Türkler çıldırdı: Aynı anda 31 gemi inşa ediliyor! MUGEM, MİLDEN, TF2000, HİSAR, İSTİF, YLTC...
Aynı anda 31 savaş gemisi inşa ederek Avrupa'nın toplamından daha fazla kapasiteye ulaşan Türk tersaneleri, tüm dünyaya gövde gösterisi yapıyor. Savunma sanayiinde irili ufaklı yüzlerce şirket, bu gemileri aynı zamanda sorunsuz biçimde donatarak Türkiye'nin gücünü ortaya koyuyor. Denizde üretim seferberliğini Yunan basını hayretler içinde izliyor.
Türk savunma sanayiinin üretim kapasitesi ve gücü küresel ölçekte dikkat çeker hale geldi.
Portekiz, Ukrayna, Malezya, Nijerya ve Pakistan için gemi inşa ederken aynı zamanda donanma ihtiyaçları için platform üreten Türk tersaneleri, Ocak 2024 itibariyle aynı anda 31 adet askerî gemi yapım sayısına ulaşarak kırılması güç bir rekora imza attı.
Çarpıcı bilgiyi 2 Ocak 2024 tarihli açıklamasında Milli Savunma Bakanlığı Basın Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk duyurdu. Donanmanın rüya projeleri Milli Uçak Gemisi (MUGEM), TF2000 Hava Savunma Muhribi ve Milli Denizaltı (MİLDEN) yapımına başlandığı müjdesini vererek milyonlara sevinç yaşatan Aktürk'ün şu ifadeleri dikkat çekti:
"Mavi Vatanımız ve çevre denizlerin yanı sıra, ilgi alanımız olan tüm deniz ve okyanuslarda şanlı bayrağımızı dalgalandıran donanmamızın yeteneklerini küresel ölçekte genişleterek daha modern, daha etkin ve daha güçlü hale getirilmesi amacıyla aynı anda 31 geminin inşası ülkemizin tersanelerinde başarıyla devam etmektedir.
Bu çerçevede Milli Denizaltımızın ilk kaynağı Gölcük Tersanesi Komutanlığımızda, TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribi ve Milli Uçak Gemisi'nin ilk sac kesimleri ise İstanbul Tersanesi Komutanlığımızda yapılarak inşalarına başlanmıştır."
İSTİF SINIFI FIRKATEYN VE HİSAR SINIFI KARAKOL GEMİLERİ
MSB'nin bu duyurusuyla gözler yeniden ihalesi yapılmış ve inşa halindeki savaş gemilerine çevrildi. MİLGEM projesi kapsamında inşası tamamlanarak Türk donanmasına teslim edilen ADA sınıfı 4 korvetin ardından fırkateyn projesine geçilmişti. İSTİF sınıfı 8 adet fırkateynin ilki olan TCG İSTANBUL büyük oranda yerli-millî imkânlarla üretildikten sonra geçtiğimiz yıl envantere dahil oldu.
TCG İSTANBUL'u TCG İZMİR, TCG İZMİT ve TCG İÇEL takip edecek. Anadolu, Sedef ve Sefine Tersanelerinde inşası süren 3 fırkateynin donatım faaliyeti için denize indirilmesi sonrası yine bu tersaneler kalan 4 fırkateynin yapımına geçecek.
TCG İSTANBUL'un hizmete başlaması sonrası İÇEL, İZMİR ve İZMİT'in inşası devam ediyor.
MİLGEM fırkateyni serisinin ilki olan TCG İSTANBUL, Milli Savunma Bakanlığı'nın İstanbul Tersanesi'nde inşa edilmişti. 7 gemiden oluşan diğer fırkateyn grubunun özel tersanelere ihale edilmesinin ardından bu tersanede HİSAR sınıfı açık deniz karakol gemisi (OPV) inşasına başlandı.
Serinin ilk 2 gemisi AKHİSAR ile KOÇHİSAR'ın yapımı sürerken bu gemilerin ikizleri olacak 4 geminin inşasını DEARSAN Tersanesi üstlendi.
DEARSAN Tersanesi HİSAR sınıfı gemilerin donatım faaliyeti kapsamında ASELSAN'la 210,1 milyon avroluk sözleşme imzaladı.
ASELSAN tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yapılan açıklamada sözleşmenin deniz platformlarına yönelik elektronik harp, radar, haberleşme, seyrüsefer, silah, elektro-optik ve sualtı sistemlerini kapsadığı bildirildi.
HİSAR sınıfı gemilerin toplamda 10 adet inşa edilmesi öngörülüyordu. 2 adedi İstanbul Tersanesi'nde, 4 adedi ise DEARSAN'da üretilecek HİSAR sınıfında son 4 gemiyi hangi tersanenin inşa edeceği henüz belli değil.
HİSAR sınıfı OPV'den 4 adet üretmeye başlayan DEARSAN Tersanesi aynı zamanda 1 adet mayın avlama gemisini (MHV 55) Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için inşa ediyor.
YENİ TİP SÜRATLİ ÇIKARMA GEMİSİ VE TÜRK TİPİ HÜCUMBOT
Türk tersanelerinin savaş gemisi üretim fırtınası 8 adet 'Yeni Tip Süratli Çıkarma Gemisi' (YLCT) serisiyle devam ediyor. Anadolu Tersanesi'nde üretilen bu gemilerin inşası Haziran 2024 itibariyle başladı.
