• G.ALTIN

    4.271,63

  • DOLAR

    39,6805

  • EURO

    45,7354

  • BIST 100

    9.240,51

  • BITCOIN

    $106.134

'Türklere karşı gizli kartımız' diyerek tuhaf planı duyuran Yunan basını, 1000 km menzilli füzeye ambargo konulduğunu iddia ediyor

'Türklere karşı gizli kartımız' diyerek tuhaf planı duyuran Yunan basını, 1000 km menzilli füzeye ambargo konulduğunu iddia ediyor

Fransız Naval Group'a Belharra sınıfı 3 adet fırkateyn yaptıran ve dördüncü gemi için de sipariş vermeye hazırlanan Yunanistan, 1000 kilometre menzilli gemisavar füzesi SCALP Naval'ı 'şimdilik' alamadı. İtalya'dan ikinci el 2 adet daha savaş gemisi alınacağını hatırlatan Yunan basını, "Türklere karşı gizli kartımız" diyerek tuhaf bir planı açığa vurdu.

Türkiye'nin savunma sanayiinde kaydettiği sıçrama, Mavi Vatan haritasını reddetmeyi sürdüren Yunanistan'ı endişelendiriyor. Türk tersanelerinde 30'dan fazla savaş gemisi ve denizaltının eşzamanlı olarak inşa edilmesi, Atina'yı donanmasını güçlendirme yolunda hızlanmaya zorluyor. 

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, Fransız Naval Group'a ait Lorient Tersanesi'ne sipariş verilen 3 adet Belharra sınıfı fırkateyn için geçtiğimiz günlerde bu ülkedeydi. Kimon, Nearchos ve Formion isimleri verilecek 3 adet fırkateynden ilk geminin seyir testleri sürüyor. 

Atina yönetiminin Themistokles adını alması beklenen dördüncü fırkateyn için de temaslarını sürdürdüğü kaydedilirken bu gemilerde uzun menzilli gemisavar füzesinin yer almayacağına yönelik spekülasyonlar Yunanlıları telaşlandırdı. 

Fransız La Tribune gazetesinin iddiasına göre ABD yönetimi, Belharra sınıfı fırkateynlerde 1000 kilometre menzilli seyir füzesi SCALP Naval'ın yer almaması gerektiğini Paris'e iletti. Bu gelişme sonrası Fransa, SCALP Naval füzesinin üretimini durdurdukları gerekçesiyle sözkonusu füzenin Yunan donanması için inşa edilen gemilerde kullanılmayacağını bildirdi. 

Yunan donanması Belharra fırkateynlerinden en az 3'üne 2026'dan itibaren sahip olacak.

Her biri 122 metre uzunluğa, 17,7 metre genişliğe sahip 4 bin 500 ton deplasman ağırlıklı Fransız yapımı 3 fırkateynin 2026 yılında Yunanistan'a teslim edilmesi hedefleniyor. 27 knot azamî hıza sahip gemiler 5 bin deniz mili boyunca ikmâlsiz yol alabiliyor. 

Sylver A50 dikey fırlatıcı sisteme sahip fırkateynler, hava savunma görevi için 32 adet ASTER-30 füzesi kullanacak. Bunun yanında geminin yakın hava savunmasında 21 hücreli RAM Block 2B füze sistemi bulunuyor. Fransızlar Belharra fırkateynlerini ayrıca MM40 Block 3C Exocet gemisavar füzesi ve MU90 torpidosu ile de teçhiz ediyor. 

Fırkateynlerin her biri MH-60R Seahawk helikopteri veya Schiebel Camcorter S-100 insansız helikopterin konuşlanmasına olanak tanıyor. Helikopter İHA'nın kullanımı konusunda Yunan personelin eğitimlerini sürdürdüğü belirtiliyor. Üç gemiye ek olarak dördüncü fırkateyn için sipariş verilmesi halinde bu geminin 2028 yılında teslim edilebileceği kaydediliyor. 

'BU GEMİLER TÜRKLERİN PROVOKASYONUNA ENGEL OLACAK MI?'

Yunan Savunma Bakanı Nikos Dendias, Fransız Belharra fırkateynlerine ek olarak İtalya'dan da savaş gemisi tedarik etmek üzere temaslarda bulunuyor. Önceki gün İtalyan mevkidaşı ile bir araya gelen Dendias, Fremm tipi iki adet fırkateynin İtalyan donanmasından ikinci el olarak satın alınmasına ilişkin görüşme yürüttüklerini açıkladı. 

