Yandex Metrica

TUSAŞ'tan bir bomba daha: İnsansız ATAK birkaç aya hazır olur!

TUSAŞ'tan bir bomba daha: İnsansız ATAK birkaç aya hazır olur!

Yer testlerine başladığı yahut ardı ardına havalandırdığı uçaklarla dünya savunma sanayii gündemini altüst eden TUSAŞ'ın sessiz sedasız yürüttüğü bir proje daha var: İnsansız taarruz helikopteri!

Savunma

04.04.2024, 12:34

Milli Muharip Uçak KAAN, eğitim-taarruz uçağı HÜRJET, insansız hayalet uçak ANKA-3 ve ağır taarruz helikopteri ATAK-2 derken TUSAŞ'ın birkaç yıldır yürütmekte olduğu kritik proje gölgede kaldı. Bu proje, ATAK taarruz helikopterinin insansız hale getirilmesini amaçlıyor. 

TUSAŞ Helikopter Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Demiroğlu, çalışmalarda son aşamaya gelindiğini ve insansız helikopterin birkaç ay içinde ilk uçuşunu gerçekleştireceğini duyurdu. 

Mehmet Demiroğlu

TRT Haber'e konuşan Demiroğlu, insansız helikopter projesinin sürdüğü bilgisini vererek şunları söyledi:

"Bunu tek başımıza helikopter tarafı olarak biz yapmıyoruz. TUSAŞ İnsansız Hava Araçları grubuyla birlikte çalışıyoruz. Çünkü onlar ‘insansızlaştırma’ meselesini çok iyi biliyorlar. Biz de helikopter yapabilme konusunda oldukça iyiyiz.

Gelinen noktada bu iki güç, bu iki deneyim birleşti. İlk çalışmamızı hazır olan bir helikopterden yapacağız. Önce deneme uçuşları olacak ve sonrasında kendi platformlarımızı sıfırdan başlayıp birkaç aile olacak şekilde geliştireceğiz.

Tabii haliyle bu çalışmanın ne zaman daha da somutlaşacağı merak ediliyor. Diğer platformlara verdiğimiz öncelik nedeniyle biraz arkadan geliyor ama insansız helikopterin birkaç ay içinde uçtuğunu göreceğiz."

Ne F-35, ne Su-57 dünya KAAN için kuyruğa girecek: Türkiye artık 4. süper güç Ne F-35, ne Su-57 dünya KAAN için kuyruğa girecek: Türkiye... Haberi Görüntüle

Hindistan Türkiye'yi tehdit etti: BrahMos füzesinin hedefinde Türk savaş gemisi var Hindistan Türkiye'yi tehdit etti: BrahMos füzesinin hedefinde Türk savaş gemisi... Haberi Görüntüle

ÖNCE ATAK, SONRA T-629 

Mevcut ATAK helikopterlerinden birinin insansız hale getirilmesi sonrası TUSAŞ yaklaşık 4 yıl önce duyurduğu 'elektrikli ve insansız helikopter' platformunun üretimini hızla gerçekleştirecek. 

T-629 kodlu helikopterin elektrikli güç paketine sahip olması hedefleniyor. Taşıdığı yük ve mühimmat kapasitesi bakımından T-129 ATAK'la benzer özellikler taşıyan T-629 projesi ilk kez, 15-20 Ekim 2019 tarihleri arasında Güney Kore’nin başkentinde gerçekleştirilen Seul Uluslararası Havacılık ve Savunma Fuarı'nda tanıtılmıştı. 

TUSAŞ ardı ardına açıkladığı projelerle küresel ölçekte adından söz ettiriyor. Türkiye'nin ilk yerli ve milli süpersonik savaş uçağı HÜRJET geçtiğimiz günlerde ilk uçuşunu gerçekleştirmişti.
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading