda, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kararlı duruşu, güçlü desteği, ortaya koyduğu hedefler ve liderliği sayesinde, özellikle deniz platformlarında yerlilik oranını yüzde 80’in üzerine çıkardık. Bu büyük atılım ile ülkemizi, kendi savaş gemisini tasarlayıp üretebilen sayılı ülkeler arasına taşıdık ve Mavi Vatan’daki gücümüzü daha da perçinledik!
Bu projede, her daim çok yakın çalıştığımız Deniz Kuvvetleri Komutanımız Oramiral Ercüment Tatlıoğlu başta olmak üzere, Komutanlığımız personeline, Savunma Sanayii Başkanlığımız Personeline, Anadolu Tersanemize ve savunma sanayi ekosistemimizin tüm değerli paydaşlarına gönülden teşekkür ediyoruz."
YENİ TİP ÇIKARMA GEMİSİ ÖZELLİKLERİ
- Deplasman: 1156 ton
- Uzunluk: 79.9 metre
- Genişlik: 11.7 metre
- Mürettebat: 20
- Savunma: 2 adet 25 mm ASELSAN Stop ve 2 adet 12.7 mm mekanik top sistemi
- Menzil: 1200 deniz mili (2222 km)
- Hız: 18 knot
- Kapasite: 200 ton kısıtlamasız operasyon ile yük taşıma kapasitesi
TRHABER