Fransızlardan Belharra gemileri için 'gaza basmasını' isteyen Yunan yönetiminin aynı zamanda İtalya'dan ikinci el fırkateyn tedarikine yönelmesi, yaşadıkları paniği net bir şekilde ortaya koyuyor. 

Nikos Dendias, İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto ile ikinci el savaş gemisi alımını görüştü.

Belharra tipi 4 geminin ve İtalya'dan 2 adet kullanılmış gemilerin satın alınması halinde 6 tane modern platforma sahip olacaklarına işaret eden Atina merkezli yayın organı Pentapostagma, "Peki bu güç, ülkemizin herhangi bir Türk provokasyonunu engellemesine yetecek mi?" sorusunu sorduktan sonra şu yorumda bulundu:

"Bu muazzam silahlanma çabasının gelecekte 4 yeni tip denizaltı ve muhtemelen 6 adet Yunan yapımı korvetle devam etmesi bekleniyor. Ülkemiz aynı zamanda ABD Deniz Kuvvetleri'nin yeni nesil gemilerinden Constellation (FFG-62) sınıfı fırkateynlerini satın almak için görüşmeleri sürdürüyor. 

Ankara'nın Helenizm'e yönelik (Yunanistan-Kıbrıs) yayılmacı emellerinin tüm kapsamını ortaya koyan bir hamle niteliğindeki 31 adet gemi inşa etmekte olduğunu unutmamalıyız. Türklerin çeşitli tiplerde yüzeyden yüzeye balistik füzelerle donatılmış TF-2000 muhripleri de dahil olmak üzere modern savaş gemilerinin inşasına başladığını da hatırlatırız."

YUNANİSTAN'IN TÜRKİYE'YE KARŞI KULLANACAĞI GİZLİ GÜÇ...

"Tüm bu gelişmelerin ortasında, Ankara'nın Ege ve Doğu Akdeniz'deki hava gücünü kesmek için stratejik silahlara sahip özel bir kuvvet oluşturulması ihtiyacı her zamankinden daha acil hale geliyor. Adalarımıza yönelik tehditler ve Ege'de Yunan egemenliğinin sorgulanması, önümüzdeki yıllarda karşı karşıya kalacağımız bir konudur. 

Bu nedenle bu alanda örgütlenmemiz gerekiyor. Zira bütün uzmanlar olası bir Yunan-Türk askerî krizi ve çatışmasının havada cereyan edeceğini tahmin ediyorlar. Bu nedenle herhangi bir Yunan-Türk savaşı senaryosunda Küçük Asya'nın (Batı Anadolu) derinliklerine yapılacak saldırılar için menzili 500 kilometreyi aşabilecek stratejik füzelerle donatılmış denizaltılar ve az sayıda su üstü platformlardan oluşan bir kuvvetin oluşturulması gerekmektedir. 

ABD, Yunanistan'ın F-16 Viper uçaklarında JASSM füzelerinin kullanımını da onaylarsa Türkler BORA, ATMACA ve TAYFUN gibi füze sistemleriyle birlikte daha önce sahip oldukları birçok şeyi kaybedebilirler. 

Bu, Yunanistan'ın ulusal çıkarlarının tehlikeye girdiği ve Ege, Adalar ve iç kesimlerdeki ulusal güvenliğimizin doğrudan tehdit altında olduğu durumlarda devreye girecek özel görevli bir havacılık birimidir. 

Bu güç sadece Erdoğan'ın değil, Türk siyasî ve askerî liderliğinin tüm tehditlerine karşı Atina'nın gizli kartı olacaktır; özellikle Türklerin Ege'nin yarısını hemen şimdi istediği şu dönemde... 

Türk askerî üslerine, karargâhlara, ikmal üslerine, mühimmat depolarına, barajlara ve daha birçok yere yıkım getirebilecek yeteneğe sahip olmamız, Yunanistan'a Türklerin TAYFUN, ATMACA, GEZGİN gibi herhangi bir Neo-Osmanlı füze tehdidine karşı eşit bir yanıt vermemizi sağlayacaktır." 

TRHABER

Avatar
Atilla Diş