Savaş gemisi yapım süreçlerinin kritik koordinatörü STM şirketi ise yeni tasarladığı Türk Tipi Hücumbot (STM MPAC) serisinin ilk gemisinde inşa safhasına geldi. Bu gemilerden ilkinin tamamlanmasını müteakiben 9 adet daha yapılması öngörülüyor.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ait Gölcük Tersanesi'nde ise REİS sınıfı denizaltıların yapımı da devam ediyor. Alman ThyssenKrupp tasarımı Tip-214 sınıfında projesine başlanan 6 adet denizaltının ilki olan TCG PİRİ REİS 2024 Eylül'ünde hizmete alındı. Kalan 5 denizaltının inşası Gölcük'te sürüyor.
REİS sınıfı denizaltıların inşası Gölcük Tersanesi'nde sürüyor.
Serinin ikinci platformu HIZIRREİS 25 Mayıs 2023 tarihinde suya indirilmişti. HIZIRREİS'in yakında Liman Kabul Testlerine başlaması bekleniyor.
PİRİREİS ve HIZIRREİS'i sırasıyla MURATREİS, AYDINREİS, SEYDİALİREİS VE SELMANREİS takip edecek. Yüzde 80 yerlilik oranıyla üretilen süper sessiz ve süper gizli denizaltıların 2029 yılına dek tamamlanıp hizmete alınması bekleniyor.
MİLLİ DENİZALTININ YAPIMI GÖLCÜK'TE BAŞLADI
5 adet denizaltının aynı anda inşa edildiği Gölcük Tersanesi, 2025 yılının ilk günlerinde çok önemli bir törenin adresi oldu. Bu tören, Türkiye'nin rüya projelerinden Milli Denizaltı'nın (MİLDEN) ilk sac kesim töreniydi. Yüzde 100'e yakın yerli-millî imkânlarla üretilecek 80 metre uzunluktaki denizaltının 5 yıllık inşa süreci sonrası 2030 itibariyle göreve başlaması hedefleniyor.
Milli Savunma Bakanlığı MİLDEN'le birlikte Milli Uçak Gemisi (MUGEM) ve TF2000 Hava Savunma Muhribi inşasına ise İstanbul Tersanesi'nde başlandığını duyurdu. 285 metre tam boya, 72 metre genişliğe ve 60 bin ton deplasman ağırlığına sahip olacak MUGEM, Türk donanmasının güç aktarım kapasitesini Mavi Vatan sınırlarının ötesine taşıyacak.
Planlama ve tasarım safhası 10 yıldır devam eden TF2000 gemisinin inşası da MUGEM'le aynı gün başladı. 149 metre uzunluğa, 21 metre genişliğe sahip 8 bin 300 tonluk TF2000 muhribi başarıyla tamamlandığında Türkiye, denizlerde modern bir savaş makinesine kavuşmuş olacak.
31 geminin aynı anda inşa edilmesini gerektiren tüm bu projeler, Türk tersanelerinin kapasitesini ve gücünü bir kez daha ortaya koydu.
Savunma sanayiinde irili ufaklı yüzlerce şirket bir yandan bu platformlara güç veren sistemlerin üretimini hızla tamamlayıp gemileri donatırken, inşa halindeki platformların hacmi ise Avrupa'nın üretim toplamını geçti. 31 gemiyi aynı anda inşa eden Türk tersaneleri Avrupa'daki tersanelerin toplamından daha fazla platform üretiyor.
YUNAN BASININDAN ATİNA YÖNETİMİNE SOMUT TEKLİFLER
Mevcut kapasite, savunma sanayiindeki gelişmeleri dikkatle takip eden Yunan basınına yine dert oldu. MUGEM, TF2000 ve MİLDEN'in inşasına aynı gün başlandığını okuyucularına duyuran Atina merkezli Pentapostagma, Yunan yönetimini şöyle uyarıyor:
"Yunanistan'daki tüm siyasi partilerin ve Yunan halkının anlaması gereken şey, Türkiye'nin sürekli yeni suüstü birimleri, denizaltılar, mini denizaltılar, insansız deniz araçları ve insansız hava araçları inşa ederek Mavi Vatan ideolojisini pekiştirmek için Ege ve Doğu Akdeniz'de egemenlik elde etmeye çalıştığı gerçeğidir. Eğer bu faaliyetler başarılı olursa adalarımızın işgal edilmesi çok daha kolay olacaktır.
Ülkemizin artık çok geç olmadan devasa bir silahlanma programını hayata geçirmesi gerekiyor. Çünkü Türkiye ile Yunanistan'ın 2025 yılı savunma bütçelerini karşılaştırdığımızda komşumuzun bizden 14 kat daha fazla harcama yaptığını görüyoruz.
Modern silah sistemleri ve mühimmatların ortak üretimi için müttefik ülkelerle işbirliği yapmalıyız. Fransa, İsrail ve ABD'den ülkemizin ihtiyaçları için 'raftan alışveriş' dönemi geride kalmalı ve askerî ekosistemimizi derhal güçlendirmeliyiz.
Bu amaçla Silahlı Kuvvetler Güçlendirme Fonu kurulmalı ve ana malî kaynak olarak KDV gelirlerinin yüzde 8 ilâ 10'u bu kuruma aktarılmalıdır.
Bununla birlikte Yunan savunma endüstrisi adalarımızda ve Trakya'da binlerce ucuz kamikaze dron üretimine yönelebilir. Bunların kullanımı caydırıcı gücümüzü daha da güçlendirecektir. Yunanistan'ın kalbinin Ege olduğunu ve onun kaybının anavatanımız için birçok acıların başlangıcı olacağını unutmamalıyız."