Yandex Metrica
SON DAKİKA
TUSAŞ o uçağı Maraş'ta üretecek: THY 20 adetlik ilk siparişi verdi

TUSAŞ o uçağı Maraş'ta üretecek: THY 20 adetlik ilk siparişi verdi

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir'in "Maraş'ta tek motorlu sivil uçak üreteceğiz" sözlerinin ardından TUSAŞ, pilot eğitiminde kullanılacak uçaklar için Türk Hava Yolları ile sözleşme imzaladı. Amerikan Cessna, Cherokee, Beechcraft ve Cirrus'a Maraş'tan rakip geliyor.

Savunma

26.03.2024, 13:32

Savunma sanayii şirketleri 6 Şubat deprem felaketinin izlerini hızla silmek için bölgeye yatırım atağı başlattı. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), Kahramanmaraş'a uçak yapısallarının üretileceği dev bir tesis kuruyor. Tesisin yapımı tamamlanana dek Türkoğlu ilçesindeki OSB'de kiralanan bir fabrika binasını kullanacak TUSAŞ, ilk üretimlere temmuz ayında başlamayı hedefliyor. 

TUSAŞ Maraş'ta ilk etapta istihdam edilecek 500 kişiye gerekli eğitimler de verilerek personelin havacılık yapısalları konusunda uzmanlaşması sağlanacak. Dünyanın havacılık devlerine parça tedarik eden TUSAŞ aynı zamanda Maraş'taki tesislerde sivil bir eğitim uçağı üretmeyi hedefliyor. Buna ilişkin ilk bilgiyi Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir vermişti:

"Sivil havacılık alanında bir uçağımız yok. Malum Tarım ve Orman Bakanlığının kullandığı helikopter ve uçaklar var. Helikopter siparişleri de oldu ama peki hem eğitim olarak hem spor havacılık dediğimiz, amatör havacılık dediğimiz bir alan var. O alanda üretilen tek bir uçak bile yok bu ülkede. Sürekli dışarıdan alıyoruz. 

KAAN'ı, HÜRJET'i, HÜRKUŞ'u yapan bir firmanın bir tek motorlu, pervaneli uçağı yapamaması mümkün mü? Değildir. Peki burada niye yokuz? Kahramanmaraş kolları sıvarsa, 'Biz de bu uçağı yaparız' derse önü açık. Diğer yatırımlar için de benzeri şeyler söz konusu."

Kayseri HÜRJET'le yeniden doğacak: Türkiye'nin ilk uçak fabrikası üretime hazırlanıyor Haberi Görüntüle

Bayraktar AKINCI'dan tam isabet! İHA-122 Süpersonik Füze Atış Testi başarıyla... Haberi Görüntüle

THY TUSAŞ'LA SÖZLEŞME İMZALADI 

İsmail Demir'in Maraş'ta sivil uçak üretileceğini duyurmasının ardından kritik bir anlaşma Türk Hava Yolları ile TUSAŞ arasında imzalandı. THY'nin Uçuş Akademisi TAFA, TUSAŞ ile 10+10 olmak üzere toplamda 20 adet tek motorlu pervaneli uçak için anlaşmaya vardı. THY-TAFA'nın pilot eğitiminde kullanacağı bu uçakları TUSAŞ üretecek. 

Konuya >dikkat çeken gazeteci Tolga Özbek, THY Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat'ın şu sözlerini hatırlatıyor: 

"AFA’nın (THY Uçuş Akademisi) yıllık yeni öğrenci kontenjanı 200 kişi. Bunu ilk etapta 300’e çıkaracağız. Ülkemizdeki diğer uçuş okullarının kapasitesi de yaklaşık 200. Bizim gelecek 10 yıllık hedeflerimiz için pilot ihtiyacımız yılda ortalama 1000.

Bu açığı kapatmak için biz yatırım yapmaya devam edeceğiz. Ayrıca dünyada da pilot açığı olacak, yılda 2 bin pilot yetiştirsek 1000’i THY’de diğerleri de başka ülkelerde istihdam edilir. Ve Türkiye pilot yetiştirme üzerine dünyada marka olabilir."

ASELSAN mühendisleri dünyanın en iyi SİHA kamerasını böyle üretiyor: İşte... Haberi Görüntüle

ASELSAN mühendisleri dünyanın en iyi SİHA kamerasını böyle üretiyor: İşte... Haberi Görüntüle

SİVİL EĞİTİM UÇAĞINDA TEK ADRES MARAŞ

Bu gelişmeler sivil eğitim uçağı için tasarım çalışmalarına başlayan TUSAŞ'ın THY'nin sipariş verdiği bu ürünleri Maraş'ta üreteceğini ortaya koyuyor. Yeni sivil uçağın mevcut HÜRKUŞ-2 projesiyle bir ilgisi bulunmuyor. TUSAŞ'ın tasarladığı sivil uçak tek motorlu ve 4 kişilik olacak. 

Dünyada sivil pilot eğitim uçağı pazarında pastanın büyüğü Amerikan şirketlerine ait durumda. İşte dünyada bu alanda en fazla kullanılan ilk 5 uçak:

1-Cessna 172 Skyhawk: Genel havacılık alanında en yaygın kullanılan eğitim uçağı durumuda. ABD merkezli Cessna Aircraft Company tarafından üretiliyor. 


2-Piper PA-28 Cherokee: ABD merkezli Piper Aircraft şirketince üretilen bu uçaklar Cessna'dan sonra en çok tercih edilen eğitim uçaklarından biri durumunda. 


3-Diamond DA40 Diamond Star: Avusturyalı Diamond Aircraft Industries tarafından imâl edilen bu Avrupa uçağı, Amerikalı muadillerinin en büyük rakibi. 


4-Beechcraft Bonanza: ABD merkezli Textron Aviation firmasının ürettiği Beechcraft Bonanza, pilot eğitimleri ve genel havacılıkta sıklıkla kullanılan bir uçak. 


5-Listenin son sırasındaki Cirrus SR22 de yine bir Amerikan uçağı. Cirrus Aircraft Corporation tarafından üretilen uçak ileri teknolojiye sahip modern bir eğitim uçağı olarak tanımlanıyor. 

Bu uçakların fiyatları 150 bin dolar ile 800 bin dolar arasında değişkenlik gösteriyor. TUSAŞ tarafından tasarlanıp üretilecek yeni eğitim uçağının özellikle Amerikan menşeili ürünlere ciddi bir rakip olması bekleniyor. 

KAAN'a havada yakıt ikmalinden bahseden Avustralya medyası: Bir ulus motive... Haberi Görüntüle

DEPREM BÖLGESİNE HANGİ TESİSLER KURULUYOR?

  • Kahramanmaraş: TUSAŞ - Uçak parçaları ve sivil eğitim uçağı üretim tesisi
  • Malatya: ASELSAN - Çok katmanlı baskı devre kartı üretim tesisi
  • Hatay/Kırıkhan: ROKETSAN - Silah ve roket sistemleri üretim tesisi / PAVOTEK - Bilişim ürünleri üretim tesisi
  • Elazığ: TÜYAR Mikro Elektronik - İleri teknoloji çip paketleme tesisi / STM - Duvar arkası radar üretim tesisi
  • Adıyaman: TUSAŞ ve ASELSAN - Kablo ve konektör üretim tesisi
  • Gaziantep Nurdağı/İslahiye: TUSAŞ ve ROKETSAN - Karbon elyaf üretim tesisi

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading